Δρ Θεόδωρος Χριστοδουλίδης: Οι καρδιολόγοι της Κύπρου αγκάλιασαν με θέρμη το ΓεΣΥ – Συνέντευξη στον «Ιατρικό Τύπο» του Προέδρου της ΚΕΚ

  • Ένα χρόνο μετά πρέπει να ομολογήσουμε ότι πρέπει να θεσπιστούν και κάποιοι άλλοι κανόνες στο ΓεΣΥ ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα και να είναι βιώσιμο και τα επόμενα χρόνια
  • Ετοιμότητα για βοήθεια προς τον ΟΑΥ για την ετοιμασία των Ιατρικών Πρωτοκόλλων

Την ανάγκη ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) σε βάθος χρόνου, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στον «Ιατρικό Τύπο», ο νέος Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΚΕΚ), Δρ Θεόδωρος Χριστοδουλίδης ο οποίος εκφράζει την ετοιμότητα της ΚΕΚ για να συμβάλει με την παραχώρηση των όποιον επιστημονικών δεδομένων του ζητηθούν από τον ΟΑΥ για την ετοιμασία των Ιατρικών Πρωτοκόλλων.

Στη συνέντευξη του, αναλύει τους στόχους του νέου Δ.Σ. της Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου για το επόμενο διάστημα και αναφέρεται στο πολύ ψηλό επίπεδο της Καρδιολογίας στην Κύπρο και τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στον τόπο μας.

Η ΚΕΚ, αναφέρει,  αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα επιστημονικά συνέδρια και για όσο καιρό συνεχίζεται το πρόβλημα με τον κορωνοϊό θα συνεχίσουμε  να προγραμματίζουμε δραστηριότητες στη online μορφή

 Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου τονίζει ότι το Δ.Σ θα κάνει ότι μπορεί να αναπτύξει σχέσεις με Καρδιολογικές Εταιρείες χωρών της γύρω περιοχής με σκοπό να εμπλουτιστούν ακόμα περισσότερο οι γνώσεις και οι εμπειρίες των Κύπριων Καρδιολόγων, και στέλνει το δικό του μήνυμα στους συναδέλφους του αλλά και στους ασθενείς.

Ακολουθεί η συνέντευξη:           

Ι.Τ: Δρ. Θεόδωρε Χριστοδουλίδη, κατ’ αρχήν  να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας στη σημαντική και τιμητική θέση του προέδρου της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου. Πρόκειται για μια επιστημονική εταιρεία με  πλούσια, διαχρονικά,  δράση. Θα ήθελα να μας πείτε αρχικά ποιους στόχους έχετε θέσει ως νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο.

Δρ Θεόδωρος Χριστοδουλίδης: Να σε ευχαριστήσω και κατ’ αρχήν να πω ότι έχουμε τη χαρά το νέο συμβούλιο να είναι ένα μίγμα από τα τελευταία συμβούλια μαζί με κάποια νέα πρόσωπα που  εισέρχονται τώρα στα διοικητικά και νομίζω πως είναι το ιδανικό για ένα συμβούλιο. Οι στόχοι μας ως επιστημονική εταιρεία:  Σαν πρώτο θέσαμε την ανάγκη να επαναενεργοποιήσουμε την εκπαιδευτική μας δραστηριότητα η οποία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που είχαμε τούτο τον καιρό με την επιδημία του κορωνοϊού αδράνησε με την μορφή που την ξέραμε ως τώρα με τη μορφή των συνεδρίων, των ζωντανών δηλαδή συνεδριάσεων.

Προσαρμοζόμενοι σε αυτά τα δεδομένα ξεκινούμε μια διαδικασία για να πραγματοποιήσουμε το αναβληθέν μας συνέδριο που θα γινόταν τον Μάρτιο σε ηλεκτρονική μορφή, το Φθινόπωρο που έρχεται. Είναι νομίζω κάτι σημαντικό για μια επιστημονική εταιρεία να διατηρήσει το συνέδριο της σε δράση. Και μέσα στο ίδιο μοτίβο για όσο καιρό συνεχίζεται το πρόβλημα με τον κορωνοϊό να συνεχίσουμε  να προγραμματίζουμε δραστηριότητες της online μορφής πλέον που έχει και κάποια πλεονεκτήματα που πέραν του ότι γίνεται εξ ανάγκης λόγω των δεδομένων και έχει τη συμμετοχή χωρίς να χρειάζεται χρόνος για τη φυσική παρουσία είναι πιο εύκολο να έχουμε ομιλητές από το εξωτερικό χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν οπότε ελπίζουμε ότι θα είναι μια αναβάθμιση στο τέλος αυτή η δραστηριότητα.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

 Ένας άλλος στόχος που έχουμε στα προβλεπόμενα είναι οι σχέσεις με τους ασθενείς.  Βάλαμε σαν στόχο όσο πιο πολύ μπορούμε παρόλο που ήδη υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις αλλά θεωρούμε ότι μπορούμε να γίνουν ακόμη πολύ πιο εποικοδομητική να αναπτύξουμε τη σχέση μας με το Σύνδεσμο Καρδιοπαθών.

Διότι στο τέλος της ημέρας η δουλειά μας όλων των γιατρών στοχεύει στο να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την υγεία τους, άρα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τακτική επαφή μαζί τους, να ξέρουμε τις ανάγκες τους, να τους προσφέρουμε την καθοδήγησή μας πέραν των ιατρικών συμβουλών μέσα από εκπαιδεύσεις που αφορούν τους ασθενείς μέσα στο καινούριο πεδίο που διαμορφώνεται με το Γενικό Σύστημα Υγείας , με τα επιστημονικά δεδομένα που μπορούμε εμείς να δώσουμε ως προς τις υπηρεσίες που χρειάζονται, αν είναι ενταγμένα, αν δεν είναι,  αν παρέχονται όπως πρέπει τα φάρμακα που χρειάζονται, αν εκείνα που ζητούν είναι σωστά, αν παίρνουν όσα έπρεπε από το Σύστημα Υγείας οπότε είναι μια σχέση που θέλουμε πάρα πολύ να την αναβαθμίσουμε.

Ήδη ετοιμάζουμε πρόσκληση για να κάμουμε μια συνάντηση μαζί τους για να βάλουμε στόχους και να ξεκινήσουμε δουλειά. Άλλωστε παγκοσμίως η τάση είναι αυτή, να δίδεται όλο και πιο πολύς λόγος στους ασθενείς πόσο μάλλον όταν πλέον υπάρχει ένα σύστημα υγείας του τύπου που έχουμε στην Κύπρο.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • Έχετε θέσει μέσα στους στόχους σας  την ανάπτυξη σχέσεων με καρδιολογικές εταιρείες άλλων χωρών της Ευρώπης αλλά και γενικότερα παγκόσμια για να εμπλουτίσετε και τις γνώσεις και τις εμπειρίες των συναδέλφων σας σε επιστημονικό επίπεδο;

Θ.Χ.: Χαίρομαι για την ερώτηση σας. Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της πρώτης μας συνεδρίας ήταν ακριβώς αυτή η συζήτηση και μάλιστα εστιάσαμε κυρίως στο ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε και τις σχέσεις μας με τις επιστημονικές εταιρείες των γύρω χωρών μας.

Έχουμε αρκετά υψηλού επιπέδου χώρες κοντά μας όπως είναι το Ισραήλ αλλά ακόμα και ο Λίβανος, η Αίγυπτος και θέλουμε να εμπλουτίσουμε τις επαφές μας,  πέραν της παραδοσιακής σχέσης με την Ελλάδα.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει  πλούσια καρδιολογική δραστηριότητα  και  πάντα προσφέρει τη βοήθεια που χρειαζόμαστε σε επιστημονικό επίπεδο.

Μας στέλνει ομιλητές, συμμετέχουμε εμείς στα δικά τους συνέδρια αλλά σίγουρα  θέλουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας.

Στόχος μας είναι στα συνέδρια μας να έχουμε συμμετοχή από τις χώρες της γύρω περιοχής. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να πούμε πως στο επικείμενο συνέδριο μας, θα υπάρχει έντονη  συμμετοχή από το Ισραήλ. Είναι μια σημαντική ιατρικά χώρα πάρα πολύ κοντά σε μας και νομίζω θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό.

ΨΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

– Πως κρίνετε  το επίπεδο της καρδιολογίας σήμερα στην Κύπρου και πώς ενεργείτε για την περαιτέρω αναβάθμιση της;

Θ.Χ.: To επίπεδο της καρδιολογίας στην Κύπρο έχει  αναβαθμιστεί πάρα πολύ. Βάση προσωπικής εμπειρίας βλέπω παλιούς ασθενείς οι οποίοι  χειρουργήθηκαν στο εξωτερικό για επεμβάσεις που σήμερα είναι ρουτίνας για εμάς, ενώ πριν μερικά χρόνια που χρειάστηκε να χειρουργηθούν, αυτοί αναγκαστικά μεταφερθήκαν στο εξωτερικό ή επέλεξαν να μεταφερθούν στο εξωτερικό θεωρώντας ότι είναι μια καλύτερη επιλογή.

Σήμερα  από τη δική μας πρακτική είναι υπερβολικά σπάνιο πλέον κάποιες από αυτές τις επεμβάσεις να τις κάνει κάποιος στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η μεγαλύτερη μάζα των καρδιολογικών θεραπειών είτε είναι φαρμακευτικές είτε είναι παρεμβατικές είτε μιλούμε για καρδιοχειρουργική είτε για επεμβατική καρδιολογία, γίνονται στην Κύπρο. Αυτό είναι τεράστιο βήμα και απαραίτητο διότι μιλούμε για μια κατηγορία παθήσεων που είναι τόσο συχνή που αξίζει τον κόπο ακόμη και σε χώρες μικρού μεγέθους όπως είναι η δική μας να υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες διότι θα χρησιμοποιηθούν.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ

 ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓεΣΥ

Ι.Τ.: Δρ Χριστοδουλίδη, να περάσουμε στο πολυσυζητημένο θέμα του ΓεΣΥ. Θα θέλαμε να μας πείτε πως βρίσκει τους καρδιολόγους το ΓεΣΥ σήμερα, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της Α Φάσης και κάποιους μήνες μετά την εφαρμογή της Β Φάσης.

Θ.Χ.: Παρόλο πρέπει να πω ότι η Καρδιολογική Εταιρεία είναι επιστημονική εταιρεία και όχι τόσο συνδικαλιστικό όργανο εκ των πραγμάτων το ΓεΣΥ, ένα τόσο σημαντικό θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους και οι καρδιολόγοι γενικά είναι μια ειδικότητα που φαίνεται ότι αγκάλιασε με θέρμη το ΓεΣΥ διότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καρδιολόγων είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ εδώ και αρκετό καιρό. Είναι κάτι που όλοι το θέλουμε.

Θεωρώ  χρειαζόταν να μπορεί ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε όλους τους παρόχους υγείας ούτως ώστε αν μη τι άλλο να αποφορτιστούν και τα δημόσια η νοσηλευτήρια. Ένα χρόνο μετά πρέπει να ομολογήσουμε ότι πρέπει να θεσπιστούν και κάποιοι άλλοι κανόνες στο ΓεΣΥ ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα και να είναι βιώσιμο και τα επόμενα χρόνια.

Όπως θα έχετε ακούσει έχουν μπει κάποιοι περιορισμοί από τον ΟΑΥ τον τελευταίο καιρό σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουν τη λειτουργία του ΓεΣΥ,  οι οποίοι περιορισμοί είναι περισσότερο λογιστικού χαρακτήρα παρά επιστημονικού.

Ο ΟΑΥ τουλάχιστον στη δική μας ειδικότητα δήλωσε ότι έθεσε αυτούς τους περιορισμούς μέχρι να εφαρμοστούν άλλα επιστημονικά πρωτόκολλα. Η θέση μας είναι ότι όπως δήλωσε και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος πρόσφατα, πως θέλουμε κι εμείς τον ΟΑΥ να ασκήσει έλεγχο κι εμείς σαν επιστημονική εταιρεία είμαστε διαθέσιμοι μέσω του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου να δώσουμε όποια επιστημονικά δεδομένα μας ζητηθούν, όποια βοήθεια μας ζητηθεί, από όσα εμείς μπορούμε να προσφέρουμε από επιστημονικής σκοπιάς για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα και θα το κρατήσει  βιώσιμο για να λειτουργήσει πολλά χρόνια.

 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΩΝΩΝ ΜΑΣ

Ι.Τ.: Κλείνοντας θέλουμε να στείλετε ως Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου το δικό σας μήνυμα τόσο στους συναδέλφους σας καρδιολόγους όσο και στους καρδιοπαθείς;

Θ.Χ.: Προς τους συναδέλφους: Θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ που με επέλεξαν σε αυτή την τιμητική θέση σε μια τόσο δύσκολη εποχή, είτε σε προκλήσεις, είτε στους περιορισμούς που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και στις προκλήσεις που φέρνει η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Θα είμαστε κοντά τους για να στηρίξουμε όλα όσα οι ίδιοι επιθυμούν και μας δήλωσαν στην μαζική μας συνέλευση. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε ένα συμβούλιο που θα τους κρατά ενήμερους για τα όσα διαδραματίζονται σε τακτική ενημέρωση και που θέλει τη βοήθεια τους ζητώντας τους να στέλνουν τις απόψεις τους στα διάφορα σημαντικά θέματα που έχουμε να χειριστούμε.

Όσον αφορά τους ασθενείς αυτό που θέλουμε είναι να τους έχουμε κοντά μας, γιατί άλλωστε γι’  αυτούς υπάρχει το επάγγελμα μας. Θέλουμε να τους στηρίξουμε, να ακούσουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα τους.

Να αναγνωρίσουμε δηλαδή τα προβλήματα που υπάρχουν για να μπορούμε να προτείνουμε λύσεις. Τους θέλουμε επίσης συμμάχους μας στα όσα θα συζητήσουμε μελλοντικά για να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο της καρδιολογίας μέσα στα πλαίσια του Συστήματος Υγείας διότι σίγουρα είμαστε πιο δυνατοί αν έχουμε ο ένας τον άλλο στο πλευρό του και τους θέλουμε να είναι κι αυτοί διεκδικητικοί διότι αυτό θα τους δώσει όσα δικαιούνται. Άλλωστε αποτελούν μια πολύ μεγάλη ομάδα ασθενών με σημαντικά προβλήματα και πρέπει να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί.

­­­­­­­­­­­­­­______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.