Δοκίμασα κρέας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο από ζώα χωρίς τη θανάτωσή τους

Ένα «ακίνδυνο» δείγμα κυττάρων από έναν χοίρο μπορεί να παράγει εκατομμύρια τόνους «καλλιεργημένου κρέατος» και διαφημίζεται ως πολύ καλύτερο για το κλίμα. Μήπως αυτό είναι το μέλλον της ηθικής διατροφής, αναρωτιέται ο Όλιβερ Μίλμαν στην Guardian.

Ήταν μια συγκρουσιακή στιγμή για έναν χορτοφάγο. Πρώτα, ένα χοιρινό κεφτεδάκι και στη συνέχεια φέτες μπέικον, ισορροπημένες σε ένα είδος μίνι BLT. Το κρέας προερχόταν μάλιστα από ένα γουρούνι με όνομα, ένα συμπαθητικό γουρούνι που ονομάζεται Ντον.

Με κάποιο τρόμο, έκοψα τον κεφτέ και τον έφαγα. Στη συνέχεια, έφαγα μια μπουκιά από το μπέικον. Ήταν η πρώτη μου γεύση κρέατος μετά από 11 χρόνια, μια μπερδεμένη εμπειρία που κατέστη δυνατή χάρη στο γεγονός ότι το γουρουνάκι Ντον, που περιφερόταν σε ένα χωράφι στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, δεν πέθανε για αυτό το γεύμα.

Αντ’ αυτού, μια μάζα από τα κύτταρά της αναπτύχθηκε σε ένα εργαστήριο για να δημιουργηθεί αυτό που είναι γνωστό ως «καλλιεργημένο κρέας», ένα προϊόν που διαφημίζεται ως πολύ καλύτερο για το κλίμα – καθώς και για τις ανησυχίες θανάτωσης των χοίρων και των αγελάδων – και πρόκειται να απογειωθεί στις ΗΠΑ.

Αυτά γράφει ο Όλιβερ Μίλμαν στην Guardian και συνεχίζει.

«Ένα ακίνδυνο δείγμα από έναν χοίρο μπορεί να παράγει πολλά εκατομμύρια τόνους προϊόντος χωρίς να απαιτείται να μεγαλώνουμε και να σφάζουμε κάθε φορά ένα ζώο» δήλωσε ο Έιταν Φίσερ, ιδρυτής της Mission Barns, μιας εταιρείας παραγωγής καλλιεργούμενου κρέατος, η οποία προσκάλεσε την Guardian σε μια γευστική δοκιμή σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Μανχάταν. Ο κεφτές ήταν ζουμερός, το μπέικον ήταν τραγανό και, ακόμη και για έναν χορτοφάγο, και τα δύο είχαν την αναμφισβήτητη ποιότητα του κρέατος.

Τα ζώα-δότες θα ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα

«Πήραμε αυτό το δείγμα από την Ντον και ζει ελεύθερα και ευτυχισμένα» δήλωσε ο Φίσερ, η εταιρεία του οποίου έχει εντοπίσει μια αγελάδα «δότη», ένα κοτόπουλο και μια πάπια για μελλοντικές σειρές καλλιεργημένου κρέατος.

«Αυτή η βιομηχανία θα είναι απολύτως μετασχηματιστική για το διατροφικό μας σύστημα, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται προς την κατανάλωση τέτοιου είδους προϊόντων».

Η Mission Barns είναι μία από τις περίπου 80 νεοσύστατες εταιρείες που εδρεύουν στην περιοχή Bay Area του Σαν Φρανσίσκο και τώρα διεκδικούν τη θέση τους, αφού μία από αυτές, η Upside Foods, έγινε η πρώτη στη χώρα που έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Νοέμβριο, ένα βασικό βήμα για να επιτραπεί η πώληση καλλιεργημένου κρέατος στις ΗΠΑ. Πρόσφατα η Upside δήλωσε ότι στοχεύει να ξεκινήσει την πώληση του καλλιεργημένου κοτόπουλου της σε εστιατόρια φέτος και σε παντοπωλεία μέχρι το 2028.

Περισσότερα από 2 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στον τομέα από το 2020 και πολλά από τα νέα εγχειρήματα δεν περιμένουν ρυθμιστική έγκριση πριν από την κατασκευή εγκαταστάσεων. Τον Δεκέμβριο, μια εταιρεία με την επωνυμία Believer Meats άνοιξε το έδαφος για μια εγκατάσταση 123 εκατ. δολαρίων στη Βόρεια Καρολίνα, η οποία, όπως ισχυρίζεται, θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα καλλιεργούμενου κρέατος στον κόσμο, που θα παράγει 10.000 τόνους προϊόντος μόλις τεθεί σε λειτουργία.