Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ορθοποδήσει μετά τον καρκίνο

Ένα παιδί που έχει νικήσει τον καρκίνο έχει πολλά να περιμένει. Αλλά ως γονέας, γνωρίζετε ότι οι προκλήσεις βρίσκονται ακόμη μπροστά σας.

Μακροπρόθεσμες στρατηγικές για γονείς

Τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπλοκές ως αποτέλεσμα του καρκίνου ή των θεραπειών που έλαβαν. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν πολλές πτυχές της ζωής τους και του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξής τους, της αναπαραγωγικής και σεξουαλικής ανάπτυξης και της υγείας των πνευμόνων και της καρδιάς. Ορισμένα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν μαθησιακές δυσκολίες ή συναισθηματικά προβλήματα. Οι επιζώντες από καρκίνο στην παιδική ηλικία είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο αργότερα στη ζωή τους.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί τους να ορθοποδήσει:

Αναπτύξτε και ακολουθήστε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Ακόμη και αν το παιδί σας είναι απαλλαγμένο από τον καρκίνο, θα χρειαστεί παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του για να αναζητήσει τυχόν υποτροπιάζοντα ή νέο καρκίνο, καθώς και παρενέργειες ή επιπλοκές από τη θεραπεία. “Είναι σημαντικό να βρείτε έναν πάροχο που είναι εκπαιδευμένος στις όψιμες επιπτώσεις του παιδικού καρκίνου για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης υγείας”, λέει ο Δρ Hackney. “Η παρακολούθηση είναι διαφορετική για κάθε ασθενή και εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και της θεραπείας, τη συνολική κατάσταση της υγείας, τους γενετικούς παράγοντες και άλλες συνήθειες υγείας”.

Κρατήστε προσεκτικά ιατρικά αρχεία. Φροντίστε να σημειώνετε λεπτομέρειες σχετικά με τη διάγνωση, τις θεραπείες, τις παρενέργειες και τυχόν επιπλοκές. Δώστε αντίγραφα σε όλους τους νέους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που επισκέπτεται το παιδί σας κατά την ενηλικίωσή του. Αυτό το ιατρικό ιστορικό είναι ανεκτίμητο για την κατανόηση τυχόν μελλοντικών προβλημάτων υγείας. Ιδανικά, τα νοσοκομεία που περιθάλπουν το παιδί σας θα σας το παράσχουν μετά το πέρας της θεραπείας.

Ξεκινήστε τις καλές συνήθειες από νωρίς. Διατηρήστε το παιδί σας εύρωστο ενθαρρύνοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Διδάξτε του τη σημασία της αποφυγής του καπνίσματος, της ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής και της άφθονης και τακτικής άσκησης.

Διατηρήστε το παιδί σας σε συναισθηματική φόρμα. Γνωρίζετε το συναισθηματικό τίμημα που είχε η ασθένεια του παιδιού σας σε εσάς και το παιδί σας. Καλλιεργήστε τη συναισθηματική ευεξία ενθαρρύνοντας το παιδί σας να μιλάει για τα συναισθήματά του. Δείτε αν το παιδί σας αισθάνεται άνετα να μιλήσει με έναν σύμβουλο για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, το άγχος ή τον φόβο της επιστροφής της ασθένειας. Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους νεαρούς επιζώντες του καρκίνου να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές επιπτώσεις.

Οι γονείς των επιζώντων του καρκίνου κατανοούν πόσο πολύτιμο δώρο είναι η ζωή. Χρησιμοποιήστε αυτή την πληροφορία για να κάνετε κάθε μέρα μια υγιή μέρα για να ευδοκιμήσει το παιδί σας.

Πηγή: uhhospitals.org