Η καθημερινή διατροφή με μπέργκερς και πίτσες μπορεί να σας θέτει σε κίνδυνο Αλτσχάιμερ

SSUCv3H4sIAAAAAAAACpyRwY6DIBCG75vsOxjONdFCXdtXafYwAiopQgPYzabpu+8A2nDem/PNzM//O8/Pj6oiA3jFyaV6xgprpfXqg4OgrEHcHDbupBHSleThaNeUAFRZSaGCdQp0CQcIfDawSIRm1TriV2oSHyCsXvroZUMcgpxQI8O3RDZ8zXW1N1ITN7BFyKFgfh0S21EW/9dm/vh+B56k4b/JcBHESS0hB7nmUXL7CdItZTRYhbJFqofloOMALZTuTnFlpmLNhjkdYV/jdjXBRQtv50Rbe4dBx188oqbc+Qze47jYefEQx5PbpXjH2JACbKpE4CVi2VLKaHs8t21zZKeuYXQbyNebFeokO7sQ1vymRBldRQdkGOgXdN2pFrwXNRt7qHvRNvWZQ88YjP14ZvjjX38AAAD//wMArQzBdaYCAAA=

Μέρος της πρόκλησης για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η κατανόηση των αιτιών που την προκαλούν. Ενώ τα γονίδια παίζουν συχνά κρίσιμο ρόλο, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Μια σύγκριση των διατροφικών συνηθειών 108 Αυστραλών με νόσο Αλτσχάιμερ με 330 εκπροσώπους μιας υγιούς ομάδας ελέγχου ίσως μας φέρει λίγο πιο κοντά στον εντοπισμό παραγόντων του τρόπου ζωής που μπορούμε να ελέγξουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Η ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου Bond και του Πανεπιστημίου Griffith στην Αυστραλία, διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της νόσου Αλτσχάιμερ και της καθημερινής κατανάλωσης τροφίμων με βάση το κρέας και επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα μπέργκερς και οι πίτσες.

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ έτειναν επίσης να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά και η κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρασιού ήταν κατά μέσο όρο χαμηλότερη. Πρόκειται για πιο σημαντικά στοιχεία στην εξαγωγή μιας σχέσης μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου άνοιας.

“Η ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο αρχίζει στη μέση ηλικία και οι επιπτώσεις της μπορούν να αποδοθούν σε έναν ανεξέλεγκτο τρόπο ζωής από μικρότερη ηλικία”, λέει η βιοστατιστικολόγος Tahera Ahmed από το Πανεπιστήμιο Bond.

Με τόσους πολλούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη – από την άσκηση και τις συνήθειες ύπνου, μέχρι τις σχετικές ασθένειες και τη γενετική – η μελέτη δεν είναι αρκετά ολοκληρωμένη ώστε να αποδείξει ότι οι διατροφικές επιλογές ευθύνονται άμεσα για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Δεν είναι επίσης σαφές πώς αυτές οι διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να συνδεθούν με την παθολογία του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, γνωρίζουμε πόσο στενά συνδέεται η διατροφή με την υγεία. Είναι επίσης πιθανό η κατανάλωση αυτών των τύπων τροφίμων να πυροδοτεί κάτι άλλο που στη συνέχεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη είναι μόνο ένα κομμάτι από έναν αυξανόμενο σωρό αποδείξεων ότι αυτό που τρώμε μπορεί να παίξει ρόλο στον καθορισμό του πόσο επιρρεπείς είμαστε σε καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ. Η διατροφή που έχουμε συνηθίσει στον δυτικό κόσμο έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την ασθένεια.

Επιπλέον, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται επίσης να έχουν κάποια επίδραση στη γνωστική παρακμή σε ορισμένους ανθρώπους. Αυτά τα τρόφιμα τείνουν να είναι χαμηλότερα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και υψηλότερα σε αυτά που είναι καλύτερο να καταναλώνονται με μέτρο – ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

“Τέτοιες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλουν σε αγγειακά προβλήματα και παχυσαρκία, αναδεικνύοντας τη διασύνδεση αυτών των προβλημάτων υγείας”, λέει ο Ahmed.

Το έργο για την καλύτερη κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ και τη βελτίωση των θεραπειών για τη νόσο συνεχίζεται. Στην Αυστραλία, έως και 1 στα 10 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον πιο κοινό τύπο άνοιας, με παρόμοια πρότυπα και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Εάν οι επιστήμονες είναι σε θέση να εντοπίσουν παράγοντες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αρχίσουν να βελτιώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να αρχίσετε να ζείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

“Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης πράσινων φυλλωδών λαχανικών, βιολογικών τροφίμων ή σπιτικών γευμάτων είναι απαραίτητη, σε αντίθεση με την τακτική κατανάλωση πρόχειρων ή επεξεργασμένων τροφίμων”, λέει ο Ahmed.