Καρκίνος παχέος εντέρου: Γιατί οι πάσχοντες πρέπει να πίνουν καφέ (έρευνα)

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές περιέχει ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν έναντι του καρκίνου.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η τακτική κατανάλωση καφέ από τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Οι ερευνητές από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber διαπίστωσαν ότι από 1.171 ασθενείς που έκαναν θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όσοι ανέφεραν ότι έπιναν δύο με τρεις κούπες καφέ την ημέρα, ήταν πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο, ενώ ήταν μεγαλύτερο το διάστημα που μεσολαβούσε πριν την επιδείνωση της ασθένειας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καφέ. Οι συμμετέχοντες που έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ -περισσότερες από τέσσερις κούπες την ημέρα- είχαν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, τα οποία διατηρούνταν τόσο για όσους έπιναν καφέ με καφεΐνη, όσο και για αυτούς που έπιναν ντεκαφεϊνέ.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από εκτενή μελέτη παρατήρησης και επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που έδειχναν σύνδεση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση καφέ και βελτιωμένα αποτελέσματα σε ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Είναι γνωστό πως διάφορες ενώσεις του καφέ έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες ιδιότητες που μπορεί να δρουν έναντι του καρκίνου. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη καφέ σχετίζεται με βελτιωμένη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου τρίτου σταδίου, αλλά η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την επιβίωση σε ασθενείς με μεταστατικές μορφές της νόσου δεν είχε γίνει γνωστή», επισημαίνει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Chen Yuan.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA Oncology.

Πηγή: Onmed.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κινητό τηλέφωνο και καρκίνος του εγκεφάλου. Τι αποδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα αναθεώρηση των διαθέσιμων δημοσιευμένων...
×