Η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η μετάλλαξη του SARS-CoV-2 στην οποία εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.

Η μετάλλαξη αυτή, η επιλεγόμενη B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID “από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ”, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι έχει λάβει “ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες”. Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.

Η μετάλλαξη αυτή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ “πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα”. Θεωρείται ένας από τους λόγους – πάντως όχι ο μόνος – που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο το τρέχον διάστημα. Είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής.

Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια. Η παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία προστέθηκε στη λίστα επειδή είναι πιο μολυσματική.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, κάπου 4.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της COVID-19 το τρέχον διάστημα στην Ινδία, όπου ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας θα ξεπεράσει σήμερα τους 250.000 νεκρούς.

Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.311 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 72.715 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφεται επίσημα ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη, 425.540 θάνατοι επί συνόλου σχεδόν 15,3 εκατομμυρίων μολύνσεων. Ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένο τον επίσημο απολογισμό.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 234 ασθενείς με την COVID-19, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 1.897 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ στους 219.323 νεκρούς επί συνόλου 2.368.393 μολύνσεων.

Όμως ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο – πίσω από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ινδίας – είναι αναμφίβολα υποτιμημένος.

Στα τέλη του Μαρτίου, κυβερνητικά δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον κατά 60% περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους.


Χιλή

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως πλέον έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως έναντι της COVID-19, με άλλα λόγια σχεδόν ο μισός από τον πληθυσμό-στόχο της εθνικής εκστρατείας.

Ως χθες είχαν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους οι 7.209.187 από τους 8.657.885 ανθρώπους που έχουν λάβει τουλάχιστον μία, διευκρίνισε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πάνω από 3 εκατομμύρια μεσήλικες και ηλικιωμένοι πολίτες, κατηγορία που συμπεριλαμβάνει τους κατοίκους ηλικίας 60 ετών και άνω, εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας, που ξεκίνησε την 3η Φεβρουαρίου με την ανοσοποίηση των πιο ηλικιωμένων και ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις.

Ο  Υπουργός Υγείας της Χιλής, ο Ενρίκε Πάρις, παρότρυνε τους συμπολίτες του να συνεχίσουν να εμβολιάζονται. Από αυτή την εβδομάδα, η εκστρατεία απευθύνεται σε έγκυες με υποκείμενες παθήσεις και στους ανθρώπους ηλικίας 39 ως 35 ετών. Μέχρι τα μέσα του έτους η κυβέρνηση επιδιώκει να έχουν ανοσοποιηθεί για τον νέο κορωνοϊό τουλάχιστον 15 εκατ. πολίτες της Χιλής, με άλλα λόγια περί το 80% του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί συλλογική ανοσία, ή η “ανοσία της αγέλης”, έναντι του νέου κορωνοϊού.

Παρά την καλή πορεία της εκστρατείας εμβολιασμού, το κράτος της Λατινικής Αμερικής παραμένει αντιμέτωπο με κύμα μολύνσεων, που πάντως μοιάζει να κοπάζει κάπως τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 3.771 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 38 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε νωρίτερα χθες το υπουργείο Υγείας.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Χιλή έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 27.356 νεκρούς επί συνόλου 1.256.546 καταγεγραμμένων μολύνσεων, με βάση τους επίσημους αριθμούς.

Νότια Κορέα

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 635 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 5 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα ανέρχεται μέχρι εδώ σε 1.884 νεκρούς επί συνόλου 128.918 μολύνσεων.

Ο δείκτης θνητότητας παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,46%. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε από τα 511 της προηγουμένης είναι ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε 3.698.657 ανθρώπους. Εξ αυτών, και τη δεύτερη έχουν λάβει οι 664.813.

Αργεντινή

Το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 490 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 25.976 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται μέχρι εδώ σε 68.311 νεκρούς επί συνόλου 3.191.097 μολύνσεων.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 268.422. Ο δείκτης πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων σε εθνική κλίμακα αυξήθηκε στο 69,4%. Όμως στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και στην περιφέρειά της, ο δείκτης εκτοξεύεται στο 75,7%.

Η χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία πλήττεται από δεύτερο κύμα μολύνσεων, κατέγραψε ρεκόρ θανάτων (633) την 5η Μαΐου. Μέχρι εδώ έχουν χορηγηθεί 9,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Υπουργός Υγείας Κάρλα Βιτσότι ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η χώρα πρόκειται να παραλάβει ακόμη 3,96 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσα στον Μάιο, από το σύνολο των 22,4 εκατ. δόσεων που έχει παραγγείλει, μιλώντας για “νέο στάδιο” στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

“Αναμφίβολα, πρόκειται για την έναρξη νέου σταδίου έπειτα από όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση”, είπε η κυρία Βιτσότι.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 14.909 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.548.285, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 268 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 85.380 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.