COVID-19: Πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο οι θάνατοι παγκοσμίως

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 425.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο αφότου η Κίνα έκανε λόγο για την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις ως σήμερα Σάββατο στις 04:30 (ώρα Κύπρου).

Συνολικά, έχουν καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη 425.282 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 7.632.517 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας (συνολικά 186.843 νεκροί επί συνόλου 2.363.538 κρουσμάτων μόλυνσης), όμως πλέον είναι η Λατινική Περιοχή και η Καραϊβική η περιοχή όπου η πανδημία εξαπλώνεται με τον πιο ταχύ ρυθμό, με συνολικά 76.343 θανάτους επί συνόλου 1.569.938 μολύνσεων.

ΗΠΑ: Πάνω από 800 θάνατοι σε 24 ώρες  

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 839 θάνατοι επιπλέον εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορΩνοϊός σε 24 ώρες, γεγονός που αύξησε σε 114.613 τον συνολικό απολογισμό των νεκρών λόγω της COVID-19 στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ χθες Παρασκευή (τις πρώτες πρωινές σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας).

Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη είναι σε απόλυτους αριθμούς αυτή που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων όσο και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων (2.044.572). Αυτός ο τελευταίος είναι πιθανόν πολύ κατώτερος από τον πραγματικό, με δεδομένες τις δυσκολίες στην πρόσβαση αξιόπιστων τεστ όταν η επιδημία άρχιζε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Από τα τέλη του Μαΐου ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων σπανίως πλέον υπερβαίνει τους 1.000 Ωστόσο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παραμένει κολλημένος γύρω στα 20.000 την ημέρα κατά μέσον όρο.

Το πρώτο κύμα δεν έχει ακόμη κοπάσει τελείως, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας έχει μετακινηθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας σε μια ευρεία λωρίδα από τον νότο ως τη δύση, κάνοντας πλέον τα βλέμματα να στρέφονται στα νοσοκομεία πολιτειών όπως είναι η Αριζόνα, το Τέξας και η Φλόριντα.

Σε πολλές πολιτείες, ο αριθμός των μολύνσεων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο αφότου ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται.

Στη 2η θέση η Βραζιλία

Η Βραζιλία μετατράπηκε χθες Παρασκευή στη 2η χώρα της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, καθώς ο συνολικός απολογισμός των ασθενών οι οποίοι υπέκυψαν στην COVID-19 έφθασε τους 41.828, ξεπερνώντας αυτόν που καταγράφεται επίσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Κατά τα στοιχεία του υπουργείου, σημειώθηκαν 909 νέοι θάνατοι εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε 24 ώρες.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν επίσης 25.982 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 828.810 στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων. Και σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι 365.063 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Οι αριθμοί που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση όμως αμφισβητούνται από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας, που φοβούνται ότι ο αριθμός των μολύνσεων είναι στην πραγματικότητα δεκαπλάσιος, αν όχι δεκαπενταπλάσιος.

Θλιβερά ρεκόρ στη Χιλή

Οι αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή τους χειρότερους αριθμούς μέχρι τώρα όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, 222 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.754 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες.

«Η κατάσταση στη χώρα μας συνεχίζει να επιδεινώνεται, πάνω απ’ όλα στην μητροπολιτική περιοχή» της πρωτεύουσας Σαντιάγο, δήλωσε ο Αρτούρο Σουνίγα, υφυπουργός Υγείας.

Συνολικά η χώρα της Λατινικής Αμερικής καταμετρά 2.870 θανάτους επί συνόλου 160.846 κρουσμάτων μόλυνσης αφότου καταγράφηκε το πρώτο, την 3η Μαρτίου.

Η εξάπλωση συνεχίζεται στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων παρά τον περιορισμό που επιβλήθηκε στα επτά εκατομμύρια των κατοίκων του Σαντιάγο πριν από σχεδόν έναν μήνα.

Στις πόλεις Βαλπαραΐσο και Βίνια δελ Μαρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, επιβλήθηκαν επίσης μέτρα περιορισμού, όπως και σε αρκετές άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι σχεδόν εντελώς γεμάτες, πάντως δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος. Κατά τον Σουνίγα, στις ΜΕΘ βρίσκονταν 1.391 ασθενείς χθες Παρασκευή, οι 372 εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση.

Μεξικό-Θλιβερό ρεκόρ μολύνσεων 

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι κατέγραψε 504 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.222 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 16.448 νεκρούς επί συνόλου 139.196 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τονίζουν πως ο πραγματικός αριθμός των πολιτών που έχουν μολυνθεί είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα.

Κλείνει αγορά χονδρικής στο Πεκίνο ύστερα από εμφάνιση νέων κρουσμάτων

Οι αρχές στο Πεκίνο έκλεισαν προσωρινά κεντρική αγορά χονδρικής πώλησης αγροτικών προϊόντων μετά την αύξηση που καταγράφηκε στα κρούσματα μετάδοσης του κορωνοϊού στην πρωτεύουσα της Κίνας τις τελευταίες δύο ημέρες.

Το κλείσιμο της αγοράς χονδρικής Σινφάντι στις 03.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα· στις 21.00 χθες Παρασκευή ώρα Κύπρου) αποφασίστηκε αφού, όπως έγινε χθες γνωστό, δύο άνδρες που εργάζονταν σε κέντρο ερευνών για το κρέας και πρόσφατα είχαν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη αγορά μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. Δεν είναι σαφές ακόμη πώς οι δύο άνδρες μολύνθηκαν.

Πάνω από 40,000 τα κρούσματα στην Αίγυπτο

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ 1.577 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να έχει φθάσει πλέον τους 41.303 από τον Φεβρουάριο.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι καταγράφηκαν επίσης 45 θάνατοι που οφείλονταν στην COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 1.422 νεκρούς. Παράλληλα, 417 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να φθάνει τους 11.108.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου επιβάλλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από την 25η Μαρτίου, πάντως την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι οι ώρες της απαγόρευσης θα μειωθούν από εννέα σε οκτώ από τη 14η ως την 30ή Ιουνίου. Ακόμη, το Κάιρο ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την έλευση τουριστών από το εξωτερικό και την επανάληψη των αεροπορικών δρομολογίων σε κάποιες παραθαλάσσιες επαρχίες από 1ης Ιουλίου. Οι περισσότερες πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών έχουν ανασταλεί από τη 19η Μαρτίου.

18 νέοι θάνατοι στη Γερμανία

Ακόμη 18 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 348 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει πλέον τους 8.781 νεκρούς επί συνόλου 186.022 μολύνσεων, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις μολυσματικές ασθένειες.

Κανένα νέο κρούσμα για 22η μέρα στη Νέα Ζηλανδία

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ενημέρωσε ότι δεν καταγράφηκε κανένα νέο περιστατικό μόλυνσης από τον κορωνοϊό σήμερα, 22 ημέρες αφότου που η χώρα εντόπιζε το τελευταίο νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα – αυτός που αναφέρεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – είναι 1.154, ενώ ανέρχεται σε 1.504 αν προστεθούν τα πιθανά κρούσματα, διευκρίνισε το υπουργείο με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη COVID-19 στη Νέα Ζηλανδία είναι 22, ενώ 1.482 άνθρωποι έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με το υπουργείο.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι επιτυγχάνεται εξάλειψη της επιδημίας εφόσον παρέλθουν 28 ημέρες κατά τις οποίες δεν έχουν καταγραφεί νέα περιστατικά, διάστημα που ισούται με δύο περιόδους επώασης. Εάν δεν αναφερθούν νέα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα, η COVID-19 θα έχει εξαλειφθεί στη Νέα Ζηλανδία. 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ