Καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των μικροπλαστικών, συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτές τις ουσίες και τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα για την υγεία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου στο Environmental Health PerspectivesTrusted Source εξέτασε πώς επηρέασε τα ποντίκια η κατανάλωση μικροπλαστικών σε ποσότητες παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στο περιβάλλον μας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα προσλαμβανόμενα μικροπλαστικά εξαπλώθηκαν από το έντερο στον εγκέφαλο, το συκώτι και τα νεφρά.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε μικροπλαστικά μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές αλλαγές σε αυτούς τους ιστούς, υποδεικνύοντας πιθανές συστηματικές επιδράσεις”, δήλωσε στο Medical News Today ο συγγραφέας της μελέτης Marcus Garcia, PharmD, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο University of New Mexico College of Pharmacy.

“Οι επιπτώσεις των ευρημάτων μας για την ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικές”.

Τα μικροπλαστικά εξαπλώνονται από το έντερο στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα

Τα μικροπλαστικά έχουν γίνει ιδιαίτερα εμφανή στο περιβάλλον, μεταξύ άλλων στο έδαφος, τα τρόφιμα και το νερό.

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης ορίζουν τα μικροπλαστικά ως πλαστικά σωματίδια μικρότερα από 5 χιλιοστά. Ήθελαν να διαπιστώσουν πώς διαφορετικοί τύποι μικροπλαστικών επηρεάζουν τα όργανα του σώματος των ποντικών.

Οι συγγραφείς της μελέτης προσπάθησαν να αναπαράγουν την κατανάλωση μικροπλαστικών σε ποσότητα παρόμοια με την ανθρώπινη έκθεση. Τα ποντίκια εκτέθηκαν σε διαφορετικές ποσότητες μικροσφαιριδίων πολυστυρενίου ή μικτών πολυμερών μέσω γαστρικής σίτισης από το στόμα.

Αφού τα ποντίκια τράφηκαν με μικροπλαστικά, οι ερευνητές εξέτασαν τον ορό, τον εγκέφαλο, το ήπαρ, τους νεφρούς και τους ιστούς του παχέος εντέρου για να εντοπίσουν την παρουσία μικροπλαστικών.

Οι ερευνητές εντόπισαν μικροπλαστικά σε πολλαπλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών των ποντικών που εκτέθηκαν. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πώς τα μικροπλαστικά είναι ικανά να εξαπλωθούν σε άλλες, απομακρυσμένες περιοχές του σώματος.

Μετά την έκθεση σε μικροπλαστικά, διαπίστωσαν επίσης ότι σημειώθηκαν συγκεκριμένες μεταβολικές αλλαγές στο παχύ έντερο, το ήπαρ και τον εγκέφαλο.

Οι αλλαγές αυτές εξαρτώνται από το πόσο εκτεθειμένα ήταν τα ποντίκια και σε τι είδους μικροπλαστικό εκτέθηκαν.

“Εκθέτοντας τα ποντίκια σε επίπεδα μικροπλαστικών παρόμοια με την ανθρώπινη κατάποση, ανακαλύψαμε ότι αυτά τα σωματίδια μπορούν πράγματι να μεταναστεύσουν από το έντερο σε όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά και ο εγκέφαλος”, εξήγησε η Garcia.

Η Dr. Heather Leslie, ανεξάρτητη επιστήμονας που ειδικεύεται στην ανάλυση μικροπλαστικών και πρόσθετων ουσιών στον άνθρωπο (και στα οικοσυστήματα) με έδρα το Άμστερνταμ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι “τα μικροπλαστικά που χορηγούνται σε εργαστηριακές δόσεις κοντά στο ανώτερο όριο μεγέθους σωματιδίων για τη διέλευση από τα επιθηλιακά στρώματα του εντέρου δεν απορροφώνται μόνο μετά την κατάποση, αλλά εναποτίθενται και στα όργανα”.

“Αυτό αποδεικνύει σε ελεγχόμενες συνθήκες τι συμβαίνει στο σώμα με τα “άγρια” μικροπλαστικά, ο όρος μου για εκείνα τα μικροπλαστικά που συναντάμε στο περιβάλλον που ζούμε”, δήλωσε η Leslie.

“Αυτό είναι σημαντικό, διότι μόλις τοποθετηθούν, οι κοινοί τύποι μικροπλαστικών μπορούν να αρχίσουν να παρεμβαίνουν στη βιολογία, όπως έδειξε η εργασία μεταβολικής στην ίδια μελέτη για πολλαπλά όργανα”.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών

Παρά τις επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων, η έρευνα έχει περιορισμούς.

Πρώτον, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για τη μελέτη αυτή, οπότε απαιτείται μελλοντική έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και στον άνθρωπο.

Επίσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροπλαστικά που δεν περιείχαν χημικά πρόσθετα που είναι κοινά στα μικροπλαστικά και τα οποία μπορεί να κάνουν την κατανάλωση μικροπλαστικών χειρότερη. Η μελλοντική έρευνα μπορεί να εξετάσει πώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στους ανθρώπους.

Η μελέτη δεν διερεύνησε τα ποσοστά απομάκρυνσης των μικροπλαστικών, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις επιπτώσεις τους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν μόνο τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου των ποντικών και δεν μπόρεσαν να σημειώσουν με ακρίβεια τη θέση των μικροσφαιριδίων. Έτσι, είναι πιθανό τα μικροπλαστικά να μην πέρασαν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι η ανάλυσή τους για τα μικροπλαστικά ήταν επίσης περιορισμένη. Η μελλοντική έρευνα μπορεί να επικεντρωθεί σε καλύτερους τρόπους εντοπισμού και μέτρησης των μικροπλαστικών και των πλαστικοποιητών στους ιστούς.

“Περαιτέρω έρευνα είναι κρίσιμη για να απαντηθούν πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς η συσσώρευση μικροπλαστικών παίζει ρόλο στην ανθρώπινη υγεία”, σημείωσε η Garcia.

Αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την έκθεση σε μικροπλαστικά

Η μελέτη αυτή προσθέτει στην υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με την έκταση και την επιρροή των μικροπλαστικών, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσής σας σε αυτές τις ουσίες.

Για παράδειγμα, πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το βράσιμο του νερού και το πέρασμά του από φίλτρο καφέ μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη πολλών από τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στο νερό. Εάν η έρευνα συνεχίσει να επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα, αυτό θα μπορούσε να γίνει μια πιο κοινή πρακτική.

Η Leslie πρότεινε πρόσθετες προτάσεις για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης σε μικροπλαστικά:

  • επιλέξτε ρούχα και άλλα αγαθά χωρίς πλαστικά
  • επιλέξτε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • να πίνετε φιλτραρισμένο νερό

“Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια σαφή πρόθεση να αναλάβουμε την ευθύνη για τον εαυτό μας και να ενεργήσουμε σύμφωνα με την ατομική μας απροθυμία να μολυνθούμε από μικροπλαστικά. Αυτό μεταφράζεται σε αποφάσεις που παίρνουμε όταν αγοράζουμε οτιδήποτε μας ρίχνει πλαστικά σωματίδια που δεν χρειαζόμαστε ή δεν θέλουμε”, δήλωσε η Leslie.

“Το θέμα είναι να κάνετε μικρά βήματα για να σχεδιάσετε αυτά τα πράγματα στη ζωή σας και θα αρχίσετε να αισθάνεστε μια αλλαγή. Είναι διασκεδαστικό να πειραματιστείτε με το να λέτε “όχι”, αν πρόκειται για κάτι που προηγουμένως πιστεύατε ότι είστε υποχρεωμένοι να αποκτήσετε”, πρόσθεσε η Leslie.

Η μη συγγραφέας της μελέτης Tracey Woodruff, PhD, καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Μετάφρασης για την Υγεία (EaRTH) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε στο MNT ότι τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψουν την περαιτέρω αύξηση της έκθεσης του ανθρώπου στα μικροπλαστικά.

Πηγή: medicalnewstoday.com