Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας πιθανή ευκαιρία 100 δισ. δολαρίων

Τι «βλέπουν» οι οικονομικοί αναλυτές του ομίλου Goldman Sachs για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

MODEL RELEASED. Insulin injection. Diabetic woman injecting herself with insulin to regulate her blood sugar levels.

Καθώς ο θόρυβος γύρω από τα ενέσιμα φάρμακα για την απώλεια βάρους γίνεται ολοένα και πιο δυνατός, οι αναλυτές του ομίλου Goldman Sachs προβλέπουν ότι η νέα αγορά θα φτάσει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Eli Lilly και τη Novo Nordisk να ηγούνται, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Eli Lilly, στον κατάλογο των φαρμάκων της οποίας περιλαμβάνεται η τιρζεπατίδη, ενέσιμο φάρμακο για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο με βάση την αξία της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, η Novo Nordisk έγινε η πιο κερδοφόρα εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης τον περασμένο μήνα, ενισχυμένη από τον ενθουσιασμό της αγοράς για τη σεμαγλουυτίδη κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών έχουν σημειώσει άνοδο φέτος.

«Η αγορά αντιμετώπισης του χρόνιου αυξημένου βάρους βρίσκεται σε φάση καμπής», έγραψαν αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο Chris Shibutani. Βλέπουν περιθώρια για «σταθερή ανάπτυξη μπροστά μας και μια ευκαιρία αιχμής που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα μπορούσε τελικά να αποφέρει μερικά από τα φάρμακα με τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών».

Η ανάλυση

Οι αναλυτές της Goldman βλέπουν ότι η παγκόσμια αγορά για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας δυνητικά θα αυξηθεί σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030, σε σύγκριση με περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις νωρίτερα φέτος. Αυτό βασίζεται σε περίπου 15 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, από τα περίπου 105 εκατομμύρια παχύσαρκους ή υπέρβαρους ενήλικες στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές απέκλεισαν τους διαβητικούς από τις προβλέψεις τους για την παχυσαρκία.

Τα φάρμακα της Novo Nordisk για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως GLP-1, μοιράζονται το ίδιο δραστικό συστατικό που ονομάζεται σεμαγλουτίδη. Δρουν καταστέλλοντας την όρεξη καθώς και επιβραδύνοντας την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος. Εν τω μεταξύ, η τιρεζεπατίδη της Lilly – που έχει ήδη εγκριθεί για τον διαβήτη – αναμένεται να εισέλθει στην αγορά μετά από έγκριση που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, η Lilly και η Novo Nordisk θα έχουν ένα δυοπώλιο, στο οποίο οι δύο φαρμακοβιομηχανίες θα καταλάβουν περίπου το 80% της αγοράς για την αντιμετώπιση της παχυσαρκία το 2030, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman. “Μια κυρίαρχη ηγετική θέση μπορεί να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο”, έγραψαν.