Εδώ και δύο δεκαετίες, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε… πραγματικό φαγητό και όχι υποκατάστατα, όπως χάπια ή βιταμίνες, ειδικά λαχανικά.
Δεν είναι μυστικό ότι ο Μάικλ Πόλαν, συγγραφέας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι τα λαχανικά μπορούν να λειτουργήσουν ως προληπτικό φάρμακο προσφέροντας περισσότερα οφέλη από τη λήψη ακριβών συμπληρωμάτων.
Μιλώντας στο Business Insider, με αφορμή το τελευταίο του ντοκιμαντέρ, «Food, Inc. 2″, ο Πόλαν υποστήριξε ότι «Είναι πολύ καλύτερο να παίρνεις τις βιταμίνες σου από τα τρόφιμα»,
«Το σώμα μας εξελίχτηκε για να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, όχι από τα χάπια», είπε. «Οπότε δεν είναι περίεργο που τα συμπληρώματα γενικά δεν λειτουργούν εκτός εάν έχετε μια πολύ συγκεκριμένη ανεπάρκεια».
Πολλοί γιατροί, διατροφολόγοι, ανεξάρτητοι ερευνητές συμπληρωμάτων και κορυφαίοι ειδικοί στη μακροζωία συμφωνούν μαζί του. Μια οικογένεια σταυρανθών λαχανικών που ονομάζονται κράμβη, επίσης γνωστά ως καλλιέργειες κολοκυθιού, παρέχουν πολλά ευεργετικά συστατικά για την υγεία, είπε ο Πόλαν.
Οι μπράσικες είναι μερικά από τα πιο τραγανά φυτά που μπορείτε να βρείτε στο παντοπωλείο και περιλαμβάνουν λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών.
Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι μια καθημερινή πολυβιταμίνη μπορεί να είναι οριακά ωφέλιμη για τη μνήμη των ηλικιωμένων
Είναι εξαιρετικά για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ροής του αίματος και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μπρόκολο και άλλα brassica περιέχουν χημικές ουσίες με βάση το θείο που ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες δίνουν σε αυτά τα λαχανικά την πικρή τους γεύση.
Όταν ψιλοκόβουμε, μασάμε και χωνεύουμε σταυρανθή λαχανικά, αυτές οι ισχυρές χημικές ουσίες διασπώνται σε βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ο Πόλαν προειδοποιεί ότι η συμπίεση αυτής της ένωσης σε ένα χάπι δεν είναι το ίδιο με την κατανάλωσή της σε ολόκληρο το φαγητό. «Όταν αναγνώρισαν αυτή την ένωση και μετά την έβαλαν σε ένα συμπλήρωμα, δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα», είπε ο Πόλαν.
Μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι η βιοδιαθεσιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής -η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που απορροφά το σώμα μας- μπορεί να ποικίλλει ευρέως, από βασικά τίποτα έως… τοξικό. Επειδή τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται καλά, είναι συχνά δύσκολο να γνωρίζουμε τι παίρνετε και μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε εάν τα συμπληρώματα που παίρνετε σας βοηθούν ή κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Τα λαχανικά είναι ευεργετικά για την άμυνα έναντι παθήσεων και ασθενειών.
Αλλά έχουμε ήδη πολλά στοιχεία για τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση περισσότερων φρέσκων λαχανικών όπως το μπρόκολο, υποστηρίζει ο ίδιος.
Οι άνθρωποι που τείνουν να έχουν λιγότερα εγκεφαλικά, πιο υγιείς καρδιές, λιγότερο λίπος στην κοιλιά, μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και λιγότερη απώλεια στις γνωστικές τους ικανότητες και οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι τυχαίο.
«Υπάρχουν πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε σχετικά με τη δομή των τροφίμων και τη σχέση των χημικών ουσιών μέσα στα τρόφιμα που είναι πολύ σημαντικά», είπε ο Πόλαν.
Εκτός από την πλούσια σε λαχανικά διατροφή του, ο Πόλαν παίρνει και μια πολυβιταμίνη, «αλλά μέχρι εκεί», είπε.
Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι μια καθημερινή πολυβιταμίνη μπορεί να είναι οριακά ωφέλιμη για τη μνήμη των ηλικιωμένων.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να συμφωνούν γενικά ότι κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να ταιριάξει με μια καλή διατροφή και καθημερινή άσκηση βοηθώντας στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών.