Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η γαστριμαργική διατροφή με πολλά λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες διαταραχές της μνήμης σε αρουραίους που τρέφονται με αυτές τις τροφές από νεαρή ηλικία. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα και κορεσμένα λίπη διαταράσσουν την ακετυλοχολίνη, έναν βασικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο των ζώων που εμπλέκεται στη μνήμη.

“Αυτό που βλέπουμε όχι μόνο σε αυτή τη δημοσίευση, αλλά και σε κάποιες άλλες πρόσφατες εργασίες μας, είναι ότι αν αυτοί οι αρουραίοι μεγάλωσαν με αυτή τη δίαιτα Junk Food, τότε έχουν αυτές τις βλάβες στη μνήμη που δεν φεύγουν”, λέει ο Scott Kanoski, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τις δίαιτες ανθυγιεινών, επεξεργασμένων τροφίμων με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους στη μετέπειτα ζωή τους. Δεδομένου ότι η ακετυλοχολίνη εμπλέκεται στη μνήμη και τη μάθηση και εξαντλείται στη νόσο Αλτσχάιμερ – μια νευροεκφυλιστική νόσο που χαρακτηρίζεται από προβλήματα μνήμης – οι ερευνητές πίσω από αυτή την τελευταία μελέτη αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να σημαίνει μακροπρόθεσμα η κατανάλωση ζαχαρούχων, λιπαρών τροφών για τους νεότερους ανθρώπους.

Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένες η κατανάλωση Junk Food μπορεί να υπονομεύσει τον έλεγχο της όρεξης του εγκεφάλου και ότι η παχυσαρκία μπορεί να μεταβάλει την ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να ανιχνεύει την πληρότητα και να αισθάνεται ικανοποιημένος μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Ένα κοινό συμπέρασμα που διατρέχει αυτές τις μελέτες είναι ότι αυτά τα είδη τροφίμων, που αποτελούν κοινή δυτική διατροφή, συχνά επηρεάζουν τη μνήμη, ακόμη και όταν καταναλώνονται περιστασιακά.

Τι γίνεται λοιπόν αν οι άνθρωποι, ή στην προκειμένη περίπτωση οι αρουραίοι, έτρωγαν μια δυτικού τύπου διατροφή από νεαρή ηλικία;

Η ερευνητική ομάδα χορήγησε στους αρουραίους μια δίαιτα με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη από την ηλικία των 26 έως 56 ημερών, μια περίοδο που παραλληλίζει την ανθρώπινη εφηβεία, όταν ο εγκέφαλος υφίσταται σημαντική ανάπτυξη. Μια άλλη ομάδα αρουραίων της ίδιας ηλικίας έτρωγε αντίθετα υγιεινό φαγητό.

Σε τεστ μνήμης, οι αρουραίοι με τη διατροφή τύπου καφετέριας δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν νέα αντικείμενα σε μια σκηνή που είχαν εξερευνήσει ημέρες νωρίτερα ή αν ένα οικείο αντικείμενο είχε μετακινηθεί ελαφρώς, ενώ η ομάδα ελέγχου μπορούσε. Αυτά τα προβλήματα μνήμης παρέμειναν ακόμη και όταν η ομάδα του Junk Food μεταπήδησε στο υγιεινό φαγητό για 30 ημέρες, σε αυτό που ισοδυναμεί με την ενηλικίωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ομάδα του Junk Food είχε μειωμένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει την ακετυλοχολίνη στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στην εδραίωση των αναμνήσεων και των χωρικών πληροφοριών.

Περαιτέρω απεικόνιση έδειξε ότι αυτή η μείωση μείωσε τη σηματοδότηση της ακετυλοχολίνης στα ζώα που είχαν κακές επιδόσεις στο έργο μνήμης, ενώ φάρμακα που ώθησαν τα κύτταρα του ιππόκαμπου να απελευθερώσουν ακετυλοχολίνη αποκατέστησαν τις ικανότητες μνήμης των ζώων.

“Η σηματοδότηση της ακετυλοχολίνης είναι ένας μηχανισμός που τα βοηθά να κωδικοποιούν και να θυμούνται αυτά τα γεγονότα, ανάλογος με την “επεισοδιακή μνήμη” στους ανθρώπους που μας επιτρέπει να θυμόμαστε γεγονότα από το παρελθόν μας”, εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας και ερευνήτρια διατροφής του USC Anna Hayes. “Αυτό το σήμα φαίνεται ότι δεν συμβαίνει στα ζώα που μεγάλωσαν τρώγοντας τη λιπαρή, ζαχαρούχα διατροφή”.

Η προηγούμενη εργασία της ομάδας αποκάλυψε κάποιες διαφορές στον χρόνο και το φύλο που πρέπει ακόμη να επιλυθούν: Η κατανάλωση μιας δυτικού τύπου διατροφής στην πρώιμη, αλλά όχι στην όψιμη εφηβεία είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις στη μνήμη σε αρσενικούς, αλλά όχι σε θηλυκούς αρουραίους που έτρωγαν υγιεινά για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά την εφηβεία.

Πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την επίδραση της κατανάλωσης λιπαρών, ζαχαρούχων τροφών στην εφηβεία στη λειτουργία του εγκεφάλου στην ενήλικη ζωή – και τα ευρήματα αυτών των μελετών σε ζώα μπορεί να μεταφραστούν ή να μην μεταφραστούν στον άνθρωπο. Αλλά είναι σίγουρα τροφή για σκέψη.

Πηγή: sciencealert.com