Καθώς η εποχή της γρίπης είναι προ των πυλών, πολλοί από εμάς εξετάζουμε τι μπορεί να κρατήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε άριστη κατάσταση. Ενώ απαιτείται συνεχής παροχή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών για να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι υγιεινές τροφές ή τα συμπληρώματα δεν είναι το Α και το Ω. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όχι μόνο από ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Ο επαρκής ύπνος και η τακτική άσκηση – καθώς και η ισορροπημένη διατροφή – είναι όλα βασικά στοιχεία για την υποστήριξη του οργανισμού στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η κύρια δικλείδα ασφαλείας του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων, των ασθενειών και των νοσημάτων. Περιέχει ένα τεράστιο δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συντονίζουν την άμυνα του οργανισμού έναντι βακτηρίων, ιών και τοξινών που μπορεί να απειλήσουν την υγεία μας. Ένα από τα κύρια συστατικά του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι τα εκατομμύρια αμυντικά λευκά αιμοσφαίρια που περιπολούν στη ροή του αίματος και στο λεμφικό σύστημα, αναζητώντας συνεχώς ύποπτα σημάδια ασθένειας. Μόλις εντοπιστεί, το ανοσοποιητικό μας σύστημα οργανώνει μια απάντηση για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης και τη θυμάται για την επόμενη φορά.

Αυτό που τρώμε μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα παρέχοντας στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας προστατευτικής απάντησης και την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, των φυτοθρεπτικών συστατικών, των βιταμινών, των μετάλλων και των φυτικών ινών. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ένα ευρύ φάσμα πολύχρωμων ολόπλευρων τροφίμων, φρούτων και λαχανικών από τον παρακάτω κατάλογο- όσο μεγαλύτερη ποικιλία τόσο το καλύτερο.

Τα καλύτερα τρόφιμα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος:

1.Πορτοκάλια

Το ταπεινό πορτοκάλι μπορεί να μην κάνει πρωτοσέλιδα όπως άλλα, πιο μοντέρνα “superfoods”, αλλά τα αιματοφόρα πορτοκάλια είναι οι πραγματικοί σούπερ σταρ της οικογένειας των εσπεριδοειδών. Περιέχουν πενταπλάσια αντιοξειδωτική δράση από ένα κανονικό πορτοκάλι με την ίδια ποσότητα βιταμίνης C. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα καθημερινό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού αίματος για επτά ημέρες θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην αύξηση των επιπέδων αντιοξειδωτικών στο αίμα.

2.Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά και είναι γεμάτο με περισσότερες πρωτεΐνες από το κανονικό γιαούρτι. Μια δημοσιευμένη μετα-ανάλυση ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν καθημερινά προβιοτικά είχαν μικρότερο κίνδυνο να κρυολογήσουν από εκείνους που δεν έτρωγαν τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά.

3.Ρόδια

Το ρόδι περιέχει πολυφαινόλες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη του βήχα και του κρυολογήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμπυκνωμένες ποσότητες αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, όπως αυτές που βρίσκονται στο χυμό ροδιού, μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ενός κρυολογήματος έως και κατά 40%.

4.Βραζιλιάνικα καρύδια

Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν σελήνιο, ένα σημαντικό μέταλλο για την προστασία από το οξειδωτικό στρες. Το σελήνιο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ιογενείς λοιμώξεις, οπότε η προσθήκη μερικών βραζιλιάνικων ξηρών καρπών κάθε μέρα ως μέρος ενός γεύματος ή σνακ μπορεί να διασφαλίσει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αρκετό σελήνιο για να παραμείνει ισχυρό.

5.Άγριος σολομός

Ο άγριος σολομός είναι γεμάτος ψευδάργυρο, ένα θρεπτικό συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Είναι επίσης πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, προλαμβάνουν τις ιογενείς λοιμώξεις και ενισχύουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

6.Μπρόκολο

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανέφερε ότι το μπρόκολο μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας αν προσπαθείτε να προλάβετε το κρυολόγημα. Αποδείχθηκε ότι το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της σουλφοραφάνης, μιας φυτικής χημικής ουσίας στο λαχανικό, η οποία ενεργοποιεί αντιοξειδωτικά γονίδια και ένζυμα σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

7.Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιλαμβάνεται συχνά στις λίστες με τις σούπερ υγιεινές τροφές για καλό λόγο. Περιέχει φλαβονοειδή, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με μια μελέτη, είναι το αντιοξειδωτικό κατεχίνη, το οποίο είναι έντονα διαδεδομένο στο πράσινο τσάι, που είναι ισχυρό αντιβακτηριακό και αντιιικό και μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν το κρυολόγημα και τον ιό της γρίπης.

8.Τζίντζερ

Όταν πρόκειται για τη θεραπεία ενός κοινού κρυολογήματος, το τζίντζερ είναι μία από τις καλύτερες τροφές για ανακούφιση. Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Preventative Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ ήταν το κλειδί στις δυνάμεις της ρίζας για την καταπολέμηση του κρυολογήματος ή της γρίπης.

9.Κρεμμύδια

Τα κρεμμυδάκια περιέχουν έως και έξι φορές περισσότερες πολυφαινόλες από ορισμένα καθημερινά κρεμμύδια. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα σε κερκετίνη. Η κερκετίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο να βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις βλάβες των ελεύθερων ριζών που συνδέονται με ασθένειες.

10.Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο το οποίο είναι ένα ζωτικής σημασίας μέταλλο για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Το μαγνήσιο βοηθά τα λεμφοκύτταρα να δεσμεύονται με παθογόνους μικροοργανισμούς, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα. Φροντίστε να επιλέγετε την πολύ μαύρη σοκολάτα (80% κακάο και άνω), για να έχετε τα περισσότερα οφέλη μαγνησίου και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

11.Ακτινίδια

Με διπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι και φορτωμένο με αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, το ακτινίδιο είναι δαγκωτό για δάγκωμα ένα από τα πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά φρούτα στον κόσμο! Διάφορες ενώσεις, από βιταμίνη C και φυτικές ίνες μέχρι καροτένια και πολυφαινόλες, έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και όλα αυτά τυχαίνει επίσης να βρίσκονται σε ένα ακτινίδιο.

12.Ρίγανη

Πολλά βότανα και μπαχαρικά είναι γνωστά για τις αντιμικροβιακές και ανοσοποιητικές τους ιδιότητες. Η ρίγανη είναι ένα τέτοιο βότανο που αξίζει να συμπεριλάβετε στη μαγειρική σας. Περιέχει αιθέρια έλαια τα οποία είναι γνωστά για τις αντιμικροβιακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές τους ιδιότητες και θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.

Συμπέρασμα…

Αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με ορισμένες τροφές να σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών ή τη μείωση του χρόνου ανάρρωσης σε περίπτωση που αρρωστήσουμε. Όπως πάντα, η βασική γραμμή είναι να επιλέγετε όσο το δυνατόν περισσότερο φρέσκα, πλήρη τρόφιμα και να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία πολύχρωμων (και νόστιμων) τροφίμων. Συμπεριλαμβάνοντας λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και να προάγετε την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: bbcgoodfood.com