14 Ιουνίου – την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – «Δώσε Αίμα για έναν Κόσμο πιο Υγιή».

«Δώσε Αίμα για έναν Κόσμο πιο Υγιή». Με αυτό το σύνθημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δίνει και φέτος το έναυσμα για τον εορτασμό της 14ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, που αποτελεί διαχρονικό ορόσημο για την παγκόσμια κοινότητα των ασθενών με θαλασσαιμία, καθώς και πολλών άλλων πασχόντων από αιματολογικές διαταραχές, η επιβίωση και ευημερία των οποίων είναι άμεσα συνυφασμένες με το αίμα και τα προϊόντα του.

Αυτήν την ημέρα, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) ενώνεται με εκατομμύρια ανθρώπους και οργανισμούς ασθενών σε όλο τον πλανήτη για να τιμήσει τους απανταχού εθελοντές αιμοδότες και την ανιδιοτέλεια που επιδεικνύουν δίνοντας αίμα σε όσους το έχουν ανάγκη, με μοναδικό αντάλλαγμα την ηθική ικανοποίηση της προσφοράς.

Επιπρόσθετα και σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους του ΠΟΥ, η ΔΟΘ υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη για διατήρηση επαρκών προμηθειών αίματος και για την επίτευξη καθολικής και έγκαιρης πρόσβασης των συνανθρώπων μας σε όλες τις χώρες του κόσμου σε ασφαλές αίμα. Το συγκεκριμένο ζήτημα συνιστά ιδιαίτερη πρόκληση για πέρα από το 80% των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες που γεννιούνται και ζουν σε χώρες όπου δεν υφίσταται ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες αίματος ενώ, σε πολλές από αυτές, οι ασθενείς επιβαρύνονται με επιπλέον οικονομικό κόστος για να μεταγγιστούν.

Μάλιστα, υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει διασπαρεί σε πλήθος χωρών σε όλο τον κόσμο, οι ελλείψεις σε αίμα έχουν μεγεθυνθεί προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις θεραπείες μετάγγισης αίματος, τον ακρογωνιαίο λίθο της διαχείρισης παθήσεων όπως η θαλασσαιμία, η αιμορροφιλία, οι συγγενείς ανοσοανεπάρκειες, κ.α.

Και μολονότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι φωτεινός δρομοδείκτης σε διεθνές επίπεδο σε ό, τι αφορά την εθελοντική, μη-αμειβόμενη αιμοδοσία και κατόρθωσε να υψώσει ανάστημα και σε αυτόν τον τομέα απέναντι στην πανδημία, πολλά άλλα κράτη χρειάζεται να ενισχύσουν και να επενδύσουν περαιτέρω σε προγράμματα ετοιμότητας σε περίπτωση εκδηλώσεων μολυσματικών ασθενειών και γενικότερα στη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σημαντικών υπηρεσιών μετάγγισης αίματος.

Σε αυτόν τον νέο παγκόσμιο αγώνα, οι αιμοδότες εξακολουθούν να έχουν έναν πολύ ουσιαστικό και αναντικατάστατο ρόλο για να εκτελέσουν και οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να ενδυναμώνουν και να διασφαλίζουν την ασφάλειά και την κατάλληλη διαχείρισή τους.

Ως ΔΟΘ απευθύνουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες που με την απαράμιλλη γενναιοδωρία τους χαρίζουν απλόχερα ζωή και ελπίδα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας!»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κινητό τηλέφωνο και καρκίνος του εγκεφάλου. Τι αποδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα αναθεώρηση των διαθέσιμων δημοσιευμένων...
×