Υπουργός Υγείας: Είναι κρίσιμη η κατάσταση, είμαστε σε πολύ οριακό σημείο

«Θα γίνει αύριο Σάββατο και η συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, εάν προκύψει ανάγκη θα ληφθούν κι άλλα μέτρα»

Τη συνεργασία των εργοδοτικών οργανώσεων, των συντεχνιών των εργαζομένων και των ενδιαφερόμενων Τμημάτων/Υπηρεσιών του κράτους, ζήτησαν σήμερα οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος τόσο στη συνάντηση που είχε το πρωί με εκπροσώπους των φοιτητικών οργανώσεων, αλλά και στη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με στόχο να ζητηθεί η συνεργασία όλων, αφού παρατηρείται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε χώρους εργασίας, όπως και σε άλλους χώρους όπως οι αθλητικές διοργανώσεις και οι κοινωνικές εκδηλώσεις. «Έχουν απλοποιηθεί τα πρωτόκολλα, έχουν γίνει και check lists για τα πρωτόκολλα και έχει γίνει και από τα μέλη της επιδημιολογικής επιτροπής μια ανάλυση για κάποιες επιπλέον ενέργειες που μπορούν να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις και έχουμε ζητήσει τη συνεργασία τους, διότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου. Η ευθύνη, πρόσθεσε, είναι μεν ατομική, αλλά πρέπει να υπάρχει συνεργασία, διότι μόνο μέσα από μια κοινή προσπάθεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το δεύτερο κύμα.

Να τηρούνται τα πρωτόκολλα

Κληθείς να πει ποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις έγιναν για τους εργασιακούς χώρους, ο Υπουργός Υγείας τόνισε για ακόμα μια φορά ότι το σημαντικότερο που χρειάζεται να γίνει είναι να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Όλοι, είπε, γνωρίζουν τι ισχύει, ενώ έγιναν επιπλέον κάποιες εισηγήσεις, που αφορούν σε κυλιόμενο ωράριο, τηλεργασία, κοκ.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο νέου lockdown, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «σίγουρα η δραματική αύξηση των περιστατικών -και είχαμε προειδοποιήσει ότι ήταν θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση-, μάς ανησυχεί ιδιαίτερα και για αυτό ορίστηκε για αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο για να ενημερωθεί και από την επιδημιολογική ομάδα, να γίνει μια ανάλυση των κρουσμάτων ηλικιακά, αλλά και γεωγραφικά και να δούμε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Δεν επικρατεί πανικός αλλά πρέπει προσεκτικά να αναλύσουμε τα δεδομένα».

Στην παρούσα φάση υπάρχει πρόβλημα με την ομάδα ιχνηλάτησης

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στο κομμάτι της ιχνηλάτηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα και συνεπώς και οι επαφές τους είναι πολυάριθμες, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «στην παρούσα φάση υπάρχει πρόβλημα με την ομάδα ιχνηλάτησης διότι, παρόλο που είναι σωστά στελεχωμένη, αντιλαμβάνεστε, όταν χθες προέκυψαν πέραν των 2,500 επαφών, είναι αδύνατο στο βέλτιστο χρονικό πλαίσιο να εντοπιστούν όλες οι επαφές. Είναι για αυτό που ζητούμε από τον κόσμο να περιορίσει τις επαφές του ώστε εάν τυχόν εντοπιστούν κρούσματα να γίνει εύκολα η ιχνηλάτηση των επαφών τους».

Εάν προκύψει ανάγκη θα ληφθούν κι άλλα μέτρα

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έχουν ληφθεί κάποια μέτρα στην Λευκωσία και την Λεμεσό, καθώς και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά τους. Επιπρόσθετα, θα γίνει αύριο και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εάν προκύψει ανάγκη θα ληφθούν κι άλλα μέτρα.

Κληθείς να πει ποιες άλλες Υπηρεσίες/Τμήματα μπορούν να εμπλακούν στους ελέγχους, πέραν της Αστυνομίας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών, ο κ. Ιωάννου έκανε αναφορά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και πλέον όλα τα Υπουργεία έχουν την ευθύνη για των έλεγχο των χώρων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.

Η στρατηγική μας, πρόσθεσε, βασίζεται στα πολλά τεστ, την έγκαιρη ιχνηλάτηση, την τήρηση των μέτρων και την επιτήρηση. «Τεστ κάνουμε πάρα πολλά, έγκαιρη ιχνηλάτηση κάνουμε -τώρα υπάρχει πρόβλημα-, πρωτόκολλα υπάρχουν, ενημέρωση και επιτήρηση γίνονται», ανέφερε, καλώντας για ακόμα μια φορά όλο τον κόσμο «να αντιληφθούμε την κρισιμότητα και να τηρούμε τα μέτρα είτε είμαστε στο οικογενειακό ή στο επαγγελματικό μας περιβάλλον ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι σε όλων των ειδών τις συναθροίσεις που πρέπει να τα τηρούμε. Δεν γίνεται να πειθαρχεί το 60-70% μόνο. Πρέπει να πειθαρχούμε όλοι».

Θα πάρει μήνες

«Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα θα πάρει μήνες, άρα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας αυτό που λέμε για την κοινωνική αποστασιοποίηση και την ατομική προστασία, διότι εάν δεν τα τηρήσουμε μπορεί να έχουμε ύφεση και μετά να επιστρέψουμε πάλι», εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για ολικό ή τοπικό lockdown, ο κ. Ιωάννου είπε ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και για αυτό θα γίνει και η συνάντηση αύριο και ανάλογα θα ληφθούν ή όχι μέτρα. «Θέλουμε να αποφύγουμε το ολικό lockdown διότι θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Από εκεί και πέρα εάν χρειάζονται τοπικά μέτρα ή άλλα μέτρα θα το πράξουμε», δήλωσε.

Στη Λεμεσό

Ερωτηθείς ποια είναι η κατάσταση στην Λεμεσό και εάν έχει γίνει αξιολόγηση ως προς το πού οφείλεται η διασπορά στην πόλη, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το σημαντικότερο είναι όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, να αναλάβει ο καθένας ατομικά την ευθύνη του, να τηρεί τα μέτρα για να έχουμε αποτέλεσμα. «Εάν δεν τηρούμε τα μέτρα, όποια μέτρα και να πάρουμε, δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», επανέλαβε.

Σε σχέση με την κατάσταση στη Λεμεσό, ο κ. Ιωάννου μετέφερε τη θέση πως αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Λεμεσό, μπορεί σε λίγες μέρες να το δούμε να συμβαίνει στην Πάφο, την Λευκωσία ή σε οποιαδήποτε περιοχή. «Είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση και σε άλλες πόλεις. Είναι κρίσιμη η κατάσταση, είμαστε σε πολύ οριακό σημείο», είπε χαρακτηριστικά.

Κωνσταντίνος Τσιούτης: Να δούμε πως μπορούν να μειωθούν οι επαφές

Με τη σειρά του, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης επικεντρώθηκε αρχικά στην τήρηση των πρωτοκόλλων, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη διασφάλιση της τήρησής τους, ανεξαρτήτως του χώρου που βρισκόμαστε. Σημείωσε ακόμα την ανάγκη να κατανοήσουμε την ατομική ευθύνη που έχουμε και τη σημασία του να περιορίσουμε τις επαφές μας. «Ένας από τους σκοπούς της συνάντησης ήταν αυτός, επιπλέον των πρωτοκόλλων κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε. Να δούμε πως μπορούν να μειωθούν οι επαφές. Για παράδειγμα εάν μειώσω με εργασία από το σπίτι τον κόσμο που υπάρχει στον χώρο εργασίας. Να μειώσουμε όλοι τα μέρη που θα πάμε και τον αριθμό των ατόμων που θα βρεθούμε μαζί τους», υπογράμμισε ο κ. Τσιούτης, εξηγώντας ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να δημιουργήσει τη δική του κοινωνική ομάδα.

«Όλα αυτά είναι “κλειδιά” και είναι πολύ σημαντικά για τις επόμενες ημέρες», δήλωσε. «Αυτά που θα βλέπουμε αυτή την εβδομάδα, δεδομένων των αυξημένων επαφών που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, θα έχουμε κάποιο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αλλά πρέπει από εδώ και πέρα να μειώσουμε τις επαφές μας και να δούμε την επόμενη εβδομάδα αυτά τα νούμερα να πέφτουν», συμπλήρωσε.

Χρειάζεται, όπως είπε ο κ. Τσιούτης, να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα που  υπάρχουν και τα μέτρα προστασίας. «Κάποιος με συμπτώματα, περιορίζεται, δεν κυκλοφορεί, δεν βγαίνει έξω, δεν εκθέτει άλλα άτομα, παίρνει ιατρική συμβουλή και ανάλογα ενεργεί. Όλα αυτά εάν εφαρμοστούν από σήμερα θα δούμε μια πτώση, αλλά αυτό που ζούμε σήμερα θα πάρει αρκετές εβδομάδες μέχρι να πάμε στα παλιά επίπεδα», διευκρίνισε, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι είναι μεν πολύ δύσκολο. αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το πετύχουμε.

Τέλος, ερωτηθείς με ποιους τρόπους θα μπορούσε να ελεγχθεί η νεολαία, ως μια ομάδα του πληθυσμού με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, ο κ. Τσιούτης υπογράμμισε ότι οι συστάσεις και οι νουθεσίες απευθύνονται σε όλους. «Και οι νέοι πρέπει να αντιληφθούν ότι και οι ίδιοι εκτίθενται και εκθέτουν και τα δικά τους άτομα. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα να είμαστε εμείς θετικοί και να το μεταδώσουμε σε ένα άτομο της οικογένειας μας που είναι ευπαθής ομάδα. Δεν είναι θέμα να τιμωρείται ο κόσμος ή να δακτυλοδείχνουμε, αλλά, να καταλάβουμε και να έχουμε τις σωστές συμπεριφορές», τόνισε.

Περιμένουμε ευαισθητοποίηση.

«Περιμένουμε ευαισθητοποίηση. Υπάρχει κόπωση και είναι κατανοητό αλλά θέλουμε να υπάρξει ευαισθητοποίηση. Δεν είναι κάτι παροδικό, είναι κάτι που θα πάρει αρκετούς μήνες ακόμα και μετά τον χειμώνα, άρα το θέμα δεν είναι η απαγόρευση, αλλά να αλλάξουν οι πρακτικές και οι συμπεριφορές μας», είπε καταληκτικά ο κ. Τσιούτης.

Συνάντηση με εκπροσώπους της ΠΟΦΕΝ

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Υγείας είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ΠΟΦΕΝ και των φοιτητικών παρατάξεων, στην παρουσία της δρος Ζωής-Δωροθέας Πανά. Στη συνάντηση ο κ. Ιωάννου παρουσίασε την παρούσα κατάσταση, επισημαίνοντας ότι μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αφορούν σε νεαρά άτομα, αλλά και φοιτητές. Ο κ. Υπουργός ανέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη εμπλοκή από πλευράς των φοιτητικών παρατάξεων.

Από πλευράς τους, οι εκπρόσωποι των φοιτητών, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, εξέφρασαν την ετοιμότητα να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο κυρίως στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μελών τους, με κεντρικό μήνυμα ότι η διασκέδαση πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπεύθυνα. Συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν με το Υπουργείο Υγείας προς επίτευξη του κοινού στόχου της σωστής διαχείρισης της πανδημία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κινητό τηλέφωνο και καρκίνος του εγκεφάλου. Τι αποδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα αναθεώρηση των διαθέσιμων δημοσιευμένων...
×