Υγεία: Με τι να πλένετε τα χέρια σας για να «σκοτώνονται» οι ιοί

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι κομβικής σημασίας για να «θωρακίσουμε» την υγεία μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην επιβαρύνουμε την επιδερμίδα τους;

Εάν μας άφησε κάτι η πανδημία της covid-19, αυτό πιθανότατα είναι η χρήση σκληρών σαπουνιών και απολυμαντικών χεριών για να «θωρακίσουμε» την υγεία μας.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ αποκαλύπτει ότι τα ήπια καθαριστικά είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα πιο σκληρά προς το δέρμα προϊόντα όταν πρόκειται για την θανάτωση ιών, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί παρατήρησαν σημαντική αύξηση στην συχνότητα και τη σοβαρότητα της ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής, μιας δερματικής νόσου που προκαλείται από τη συχνή χρήση σκληρών σαπουνιών και απολυμαντικών. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πρήξιμο και καταπονημένη επιδερμίδα.

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων και ιών αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Ποιος ιός είναι πιο ανθεκτικός στα καθαριστικά;

Ερευνητές της ομάδας Sheffield Dermatology Research (SDR) διεξήγαγαν δοκιμές σε πολλά προϊόντα πλυσίματος χεριών, συμπεριλαμβανομένων αντιβακτηριακού σαπουνιού, φυσικού σαπουνιού και καθαριστικών αφρού.

Ανέφεραν ότι τα ήπια καθαριστικά ήταν εξίσου αποτελεσματικά στη θανάτωση ιών με πρωτεϊνικό περίβλημα, όπως ο ανθρώπινος κορονωϊός και η γρίπη.

Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε ότι οι ιοί χωρίς πρωτεϊνικό περίβλημα, συμπεριλαμβανομένου του νοροϊού, παρουσίαζαν μεγαλύτερη αντοχή σε όλους τους τύπους προϊόντων που χρησιμοποιούμε στο πλύσιμο των χεριών. Ο νοροϊός που αποτελεί το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας αποδείχθηκε ο πιο ανθεκτικός.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers of Virology.

Σημαντικό για την υγεία το πλύσιμο χεριών

Το σωστό πλύσιμο χεριών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης μικροβίων και ασθενειών. Είναι μια απλή αλλά κρίσιμη πρακτική που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο την υγεία σας όσο και των γύρω σας.

Είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
 • Πριν το φαγητό.
 • Αφού φυσήξετε τη μύτη σας, βήξετε ή φτερνιστείτε.
 • Μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Αφού βγάλετε τα σκουπίδια.
 • Όταν τα χέρια σας είναι εμφανώς βρώμικα.
 • Αφού επισκεφτείτε ένα άρρωστο άτομο.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλή ιδέα να είστε προσεκτικοί και να πλένετε τα χέρια σας πιο συχνά από όσο νομίζετε ότι χρειάζεται.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για αποτελεσματικό πλύσιμο χεριών:

 • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο).
 • Εφαρμόστε αρκετό σαπούνι για να καλύψετε όλες τις επιφάνειες των χεριών σας.
 • Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δεύτερα. Φροντίστε να εστιάσετε σε όλες τις περιοχές των χεριών σας, συμπεριλαμβανομένων του πίσω μέρους των χεριών σας, ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω από τα νύχια.
 • Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας κάτω από τρεχούμενο νερό.
 • Στεγνώστε εντελώς τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα.