Απαράδεκτη προσπάθεια αμφισβήτησης της δημοκρατικά και νόμιμα εκλελεγμένης ηγεσίας του ΠΙΣ η ανακοίνωση της «ΕΣΕ»-ΟΣΑΚ η οποία προφανώς τελεί υπό σύγχυση

Σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ),  αναφέρει ότι είναι με ιδιαίτερη έκπληξη που έχει πληροφορηθεί για την ανακοίνωση της Επιτροπής Επιστημονικών Συμβούλων της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΕΣΕ-ΟΣΑΚ), ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2022.

Η ανακοίνωση, αναφέρει ο ΠΙΣ, εμπεριέχει αυθαίρετες και απαράδεκτες αναφορές οι οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρούν να αμφισβητήσουν τις ίδιες τις δημοκρατικές διαδικασίες και το νόμο, βάσει των οποίων η ιατρική κοινότητα έχει εκλέξει τα μέλη του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) του ΠΙΣ.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της, η ΕΣΕ-ΟΣΑΚ επιχειρεί αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με ανυπόστατες αιχμές εναντίον της εκλελεγμένης ηγεσίας του ΠΙΣ και υποδηλώνει ότι η εν λόγω επιτροπή τελεί υπό πλήρη σύγχυση καθότι δε φαίνεται να ξεχωρίζει τη διαφορά μεταξύ θεσμών που εκπροσωπούν την ιατρική κοινότητα (ΠΙΣ και Επιστημονικές Εταιρείες) και των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών με τα οποία ο ΠΙΣ διατηρεί άριστη συνεργασία ως μέρος των αρμοδιοτήτων του.

Οι κακόπιστες αιχμές περί «εκπροσώπησης των γιατρών του ΓεΣΥ από γιατρούς που δεν είναι του ΓεΣΥ» συνιστούν ωμή παραπλάνηση και στερούνται της οποιασδήποτε βάσης, επιστημονικής, θεσμικής και λογικής. Το εκλελεγμένο ΣΙΣ διασφάλισε με τις επιλογές του, την εκπροσώπηση όλων των γιατρών, είτε αυτοί απασχολούνται στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, συμβεβλημένοι ή μη με το ΓεΣΥ.

Εύλογα διερωτόμαστε αν το περιεχόμενο της εν λόγω ανακοίνωσης, εκφράζει και αντιπροσωπεύει το σύνολο των μελών της εν λόγω επιτροπής ή ακόμη και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που τυγχάνει η ΟΣΑΚ να είναι μέλος του;

Αντίθετα με την εικόνα που κάποιοι επιχειρούν να διαμορφώσουν,  οι γιατροί δεν βρίσκονται απέναντι από τους ασθενείς τους, τους οποίους φροντίζουν ιατρικώς καθημερινά στα ιατρεία τους και στα νοσηλευτήρια.  Ο ΠΙΣ είναι απέναντι σε όποια προσπάθεια εκμετάλλευσης είτε της ιατρικής κοινότητας είτε των ασθενών για σκοπούς αποκόμισης προσωπικού οφέλους και υποκινούμενης από προσωπικές εμπάθειες. Αυτά δεν έχουν θέση στο χώρο της επιστήμης και ευρύτερα στον τομέα της υγείας.

Καλούμε την ΟΣΑΚ, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) που προφανώς τυγχάνει πλήρους ενημέρωσης και λαμβάνει μέρος στη λήψη αποφάσεων για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, να αναλογιστεί και τις δικές της ευθύνες για τα όσα έχουν διαπιστωθεί ως προς την κακοδιαχείριση ενός συστήματος, που ισχυρίζεται ότι θέλει να προστατεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ΔΕΝ, εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΟΑΥ.