Όσο περισσότερα βήματα μπορεί να χωρέσει κάποιος στην ημέρα του, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου και καρδιακών παθήσεων, ανεξάρτητα από το πόσο πατάτα του καναπέ είναι κατά τα άλλα, δείχνει μια νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή για περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα αποκτούν τα ίδια οφέλη για την υγεία από το να περπατούν περισσότερο με τους πιο δραστήριους ανθρώπους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ο βέλτιστος αριθμός καθημερινών βημάτων για τη βελτίωση της υγείας ήταν μεταξύ 9.000 και 10.000, δήλωσαν οι ερευνητές. Αυτή η ποσότητα περπατήματος μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 39% και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 21%.

Ωστόσο, το ήμισυ αυτού του οφέλους επιτεύχθηκε με τη μισή προσπάθεια, με περίπου 4.000 έως 4.500 βήματα την ημέρα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ουσιαστικά, κάθε βήμα πάνω από 2.200 καθημερινά σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο χρόνος καθιστικής ζωής δεν τροποποίησε σημαντικά τη συσχέτιση δόσης-απόκρισης των καθημερινών βημάτων”, κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Matthew Ahmadi, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

“Διαπιστώσαμε επίσης ότι η ποσότητα σωματικής δραστηριότητας [π.χ. βήματα/ημέρα] που απαιτείται για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας και περιστατικού [καρδιακής νόσου] μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι είχε προταθεί προηγουμένως”, πρόσθεσαν οι ερευνητές σε δελτίο τύπου του περιοδικού.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 72.000 συμμετέχοντες στη UK Biobank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου ερευνητικού προγράμματος.

Όλοι οι συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την ανάλυση είχαν φορέσει έναν ανιχνευτή κίνησης για επτά ημέρες, για να μετρήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός βημάτων για όλους τους συμμετέχοντες ήταν λίγο πάνω από 6.200 βήματα. Το χαμηλότερο 5% των συμμετεχόντων έκανε κατά μέσο όρο 2.200 βήματα ημερησίως, οπότε οι ερευνητές έθεσαν αυτό το σημείο ως κατώτατο σημείο αναφοράς.

Ο μέσος χρόνος καθιστικής άσκησης ήταν 10,6 ώρες την ημέρα, οπότε οι ερευνητές έκριναν ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ καθιστικοί εάν κάθονταν 10,5 ώρες την ημέρα ή περισσότερο. Όσοι κάθονταν λιγότερο από αυτό το όριο θεωρήθηκαν λιγότερο καθιστικοί.

Μετά από περίπου επτά χρόνια παρακολούθησης, σημειώθηκαν 1.633 θάνατοι και 6.190 συμβάντα που σχετίζονται με την καρδιά, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου στο British Journal of Sports Medicine.