Κρίση πανικού: Έξι τρόποι να τη διαχειριστείτε


Οι κρίσεις πανικού πυροδοτούν έντονες σωματικές αντιδράσεις, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο στρες στα άτομα που τις βιώνουν.
Προκειμένου να αποφύγετε ή να διαχειριστείτε καλύτερα μία τέτοια κατάσταση και να ανακτήσετε τον έλεγχο, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές και διαφορετικές τακτικές, από το να κόψετε τον πρωινό καφέ μέχρι να δοκιμάσετε συγκεκριμένες ασκήσεις αναπνοή
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος σας;
Μάθετε τι συμβαίνει στο σώμα σας
Όταν αναφερόμαστε σε κρίσεις πανικού, η γνώση είναι δύναμη. Αν και δεν θα τις σταματήσετε, έχοντας επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας, μπορείτε να αποτρέψετε την κλιμάκωση του πανικού σας. Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να τις μπερδέψετε με ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αναπνεύστε
Όπως συμβαίνει με τις συμβουλές που δίνονται σε άτομα με άγχος και μπορεί να ακούγονται προφανείς, έτσι και η εκμάθηση μιας αποτελεσματικής τεχνικής αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά όταν βιώνετε μία κρίση πανικού ενώ βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Οι απλές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να σας βοηθήσουν να γεμίζετε αργά τους πνεύμονές σας, επιβραδύνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό. Κάντε εξάσκηση στο σπίτι, ώστε να είστε προετοιμασμένοι.
Χαλαρώστε τους μυς σας
Το να λέμε σε κάποιον που υποφέρει από κρίσεις πανικού να χαλαρώσει, μπορεί να σημαίνει να πάει διακοπές για μία εβδομάδα. Αλλά η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια πρακτική μέθοδος που σας διδάσκει που να επικεντρωθείτε όταν εκδηλωθεί μια κρίση.
Περιορίστε τα εξωτερικά ερεθίσματα
Όταν αισθάνεστε ότι έρχεται μία κρίση, μια καλή ιδέα είναι να περιορίσετε τα εξωτερικά ερεθίσματα. Προσπαθήστε να βρείτε έναν σκοτεινό, ήσυχο χώρο όπου μπορείτε να εξασκήσετε τις τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρεθεί ένας ήρεμος χώρος σε ένα γραφείο, γι’ αυτό δοκιμάστε εξωτερικούς χώρους ή τουαλέτες. Όταν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, ένας καλός τρόπος για να επιτύχετε το αποτέλεσμα είναι να εστιάσετε σε ένα μόνο πράγμα ή μία μόνο σκέψη, όπως ένα αντικείμενο ή μία φράση που θα επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας, όσο ξεπερνάτε την κρίση.
Καταγράψτε τις σκέψεις σας
Ένα σημειωματάριο μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης πανικού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιμετώπιση των ενοχλητικών σκέψεων ως υλικών αντικειμένων από τα οποία μπορείτε να απαλλαγείτε, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του προβλήματος. Όταν ξεκινάει η κρίση, γράψτε τις σκέψεις που σας ανησυχούν και στη συνέχεια πετάξτε τη σελίδα.
Αποφύγετε την καφεΐνη
Κανείς δεν θέλει να στερηθεί τον πρωινό καφέ, αλλά η καφεΐνη μπορεί να αποτελέσει σημαντική αιτία άγχους. Εάν η πολυκοσμία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο συνωστισμός σας στρεσάρουν, δοκιμάστε να κόψετε τον καφέ το πρωί τουλάχιστον να περιμένετε έως ότου φτάσετε στο γραφείο.
Πηγή: onmed.gr