Διαβουλεύσεις Δρ Πόπης Κανάρη στο Λονδίνο για συμφωνία συνεργασίας με Βρετανικά νοσηλευτήρια στον τομέα της Ηπατολογίας

Η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη συνοδευόμενη από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ Δρ Κύπρο Σταυρίδη και τον χειρουργό μεταμοσχεύσεων Δρ Μιχάλη Παπούλα, πραγματοποίησε το Σάββατο διαδοχικές συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη των νοσηλευτηρίων King΄s College και Royal Free London με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας για την επιστημονική στήριξη της Ηπατολογικής Κλινικής η οποία θα δημιουργηθεί στην Κύπρο. Στη συνάντηση με την αρμόδια επιτροπή του King΄s College παρέστη ο Κύπριος καθηγητής Δρ Κύπρος Νικολαΐδης.

Η Υπουργός Υγείας έθεσε ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών των δύο νοσηλευτηρίων τεχνική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τους ακόλουθους πυλώνες:

  •  Τυποποίηση των ιατρικών διαδικασιών και μεθόδων με την εισαγωγή και εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.
  • Μετάκληση εξειδικευμένων ιατρών στην ηπατολογία καθώς και δέσμευση για άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις επείγουσας φύσεως.
  •   Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο των ιατρών και νοσηλευτών που θα προσληφθούν στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος και χρονοδιαγραμμάτων.
  • Εξειδικευμένη γνωμάτευση από τα 2 νοσηλευτήρια επί βιοψιών ήπατος που θα πραγματοποιούνται στην Κύπρο.
  • Προ-μεταμοσχευτικός ελέγχος σε ασθενείς οι οποίοι δυνητικά θα χρήζουν μεταμόσχευσης για έγκαιρη και αποτελεσματικότερη διαχείριση.
  • Παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας των ασθενών και έγκαιρη παρέμβαση για πρόληψη τυχόν επιπλοκών.

Η Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίηση της για την θετική ανταπόκριση των δύο νοσηλευτηρίων  στις προτάσεις που υπέβαλε ενώπιον τους. Οι αρμόδιες επιτροπές των δύο νοσηλευτηρίων επιβεβαίωσαν πως έχουν πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τις ανάγκες της Κύπρου στον τομέα της ηπατολογίας. Εντός δε του επόμενου δεκαπενθημέρου αναμένεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη δήλωσε ότι η δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής είναι πλέον δεδομένη και πως ο ΟΚΥπΥ θα υιοθετήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές και τους επαγγελματίες υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.