Γίνε Μέρος του Δικτύου – Το Λεμεσός 2030 απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση

Βαδίζοντας σταθερά προς τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, η Λεμεσός ξεκίνησε να υφαίνει το δικό της Δίκτυο, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση προς οργανισμούς, εθελοντές, καλλιτέχνες, χορηγούς, αλλά και απλούς δημότες που επιθυμούν να ενστερνιστούν το όραμά της.

Τι είναι το Δίκτυο του Λεμεσός 2030;

Πρόκειται για ένα νοητό πλέγμα ανθρώπων, ομάδων και οργανισμών που μέσα από τη (συν)διοργάνωση δράσεων ή φιλοξενία του Λεμεσός 2030 σε αυτόνομες δραστηριότητες, συμβάλλουν ενεργά στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, ακολουθώντας ή υιοθετώντας τους στόχους και το όραμά του Λεμεσός 2030.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του Δικτύου του Λεμεσός 2030;

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Δικτύου είναι:

  • η ενίσχυση του οικοσυστήματος της Λεμεσού μέσα από τον Πολιτισμό και τις Τέχνες
  • η ανάδειξη της λεμεσιανής τοπικής ταυτότητας και η διατήρηση της αυθεντικότητάς της
  • η παραγωγή δράσεων και η εξάπλωση της τέχνης σε κάθε γωνιά της πόλης και πέρα από αυτήν
  • η στήριξη και ενδυνάμωση της τοπικής καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κοινότητας
  • η διάδραση καλλιτεχνών και πολιτιστικών ομάδων με άλλους φορείς και άτομα
  • η διασφάλιση προσβασιμότητας και συμπερίληψης κάθε ανθρώπου και ειδικότερα των ευάλωτων και υποεκπροσωπούμενων ομάδων σε πολιτιστικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές δράσεις
  • η δημιουργία καλών πρακτικών φροντίδας, ενσυναίσθησης και αποδοχής στην καθημερινότητα της πόλης
  • η δημιουργία ασφαλών χώρων συνύπαρξης όλων των κοινωνικών και πολιτισμικών ομάδων που απαρτίζουν τη Λεμεσό
  • η ενσωμάτωση και ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής διάστασης σε πολιτιστικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο
  • η ενίσχυση της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030

Σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση του Δικτύου;

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους αγκαλιάζουν το όραμα του Λεμεσός 2030 ως μέσο διεκδίκησης μιας πιο ανθρώπινης, συμμετοχικής και συμπεριληπτικής πόλης. Στη δική του ανοικτή ψηφιακή βάση, το Λεμεσός 2030 καλεί το κοινό να μεταφορτώσει υλικό προς ελεύθερη χρήση, όπως αφίσες και ψηφιακές κονκάρδες, ενθαρρύνοντάς το με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει την ορατότητα και τη διάχυση της προσπάθειας διεκδίκησης. Συνάμα, καλεί όσες και όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη του Δικτύου – ως εθελοντές, χορηγοί, αρωγοί, συνδιοργανωτές δράσεων – να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους στη σχετική αίτηση πατώντας στους συνδέσμους πιο κάτω:

Ανοικτή ψηφιακή βάση του Λεμεσός 2030

Αίτηση συμμετοχής στο Δίκτυο του Λεμεσός 2030

Αναφερόμενη στη δημιουργία και εξαγγελία του Δικτύου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Οργανισμού Λεμεσός 2030 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη, Ελεάνα Αλεξάνδρου, σημειώνει:

«Αύριο, η Λεμεσός θα έχει μετεξελιχθεί σε μια πολυάσχολη, ακόμη πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη. Το εκτενές πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων και διοργανώσεων από ανεξάρτητες φωνές, οργανισμούς και καλλιτέχνες που πρόκειται να υλοποιηθεί εάν η Λεμεσός κατακτήσει τον τίτλο, θα θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο του κοινωνικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού διαλόγου. Συνάμα, ένα τέτοιο εγχείρημα θα θέσει την ίδια την πόλη στο επίκεντρο του πολιτιστικού ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Για να το πετύχει, ο Οργανισμός Λεμεσός 2030 έχει ήδη ξεκινήσει να υφαίνει το δικό του Δίκτυο, απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης. Γίνε ομάδα μαζί μας: συντονίσου, συμπορεύσου, ενίσχυσε το όραμά μας και στήριξε την προσπάθεια διεκδίκησης του τίτλου της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030».

Το Λεμεσός 2030 ευχαριστεί θερμά τα πρώτα μέλη του ΔΙΚΤΥΟΥ, τους ακόλουθους χορηγούς και υποστηρικτές:

Στρατηγικός εταίρος: Medochemie Ltd

Χορηγοί: ATLAS PANTOU CO LTD | Park Beach Hotel

Υποστηρικτές: Crowne Plaza | Interorient Marine Services | Muskita Aluminium Industries | Muskita Holdings Ltd

Χορηγός επικοινωνίας: Κανάλι 6

Χορηγός φιλοξενίας: Alinea SUITES

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 – Υποψήφια Πόλη ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 2022 από τον Δήμο Λεμεσού, ως ανεξάρτητος οργανισμός, με αποστολή τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στην περίπτωση επιλογής της Λεμεσού, ο Οργανισμός θα αναλάβει και την υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέχρι και το 2030.