Πιστεύετε ότι αν προσθέσετε κάποιο αναψυκτικό ή χυμό με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο ποτό σας κάνετε μια πιο σοφή και υγιεινή επιλογή; Λάθος!
Όταν το αλκοόλ αναμιγνύεται με αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως τα προϊόντα μειωμένης ή καθόλου ζάχαρης, μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορα μέθη από όταν το καταναλώνεται με αναψυκτικά με ζάχαρη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Drug and Alcohol Dependence.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι ανέλυσαν την αναπνοή 20 ανδρών και γυναικών μετά την κατανάλωση βότκας είτε με κανονική λεμονάδα είτε με λεμονάδα μειωμένων θερμίδων και διαπίστωσαν ότι η ποσότητα αλκοόλ ήταν ακριβώς η ίδια και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο η μέτρηση σε όσους είχαν πιει το ποτό με τις λιγότερες θερμίδες ήταν έως και 25% υψηλότερη.
«Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται με ένα αναψυκτικό διαίτης, συντελεί σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ στην αναπνοή (BrAC), συγκριτικά με αυτές που παρατηρούνται στην ίδια ποσότητα αλκοόλ αλλά με αναψυκτικό με κανονική ζάχαρη», σημειώνει η Cecile Marczinski, γνωστική ψυχολόγος και επικεφαλής της μελέτης.
Η απορρόφηση του αλκοόλ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζάχαρη επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το στομάχι στη ροή του αίματος, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του φαγητού. Αντίθετα, τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται πως δεν έχουν καμία επίδραση στην διαδικασία της απορρόφησης.
Ο Dennis Thombs, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει μελέτη με παρόμοια ευρήματα, ανέφερε σχετικά: «Δεν είναι ότι τα αναψυκτικά διαίτης επιταχύνουν τη μέθη. Απλώς, η ζάχαρη στα κανονικά αναψυκτικά επιβραδύνει τον βαθμό της απορρόφησης του αλκοόλ».
Προηγούμενη έρευνα από την ίδια ερευνητική ομάδα έδειξε ότι έστω και ένα ποτό με αναψυκτικό διαίτης αντί για κανονικό, είναι αρκετό για να ξεπεράσει κανείς το όριο κατανάλωσης αλκοόλ στην οδήγηση. Τα ευρήματά τους έδειξαν, μάλιστα, ότι οι συμμετέχοντες από ένα σημείο και μετά πίστευαν ότι δεν ήταν πλέον μεθυσμένοι και ότι ήταν σε θέση να οδηγήσουν.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η έλλειψη συνειδητοποίησης της κατάστασης θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να οδηγούν άθελά τους ενώ έχουν πιει και προειδοποιούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικές, καθώς όχι μόνο είναι βιολογικά πιο πιθανό να μεθύσουν γρηγορότερα, αλλά και να παραγγείλουν ένα ποτό με αναψυκτικό χαμηλών θερμίδων.
«Παρόλο που όλοι οι πότες πρέπει να έχουν συναίσθηση του φαινομένου, φαίνεται πιο πιθανό για τις γυναίκες να επιλέξουν αλκοολούχα ποτά με αναψυκτικά χαμηλών θερμίδων, εφόσον εκείνες είναι που ανησυχούν περισσότερο για τις θερμίδες που περιέχει το ποτό τους. Οι νέες γυναίκες ίσως να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς συνοδεύουν συχνά τα αλκοολούχα ποτά τους με αναψυκτικά και χυμούς χαμηλών θερμίδων, περιορίζοντας παράλληλα την πρόσληψη φαγητού όταν πίνουν αλκοόλ προκειμένου να ελέγξουν τις θερμίδες που καταναλώνουν και τελικά το βάρος τους», καταλήγει η καθηγήτρια Marczinski.