Medochemie – Δρ Χριστάκης Σεργίδης: «Στο διαστημόπλοιο Γη δεν υπάρχουν επιβάτες, αλλά είμαστε όλοι πλήρωμα»

Προέδρος της Επιτροπής Προστασίας
του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie

Ένας από τους βασικούς  στόχους της Medochemie  είναι  η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ανακύκλωσης  και ενεργούς συμμετοχής του σε ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον και το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα μας, δηλώνει σε συνέντευξη του στον «Ιατρικό Τύπο», ο  Δρ. Χριστάκης Σεργίδης.

Ο Προέδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie αναπτύσσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την Medochemie αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας και διατυπώνει τις δικές του απόψεις όσον αφορά την οικολογική συνείδηση της Κυπριακής Κοινωνίας.

Ο Δρ. Χριστάκης Σεργίδης κάνει ιδιαίτερη μνεία και αναφορά στα προγράμματα που αναπτύσσεις η Μedochemie για υιοθέτηση της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα μας και στέλνει τα δικά του μηνύματα προς τον κόσμο!

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ως Προέδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie έχετε θέσει κάποιους στόχους αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ποιοι είναι αυτοί και πως μπορούν να υλοποιηθούν;

Δρ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΣΕΡΓΙΔΗΣ: Ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι  η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ανακύκλωσης  και ενεργούς συμμετοχής του σε ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον και το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα μας. Η εξοικονόμηση ενέργειας συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος. Για κάθε KWH παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας, οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί εκπέμπουν γύρω στα 0.9kg διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο περιβάλλον. Επομένως η όποια προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγεί ταυτόχρονα και στη μείωση της εκπομπής ρύπων στο περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, σε μία προσπάθεια να ενεργοποιήσω το κοινό στην κατεύθυνση της ομαδικής και από κοινού συμμετοχής του στην αντιμετώπιση της ρύπανσης των θαλασσών και του περιβάλλοντος γενικότερα, έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα καινοτομίας στην Medochemie, που θα ενεργοποιηθεί σύντομα. Σε αυτή την πλατφόρμα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα υποβολής καινοτόμων ιδεών για την προστασία του περιβάλλοντος. Καινοτομία δεν σημαίνει κατά ανάγκη την ανακάλυψη κάτι καινούριου αλλά τη βελτίωση ενός προϊόντος ή διαδικασίας ώστε να γίνει ακόμα καλύτερη. Οι ιδέες θα αξιολογούνται από ειδική επιτροπή και οι καλύτερες θα βραβεύονται, ενώ για όσες υπάρχει δυνατότητα, θα εφαρμόζονται.

Θεωρείτε ότι οι Κύπριοι, διαθέτουμε οικολογική συνείδηση. Γιατί στις διάφορες ευρωπαϊκές έρευνες εμφανιζόμαστε πάντα πρώτοι, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ στην πράξη δεν γνωρίζουμε το παραμικρό. Πως θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα αυτό;

Δρ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΣΕΡΓΙΔΗΣ: Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για την βελτίωση της οικολογικής συνείδησης των Κυπρίων.  Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και οι ακόλουθοι:

  • Να δημιουργηθεί περιβαλλοντική συνείδηση και κουλτούρα  στα μικρά παιδία, με την υιοθέτηση κατάλληλου προγράμματος εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο.
  • Να γίνεται συστηματική εκπαίδευση / διαφώτιση για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του  κοινού σε οικολογικά / περιβαλλοντικά θέματα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κατάλληλων ιστοσελίδων.
  • Να δοθούν κάποια κίνητρα στο κοινό στα θέματα της ανακύκλωσης. Παραδείγματος χάριν για κάποιον αριθμό πλαστικών φιαλών που θα –
  • Επομένως θεωρείτε ότι για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία χρειάζεται να αρχίσει η εκπαίδευση των παιδιών από νωρίς, ακόμα και από το νηπιαγωγείο;

Δρ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΣΕΡΓΙΔΗΣ: Όπως έχω αναφέρει και στην προηγούμενη απάντηση θα πρέπει να υιοθετηθούν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης ακόμα και από το νηπιαγωγείο, γιατί θεωρώ ότι τα μικρά παιδία είναι αυτά που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους, τους μεγαλύτερους, στην βελτίωση της οικολογικής τους συνείδησης.

H Medochemie συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για υιοθέτηση της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα μας, με απτό παράδειγμα την τοποθέτηση των ανακυκλώψαρων σε αρκετές γνωστές παραλίες της Κύπρου. Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση των πλαστικών, σε αυτή την περίπτωση;

Δρ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΣΕΡΓΙΔΗΣ: Τα πλαστικά είναι εύχρηστα, χρήσιμα και οικονομικής αξίας, αλλά παράλληλα προκαλούν τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον.  Πιστεύω λοιπόν, ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αλλάξουμε την κουλτούρα που επικρατεί σήμερα, να πετάμε τα πλαστικά μετά την πρώτη τους χρήση. Χρειάζεται δηλαδή να κατανοήσουμε ότι τα  πλαστικά πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται και να ανακυκλώνονται.

Γιατί έχετε στοχεύσει στο «Ανακυκλώψαρο» να τοποθετούνται μόνο πλαστικά και όχι ανάμεικτα υλικά π.χ. πλαστικά με μεταλλικά τενεκεδάκια;

Δρ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΣΕΡΓΙΔΗΣ: Στην στόχευση αυτή μας οδήγησαν οι κάτωθι  τρείς βασικοί λόγοι:

  • Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πλανητική κρίση, και αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια. Άρα η ανακύκλωση των πλαστικών είναι ζωτικής σημασίας.
  • Το «Ανακυκλώψαρο» ανοίγει τον δρόμο για την ανακύκλωση πλαστικών φιαλών, οι οποίες, με βάση απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά και να ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90%, μέχρι το 2025.
  • Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νοοτροπία και κουλτούρα στο κοινό ώστε να γίνεται σωστή διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή τους. Δηλαδή τα πλαστικά να καταλήγουν στο Ανακυκλώψαρο, ενώ τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά να καταλήγουν κατά είδος, στους καθορισμένους κάδους / δοχεία ανακύκλωσης.

Θεωρείτε ότι η κυπριακή πολιτεία στέκεται αρωγός στις προσπάθειες για δημιουργία οικολογικής συνείδησης, ή απέχουμε έτη φωτός από τις πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών;

Πιστεύω ότι η κυπριακή πολιτεία άργησε πολύ, να συμβάλει στις προσπάθειες για την δημιουργία οικολογικής συνείδησης και τώρα τρέχουμε είτε για να φτάσουμε τις πολιτικές που υιοθέτησαν εδώ και αρκετά χρόνια άλλες Ευρωπαϊκές χώρες,  είτε για να αποφύγουμε την επιβολή χρηματικών ποινών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ κάποιες σκανδιναβικές χώρες έχουν θέσει ως στόχο τα μηδενικά απόβλητα (zero waste), στην Κύπρο κατέχουμε την αρνητική πρωτιά παραγωγής πέραν των 500 κιλών σκουπίδια, ανά άτομο, τον χρόνο.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες μας, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Θεωρείτε ότι υπάρχει χρόνος για να αναστρέψουμε την πλανητική κρίση που μας απειλεί;

Δρ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΣΕΡΓΙΔΗΣ: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι  συνεχιζόμενες κλιματικές αλλαγές αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα. Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να βάλουμε φρένο στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Για να αποτρέψουμε την πλανητική κρίση που μας απειλεί πρέπει να δράσουμε άμεσα στους κάτωθι τομείς:

  • Να συμβάλουμε στην δεντροφύτευση δενδρυλλίων.  Τα δέντρα κατά την διάρκεια της φωτοσύνθεσης τους, μπορούν να “παγιδεύσουν” ένα μεγάλο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα.
  • Να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας και όταν είναι εφικτό  να χρησιμοποιούμε την πράσινη ενέργεια που ως γνωστό συμβάλλει στη μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων στο περιβάλλον. Αν ο καθένας μας ρωτήσει πως θα μπορούσε να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια   στο σπίτι του, είμαι σίγουρος ότι θα βρει πολλούς τρόπους να το πετύχει. Επίσης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κυψελίδων αποτελεί ιδανικό τρόπο για να παράξουμε πράσινη  ενέργεια στην Κύπρο που έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια το χρόνου.
  • Να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητα μας.

Ας έχουμε λοιπόν πάντα κατά νου, ότι στο διαστημόπλοιο Γη δεν υπάρχουν επιβάτες, αλλά είμαστε όλοι πλήρωμα. Επομένως απαιτείται από όλους μας ενεργή συμμετοχή σε δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος και του ευαίσθητου θαλάσσιου οικοσύστημα μας.