ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: Κωλυσιεργία, παρεμβάσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων – Καταγγελίες ΣY.ΚΕ.Α.Α. και Ο.Σ.Α.Κ.

Τη δυσαρέσκεια του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται όσον αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης, με Βουλή και Υπουργείο Υγείας να ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, εκφράζει ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣY.ΚΕ.Α.Α.).

Η νέα αυτή περιπέτεια, δημιουργεί εύλογες υποψίες, με τον Σύνδεσμο Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣY.ΚΕ.Α.Α.), να διερωτάται για άλλη μια φορά, αν αυτή η καθυστέρηση γίνεται εσκεμμένα, με σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Παράλληλα ο ΣΥ.ΚΕ.Α.Α. καλεί ΟΑΥ και Βουλή να δώσουν απαντήσεις επί του θέματος και να διαψεύσουν τις ανησυχίες του Συνδέσμου, για απαράδεκτες τροποποιήσεις εν μια νυκτί, μετά και από κομματικές παρεμβάσεις, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μιας ομάδας νοσηλευτηρίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (Ο.Σ.Α.Κ.), στην οποία γίνεται λόγος για παράξενη και περίεργη κωλυσιεργία από πλευράς Βουλής.

Μάλιστα, η Ο.Σ.Α.Κ., ξεκαθαρίζει, ότι το ενδεχόμενο διαφορετικής μεταχείρισης των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, όπως αυτή προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και οδηγεί στο συμπέρασμα για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, ενισχύοντας τις πληροφορίες της Ομοσπονδίας για κομματικές και όχι μόνο παρεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, η Ο.Σ.Α.Κ. ζητεί δημόσια από την υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας από την Βουλή, να προχωρήσει στην τροποποίηση των μεταβατικών διατάξεων που αυτό περιλαμβάνει και να ορίσει ως μεταβατικό στάδιο τα τρία έτη λειτουργίας για όλες τις υφιστάμενες δομές, είτε αυτές λειτουργούν ως μέρος νοσηλευτηρίου, είτε ως ανεξάρτητα υποστατικά.

Σημειώνεται, ότι ο ΣY.ΚΕ.Α.Α. θεωρεί ως κατάφορη αδικία εις βάρος του, τον αποκλεισμό των μελών του από το ΓεΣΥ, μετά την απόφαση του ΟΑΥ να υπογράψει συμβάσεις με συγκεκριμένα νοσηλευτήρια, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Η αδικία αυτή, σύμφωνα με τον ΣY.ΚΕ.Α.Α. και την ΟΣΑΚ, επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα και την ευημερία των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι πλέον έχουν περιορισμένες επιλογές πρόσβασης σε υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας, μέσω του ΓεΣΥ.

Τονίζουν δε, ότι η άρση της αδικίας θα συμβάλει στην ενίσχυση των κινήτρων για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς όφελος των ασθενών, στη μεγιστοποίηση των επιλογών και τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασφαλιζομένων/ασθενών, στη μείωση τους κόστους των εν λόγω υπηρεσιών και στην προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος.