Το σύστημα υγείας της Αϊτής βρίσκεται «κοντά στην κατάρρευση», προειδοποίησε την Πέμπτη το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ραγδαία κλιμάκωση της βίας των συμμοριών και της κρίσης ασφαλείας.

«Πολλές δομές υγείας έχουν κλείσει ή έχουν αναγκαστεί να μειώσουν δραστικά τις δραστηριότητές τους εξαιτίας ανησυχητικής έλλειψης φαρμάκων και έλλειψης ιατρικού προσωπικού», τόνισε το OCHA, κάνοντας επίσης λόγο για ελλείψεις αίματος, ιατρικού υλικού, κλινών για να προσφερθούν φροντίδες σε τραυματίες από σφαίρες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα έρευνα για τη θνησιμότητα στην Αϊτή τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, που αποκαλύπτει «ακραία επίπεδα βίας» στη φτωχοσυνοικία Σιτέ Σολέιγ της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς: ενδεικτικά, από τον Αύγουστο το 2022 ως τον Ιούλιο του 2023, «σχεδόν το 41% των θανάτων» οφειλόταν στη δράση των συμμοριών και ο δείκτης θνησιμότητας ανερχόταν σε «0,63 θάνατο ανά 10.000 κατοίκους την ημέρα».

Η MSF κατέγραψε εκεί επίπεδο θνησιμότητας παρόμοιο με εκείνο στους «καταυλισμούς στη Ράκα το 2017», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πόλη της Συρίας που είχε μετατραπεί τότε σε οχυρό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Είναι πιθανό το επίπεδο της βίας να είναι ακόμη υψηλότερο», σημείωσε.

Την Τετάρτη, η ΜΚΟ ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει την παρουσία της στην Πορτ-ο-Πρενς εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των τραυματιών.

Στο βασικό λιμάνι της αϊτινής πρωτεύουσας, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη πως αναστέλλει τη λειτουργία του, βρίσκονται παγιδευμένα πάνω από 20 φορτηγά με ιατρικό υλικό και τρόφιμα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ. Η κατάσταση στο πεδίο κάνει ολοένα πιο δύσκολη τη δραστηριότητα των οργανώσεων αρωγής.