Έκπληξη προκάλεσαν «προεδρικές εξαγγελίες» για «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον Τομέα της Υγείας οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι νομοθετήματα τα οποία θα προκαλέσουν μάλιστα «αντιδράσεις κάποιων».

Η αναφορά του Προέδρου έγινε σε χαιρετισμό του στις 22.04.2024, στη διάρκεια εκδήλωσης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας για τα νομοθετήματα, που αφορούν τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι νομοθετήματα, που θα προκαλέσουν και τις αντιδράσεις κάποιων.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «αυτές οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις έχουν ως μοναδικό στόχο την προστασία του ΓεΣΥ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κοινωνική μεταρρύθμιση».

Είπε, στη συνέχεια ότι κανείς δεν ανέμενε μια τέτοια σημαντική μεταρρύθμιση να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και τις προκλήσεις.

«Υπάρχει σημαντική δουλειά, που πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, αλλά θεωρώ ότι από την υιοθέτηση της Χάρτας έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα μας και αυτά τα βήματα έχουν γίνει κατά κύριο λόγο λόγω της δουλειάς της ΟΣΑΚ», είπε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «η ΟΣΑΚ είναι η ισχυρότερη μη κυβερνητική οργάνωση».

  • Κάπως περισσότερο διαφωτιστικός ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα (17.04.2024), παρουσιάζοντας τον απολογισμό του Υπουργείου Υγείας για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε σε «νέες στρατηγικές» με επιδίωξη την ποιοτική φροντίδα.

Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στον πυλώνα «εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου/νέες νομοθεσίες», σημειώνοντας ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών», χωρίς ωστόσο να ρίξει άπλετο φως στο περιεχόμενο των νομοσχεδίων που βρίσκονται στα σκαριά. (Εκτενέστερα για τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη σελίδα 10).

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Αξιωματούχοι του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στους οποίους απευθύνθηκαν μέλη του ΠΙΣ δεν ήταν σε θέση να δώσουν περισσότερη πληροφόρηση, πέραν των όσων αναφέρθηκαν από τον Πρόεδρο και τον υπουργό δημόσια.

Η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στις νομοθετικές αλλαγές για βελτιώσεις στο Σύστημα Υγείας, ωστόσο, η επίσημη πλευρά δεν  την έχει ενημερώσει, και δεν ζήτησε τις απόψεις της για τα νομοθετήματα που ετοιμάζονται.

  • Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η επίσημη πλευρά επιλέγει μονομερώς να προχωρεί σε ενέργειες που θα φέρουν την ιατρική κοινότητα προ τετελεσμένων, ανέφερε αξιωματούχος του ΠΙΣ.

Στην ηγεσία του Συλλόγου υπάρχει η αίσθηση ότι η επίσημη πλευρά υποβαθμίζει τον ρόλο του συλλογικού οργάνου των ιατρών της χώρας αλλά και το θεσμικό ρόλο του ΠΙΣ ο οποίος με βάση τη νομοθεσία είναι ο επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας για τα θέματα υγείας. Ακόμη και με αυτή την ιδιότητα, τονίζεται, θα ανέμενε κανείς πως η επίσημη ηγεσία τουλάχιστον των ιατρών να ήταν όχι μόνο ενήμερη των ενεργειών της Εκτελεστικής Εξουσίας, αλλά να είχε δώσει και την  επιστημονική της άποψη για όλα τα ζητήματα.

Η ηγεσία του ΠΙΣ, όπως μας αναφέρθηκε, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ενοχλημένη, γιατί παραγνωρίστηκε αφού πρωτοστάτησε «με συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την άσκηση της ιατρικής και ανάμεσα στους νέους μας στόχους είναι η περαιτέρω άσκηση πίεσης ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να προωθηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή», όπως δήλωσε στην προηγούμενη έκδοση του «ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ» (Απριλίου 2024), ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Ειδικότερα, σε σχέση με το ΓεΣΥ, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προσπάθησε, τόνισε ο Δρ. Π. Αγαθαγγέλου, να αναδείξει τους προβληματισμούς του και ταυτόχρονα να παραθέσει ουσιαστικές εισηγήσεις, που στόχο είχαν την αποτελεσματική εφαρμογή ενός λειτουργικού και βιώσιμου εθνικού συστήματος υγείας που να διασφαλίζει ποιοτική υγεία στον ασθενή και επιστημονική αξιοπρέπεια και αναγνώριση στον γιατρό.

Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του ΠΙΣ αναμένει έστω και τώρα, να της δοθεί η ευκαιρία για συνδιαβούλευση με την επίσημη πλευρά, προτού τα όποια νομοσχέδια αποσταλούν στη Βουλή.