S.O.S.: Μας ανησυχούν τα ευρήματα του Κρατικού Χημείου για τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών!

Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής: Η χώρα μας είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν έχει υιοθετήσει την λειτουργία του θεσμού της Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Πολύ μας έχουν ανησυχήσει τα ευρήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους στις τελευταίες ανακοινώσεις του που ακολούθησαν ελέγχους σε διάφορα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά και που καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο πιάτο των καταναλωτών και ακόμα χειρότερα στο στόμα των ανύποπτων παιδιών που, κατά τα άλλα τα «διδάσκουμε» και τα συμβουλεύουμε προς τη κατεύθυνση της υγιεινής διατροφής. «Φρούτα και λαχανικά», πού τα είδες…

Αυτά καταγγέλλει η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και προσθέτει στην ανακοίνωση της:

Μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο γιατί αυτά που κυριολεκτικά ανεξέλεγκτα μας βάζουν στη διατροφή μας οφείλονται στο γεγονός ότι η χώρα μας είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν έχει υιοθετήσει την λειτουργία του θεσμού της Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν και οι έλεγχοι του Κρατικού Χημείου που πάντα λειτουργεί σωστά και αντικειμενικά, αλλά δυστυχώς πολύ εκ των υστέρων και ενίοτε μετά από καταγγελίες και δεν εξυπηρετεί έτσι την προληπτική ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων.

«Βασιζόμαστε» ακόμα σε ένα διαπλεκόμενο κρατικό φορέα που είναι το περίφημο «Συμβούλιο Τροφίμων». Αυτό συναποτελείται από κάποιες «αρμόδιες» κρατικές υπηρεσίες οι οποίες συγκαλύπτουν η μια την άλλη και οι οποίες και να θέλουν δεν μπορούν για λόγους που ελέγχονται και κατευθύνονται πολιτικά από το καλά γνωστό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο. Αυτό το κατεστημένο δεν νοιάζεται ασφαλώς παρά μόνο για την μη τιμωρία και μη δημοσιοποίηση των παραβατών, που έτσι τους συγκαλύπτει και δεν τους διορθώνει.

Έτσι π.χ. οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και να θέλουν δεν μπορούν να κάνουν τους αντικειμενικούς και ικανοποιητικούς ελέγχους και να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα. Πριν από μια δεκαετία περίπου, ύστερα από δικές μας πιέσεις, υιοθέτησαν την ανακοίνωση κάθε μήνα των αποτελεσμάτων των ελέγχων μαζί με τα στοιχεία των παραβατών, την ενδεχόμενη καταδίκη τους και το αποτέλεσμα, χρηματικό πρόστιμο ή ό,τι άλλο. Μετά από πιέσεις των γνωστών κύκλων του κατεστημένου και των οικονομικών συμφερόντων, ημετέρων, έπαψαν να ανακοινώνουν δημόσια οτιδήποτε σχετικό. Άρα ούτε τιμωρία, ούτε ενημέρωση των καταναλωτών ούτε ασφαλώς και το μέτρο της αποτροπής.

Καταπάτησαν δηλαδή ένα τα βασικά δικαιώματα του καταναλωτή που είναι η πληροφόρηση και η ενημέρωση και έτσι οι παραβάτες και οι επιτήδειοι αλωνίζουν την αγορά ανενόχλητοι. Οι καταγγελίες από γονείς για τις παραβάσεις στα σχολικά κυλικεία είναι πιο αυξημένες αλλά οι αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτε ουσιαστικό για τον έλεγχο και την ουσιαστική προστασία των μικρών παιδιών. Γι’ αυτό τον λόγο εμείς αρνούμαστε σε Συνδέσμους Γονέων να μπούμε στις επιτροπές αφού η παρουσία μας σ’ αυτές είναι αναποτελεσματική και ανώφελη.

Τέλος μας ανησυχεί το γεγονός ότι μετά την αντικειμενική ανακοίνωση του Κρατικού Χημείου για τα ευρήματα, ακολούθησαν κάποιες παρεμβάσεις των καθ’ αυτώ ενόχων για καθησυχασμό των ΜΜΕ και ασφαλώς των καταναλωτών. Αυτή η νοοτροπία της αποσιώπησης και της συγκάλυψης της απαράδεχτης κατάστασης να αφήνονται να φτάνουν στα πιάτα των καταναλωτών και δη των μικρών παιδιών τρόφιμα ακατάλληλα είναι απαράδεχτη και εγκληματική και πρέπει να παταχθεί.              

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Οι επαναμολύνσεις είναι παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση από...

Οι επαναμολύνσεις από κορονοϊό έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, αναφέρει μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Medicine». Πόσοι...
×