Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί ενήλικες έχουν κακή ποιότητα διατροφής και δεν ανταποκρίνονται στις βασικές διατροφικές συστάσεις που παρέχονται από τις Διατροφικές Οδηγίες για τους ΑμερικανούςΕμπιστευμένη πηγή.

Με την κακή ποιότητα διατροφής να αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για καρδιομεταβολικά νοσήματα, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις υγείας που συγκαταλέγονται στις κυριότερες αιτίες θανάτουΕμπιστευμένη πηγή.

Η εξεύρεση τρόπων για τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής στο γενικό πληθυσμό είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας.

Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη από το Penn State University ανέλυσε τον αντίκτυπο μιας παρέμβασης με βάση τα τρόφιμα – της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο – στην ποιότητα της διατροφής και στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Current Developments in Nutrition, αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο ημερησίως για 26 εβδομάδες βελτίωσε την τήρηση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τους Αμερικανούς μεταξύ ενηλίκων με κοιλιακή παχυσαρκία. Ωστόσο, οι αλλαγές στην ποιότητα της διατροφής δεν επηρέασαν άμεσα τους παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Σε αυτή την πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διάρκειας 26 εβδομάδων, οι ερευνητές μελέτησαν 1.008 συμμετέχοντες ηλικίας 25 ετών και άνω με κοιλιακή παχυσαρκία και συνήθως χαμηλή κατανάλωση αβοκάντο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα δόθηκε καθημερινά ένα αβοκάντο (περίπου 168 γραμμάρια) και έλαβαν καθοδήγηση για το πώς να το εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή. Η άλλη ομάδα (ελέγχου), κλήθηκε να διατηρήσει τις συνήθεις διατροφικές της συνήθειες, περιορίζοντας την κατανάλωση αβοκάντο σε δύο ή λιγότερα αβοκάντο το μήνα, και δεν έλαβε καμία διατροφική συμβουλευτική.

Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε μέσω αιφνιδιαστικών 24ωρων ανακλήσεων σε διάφορα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μελέτης και βαθμολογήθηκε με το Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015)Trusted Source για τη μέτρηση της συμμόρφωσης στις διατροφικές οδηγίες.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση του USDA, αυτή η κλινική δοκιμή θεώρησε τις μερίδες αβοκάντο – μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο ή περίπου 75 γραμμάρια – ως μέρος της συνολικής συνιστώσας λαχανικών στις βαθμολογίες του HEI-2015.

Οι παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικών ασθενειών των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου του όγκου σπλαχνικού λίπους, του κλάσματος ηπατικού λίπους, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, των κριτηρίων μεταβολικού συνδρόμου, του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), της ινσουλίνης, της VLDL χοληστερόλης και του λόγου ολικής χοληστερόλης προς HDL χοληστερόλη, παρακολουθήθηκαν επίσης για να κατανοηθούν οι επιδράσεις της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο σε αυτούς τους παράγοντες.

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με βελτιωμένη διατροφή

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά αβοκάντο παρουσίασαν μια “δυνητικά κλινικά σημαντική” αύξηση 4,74 μονάδων στη βαθμολογία HEI-2015 σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε την κανονική διατροφή της.

Η βελτίωση αυτή αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης λαχανικών και στην ευνοϊκότερη αναλογία ακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονταν άμεσα με την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά αβοκάντο δεν παρουσίασαν σημαντική διαφορά στην πρόσληψη κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών.

Ωστόσο, η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA) αυξήθηκε κατά 13 γραμμάρια ημερησίως, η οποία ήταν σχεδόν ισοδύναμη με την περιεκτικότητα σε MUFA των αβοκάντο που τους δόθηκαν (17 γραμμάρια).

Παρά τη συνολικά αυξημένη τήρηση των διατροφικών οδηγιών με την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο, αυτές οι διατροφικές βελτιώσεις δεν οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικών νοσημάτων κατά την περίοδο των 26 εβδομάδων, διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επιδράσεις της ποιότητας της διατροφής στην καρδιομεταβολική υγεία

Μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών νοσημάτων και θνησιμότητας.

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης πρότειναν δύο εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους τα ευρήματά τους δεν ευθυγραμμίζονται με την επιστημονική συναίνεση σχετικά με την ποιότητα της διατροφής και τον κίνδυνο ασθενειών.

Πρώτον, η περίοδος παρέμβασης των 26 εβδομάδων μπορεί να ήταν πολύ σύντομη για να αλλάξει σημαντικά αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

Δεύτερον, οι αρχικές βαθμολογίες της διατροφής των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν φτωχές και ελαφρώς κάτω του μέσου όρου. Έτσι, παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, οι βαθμολογίες της διατροφής παρακολούθησης εξακολουθούσαν να λαμβάνουν “F”, τον χαμηλότερο βαθμό.

Επομένως, είναι απίθανο η συνολική ποιότητα της διατροφής να ήταν αρκετά υψηλή ώστε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Σύμφωνα με την Alyssa Simpson, εγγεγραμμένη διαιτολόγο και ιδιοκτήτρια του Nutrition Resolution, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, περαιτέρω περιορισμοί προέκυψαν από τον μη τυφλό σχεδιασμό της μελέτης, τις πιθανές μεροληψίες που σχετίζονται με την αυτοαναφερόμενη διαιτητική πρόσληψη και την περιορισμένη δυνατότητα γενίκευσης.

Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεθοδολογία και τη διατροφική σύνθεση του αβοκάντο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση αβοκάντο βρέθηκε να ενισχύει τις βαθμολογίες ποιότητας της διατροφής, ιδίως όσον αφορά το σύνολο των φυτικών συστατικών και των λιπαρών οξέων.

“Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, βασικά θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που είναι ευεργετικά για την υγεία”, μοιράστηκε η Claire Rifkin, εγγεγραμμένη διαιτολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα εμπλουτισμένη με αβοκάντο παρουσίασαν μειώσεις στην κατανάλωση νατρίου, εξευγενισμένων δημητριακών και προστιθέμενων σακχάρων σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες.

Αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν ότι τα αβοκάντο μπορεί να έχουν αντικαταστήσει εν μέρει τα τρόφιμα που περιέχουν νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και εξευγενισμένα δημητριακά στη διατροφή.

Ο Simpson εξήγησε ότι αυτό το φαινόμενο υποκατάστασης “προωθεί μια συνολική βελτίωση της ποιότητας της διατροφής με την αύξηση των πυκνών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων πλούσιων σε υγιεινά λίπη και φυτικές ίνες, ενώ μειώνεται η πρόσληψη λιγότερο θρεπτικών, επεξεργασμένων τροφίμων”.

Στην παρούσα μελέτη, ωστόσο, η κατανάλωση αβοκάντο δεν είχε καμία επίδραση στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τους συμμετέχοντες. Επιπλέον, τα αβοκάντο αντικατέστησαν μικρές ποσότητες ολικής πρωτεΐνης, θαλασσινών και συστατικών φυτικής πρωτεΐνης στη διατροφή, οι επιπτώσεις των οποίων δεν διερευνήθηκαν.

Είναι εντάξει να τρώμε ένα αβοκάντο κάθε μέρα;

Η μακροχρόνια κατανάλωση αβοκάντο θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει το προφίλ των λιπιδίων και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεωνΕμπιστευτική πηγή και βοηθώντας στην πρόληψηΕμπιστευτική πηγή και τη διαχείριση του διαβήτη, δήλωσε ο Rifkin.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή περιεκτικότητα του αβοκάντο σε μονοακόρεστα λιπαρά και διαιτητικές ίνες.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν από την ένταξη του αβοκάντο στην καθημερινή τους διατροφή με μέτρο.

Ωστόσο, ο Simpson εξέφρασε: “Η κατανάλωση του Ριβινκ είναι πολύ καλή, αλλά δεν είναι και τόσο καλή: “[Η προώθηση] των αβοκάντο ως μοναδική λύση για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών μπορεί να παραβλέψει τη σημασία της διατροφικής ποικιλομορφίας, της προσβασιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας, ενώ παράλληλα παραμελεί περιβαλλοντικές εκτιμήσεις και πολιτισμικές διατροφικές προτιμήσεις”.

Αντ’ αυτού, στοχεύστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά για να προωθήσετε μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση, είπε.

Για τα άτομα που αναζητούν διατροφικές εναλλακτικές λύσεις αντί του αβοκάντο, οι Simpson και Rifkin συνέστησαν να ενσωματώσουν στη διατροφή τους διάφορες πηγές υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών. Παρόμοιες επιλογές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως:

  • αμύγδαλα
  • καρύδια
  • σπόροι chia
  • κολοκυθόσποροι

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη αβοκάντο
Ενώ τα αβοκάντο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά τα καθιστά επίσης πλούσια σε θερμίδες.

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόσληψη θερμίδων, οπότε το μέγεθος της μερίδας είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν τα άτομα με στόχους διαχείρισης βάρους που σχετίζονται με την υγεία.

Επιπλέον, τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, η οποία συχνά συνιστάται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση αβοκάντο σε μικρότερες μερίδες.

Για τα άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις που απαιτούν περιορισμένες φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της έξαρσης των συμπτωμάτων, όπως η εκκολπωματίτιδα ή η ελκώδης κολίτιδα, η πρόσληψη αβοκάντο μπορεί επίσης να χρειαστεί να διαχειριστεί σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις ενός επαγγελματία υγείας.

Πηγή: medicalnewstoday.com