Διευκρινίσεις ΟΑΥ σχετικά με τα παραπεμπτικά σε υπηρεσίες φυσιοθεραπείας

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας επιθυμεί να ενημερώσει τους δικαιούχους ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες φυσιοθεραπείας συνεχίζει να πραγματοποιείται, μετά την έκδοση σχετικού παραπεμπτικού από θεράποντα ιατρό ο οποίος, μετά και την απαραίτητη κλινική εξέταση, καθορίζει κατά πόσο η κατάσταση υγείας του δικαιούχου εντάσσεται σε αυτές για τις οποίες το ΓεΣΥ καλύπτει υπηρεσίες φυσιοθεραπείας.

Ο Οργανισμός, επιπρόσθετα των πιο πάνω, έχει επίσης καθορίσει:

  • Συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου οι Προσωπικοί Ιατροί να παραπέμπουν σε υπηρεσίες φυσιοθεραπείας μόνο στις περιπτώσεις όπου η διάγνωση είναι οσφυαλγία.
  • Μέγιστο ποσοστό παραπομπής από ιατρούς Ορθοπεδικούς σε υπηρεσίες φυσιοθεραπείας ανά μήνα. Το ποσοστό αυτό αφορά στις παραπομπές που εκδίδει ο ιατρός, ενώ δεν αφορά στις παραπομπές που εγκρίνει ο ιατρός για αιτήματα επιπρόσθετων επισκέψεων.

Ως εκ τούτου, το ανώτατο ποσοστό παραπομπής ανά μήνα δεν αναμένεται να επηρεάσει τη δυνατότητα του Ορθοπεδικού να παραπέμψει δικαιούχους, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας ή  μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, μιας και η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών λαμβάνει τις περισσότερες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας μέσω της χρήσης μακροχρόνιων παραπεμπτικών.