Η Medochemie μαζί με τους μαθητές στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το θέμα της κομποστοποίησης ανέλαβε η φαρμακοβιομηχανία Medochemie, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Ευθύνης.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την εταιρεία Agriculture and Environmental Services εκπαίδευσαν μαθητές πρώτης, δευτέρας και τρίτης τάξης Δημοτικού στη χρήση του κομποστοποιητή, παρέχοντας τους παράλληλα πληροφορίες για τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της κομποστοποίησης στην καθημερινότητα μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο  6ο Δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Μαρίας Παναγιώτου και του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie, Δρα Χριστάκη Σεργίδη.

Μάλιστα, η φαρμακοβιομηχανία Medochemie προχώρησε στη δωρεά ενός κομποστοποιητή 600 λίτρων για τις ανάγκες του σχολείου, τον οποίο οι μαθητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων.

Η κομποστοποίηση αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη μας, ανέφερε ο Δρ. Χριστάκης Σεργίδης.

Με την εφαρμογή της διαδικασίας κομποστοποίησης, εξήγησε ο Δρ Σεργίδης, τα θρεπτικά συστατικά των σκουπιδιών επιστρέφουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης συνθετικών λιπασμάτων, και κατ’ επέκταση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Είναι ευθύνη όλων μας να μετατρέψουμε τα δικά μας σκουπίδια σε πηγή θρεπτικών ουσιών για το έδαφος, συνδράμοντας με αυτόν τον τρόπο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι παρατεταμένες ξηρασίες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie.

Τέλος, υπέδειξε ότι βάσει διεθνών ερευνών, η λιπασματοποίηση του εδάφους μέσω της κομποστοποίησης  συμβάλλει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη των φυτών, τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων και την αύξηση του αποθηκευμένου άνθρακα στο έδαφος.

Συγχαίροντας τη Medochemie για τη δράση της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε ότι η κομποστοποίηση αποτελεί βασικό πυλώνα για την κυκλική οικονομία. Η καθοριστική συμβολή της στη μείωση των αποβλήτων, σημείωσε η κα Παναγιώτου, την καθιστά αναγκαία για κάθε νοικοκυριό. Παράλληλα τόνισε ότι μέσα από τη σημερινή εκδήλωση τα παιδιά γίνονται φορείς της γνώσης, την οποία ακολούθως θα μεταφέρουν στο σπίτι και στην οικογένεια τους.