Πώς να προστατέψετε τα κατοικίδια σας από πιθανή δηλητηρίαση

Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει καταπιεί δηλητήριο, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας ή το κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων και να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Ονομασία του ύποπτου δηλητηρίου
 • Πόση ποσότητα απορροφήθηκε, προσλήφθηκε ή εισπνεύστηκε
 • Πόσο καιρό πριν πιστεύετε ότι συνέβη η δηλητηρίαση
 • Βάρος του κατοικίδιου ζώου σας

Τα σημάδια δηλητηρίασης περιλαμβάνουν εμετό, τρόμο, υπερβολική σιελόρροια (ακούσια ροή σάλιου), αλλαγή του χρώματος των ούλων και αυξήσεις ή μειώσεις του καρδιακού ρυθμού, του ρυθμού αναπνοής και της θερμοκρασίας του σώματος.

Πώς να προστατέψετε τη γάτα σας από πιθανά δηλητήρια

Οι αιλουροειδείς φίλοι μας εξερευνούν συνεχώς το περιβάλλον τους, αξιοποιώντας τα φυσικά τους ένστικτα για να ερευνούν και να βελτιώνουν τις κυνηγετικές τους ικανότητες. Δυστυχώς, η τάση των γατών για ανακάλυψη μπορεί εύκολα να τις βάλει σε μπελάδες.

Κυκλοφορεί ένας μύθος ότι οι γάτες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε δηλητηρίαση από ό,τι οι σκύλοι, χάρη στις πιο διακριτικές διατροφικές τους τάσεις, αλλά αυτό απλά δεν ισχύει. Όταν συνδυάσετε την περίεργη φύση των αιλουροειδών με τη συνήθεια της περιποίησης τους να γλείφουν τις ουσίες που βρίσκονται στο τρίχωμά τους, αποδεικνύονται κάθε άλλο παρά απρόσβλητες από τους κινδύνους των δηλητηρίων. Στην πραγματικότητα, τα δηλητήρια και οι τοξικές ουσίες μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνα για τα αιλουροειδή, καθώς έχουν μικρότερο μέγεθος σώματος και πεπτικό σύστημα λιγότερο ικανό να διασπάσει ορισμένες ουσίες.

Δεν είναι ασυνήθιστο οι κτηνίατροι και οι κλινικές ζώων να δέχονται αγωνιώδη τηλεφωνήματα από ιδιοκτήτες που ανακάλυψαν ότι η γάτα τους κατάπιε κάτι που είναι δυνητικά τοξικό. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προληπτικές προσπάθειες, όμως, μπορούμε να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Η Εθνική Εβδομάδα Πρόληψης της Δηλητηρίασης των Ζώων αποτελεί μια εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επικίνδυνες ουσίες και τον τρόπο χειρισμού μιας έκτακτης ανάγκης που σχετίζεται με δηλητήριο.

Τοξικότητα από μόλυβδο

Η τοξικότητα από μόλυβδο αναφέρεται σε δηλητηρίαση που οφείλεται σε κατάποση ή εισπνοή προϊόντων που περιέχουν το στοιχείο μόλυβδο.

Οι γάτες μπορεί να υποστούν δηλητηρίαση από μόλυβδο εάν μπουν σε:

 • Οικιακά αντικείμενα, όπως βαρίδια κουρτινών, λινέλαιο, μαξιλάρια χαλιών και αλουμινόχαρτο από τα καπάκια των μπουκαλιών κρασιού.
 • Εξαρτήματα αυτοκινήτων, όπως μπαταρίες, βαρίδια τροχών, μολυβδούχα βενζίνη και πεταμένα λάδια από αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν μολυβδούχα βενζίνη.
 • Κατασκευαστικά υλικά, όπως συγκολλητικό υλικό, στόκος και καλαφάτισμα.
 • Υδραυλικά και υλικά για στέγες.

Φυτά

Τα φυτά είναι ένα άλλο παράδειγμα για κάτι που αγαπούν οι γάτες, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι ανοιξιάτικες διακοπές συνδέονται συχνά με βολβώδη φυτά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε περίπτωση κατάποσης.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα φυτά των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών διακοπών και πληροφορίες σχετικά με την τοξικότητά τους:

 • Πασχαλινός κρίνος (Lilium ή Hemorocallis sp.). Αυτό το φυτό έχει σοβαρές τοξικές επιδράσεις στις γάτες. Νεφρική ανεπάρκεια, εμετός και κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστούν μετά την κατάποση μικρής ποσότητας. Μέχρι στιγμής, μόνο οι γάτες φαίνεται να επηρεάζονται.
 • Τουλίπα (Tulip spp.). Η κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε έντονο εμετό, κατάθλιψη, διάρροια, σάλια και έλλειψη όρεξης.
 • Υάκινθος (Hyacinthus oreintalis). Η κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε έντονο εμετό, διάρροια, κατάθλιψη και τρόμο.
 • Νάρκισσος (Narcissus spp). Η κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή γαστρεντερική νόσο, σπασμούς, επιληπτικές κρίσεις, χαμηλή αρτηριακή πίεση και τρόμο.
 • Κρίνος της ειρήνης (Spathiphyllum spp). Η κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε έλκη στο στόμα, εμετό και διάρροια.

Πώς να προστατέψετε το σκύλο σας από τις τοξίνες

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα δηλητήρια που καταπίνουν οι σκύλοι περιλαμβάνουν εντομοκτόνα, αντιψυκτικά, οικιακά καθαριστικά διαλύματα και δηλητηριώδη φυτά. Τα ανθρώπινα τρόφιμα – όπως η σοκολάτα – μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή. Η συνολική επίδραση ενός δηλητηρίου στον σκύλο σας βασίζεται στην ποσότητα του δηλητηρίου που προσλαμβάνεται και στο πόσο καιρό αυτό το δηλητήριο βρισκόταν στον οργανισμό πριν από τη θεραπεία.

Οι επιπτώσεις ενός δηλητηρίου δεν είναι πάντα άμεσες και μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για να υλοποιηθούν. Επομένως, εάν γίνετε μάρτυρας της κατάποσης μιας δυνητικά τοξικής ουσίας από το κατοικίδιό σας, μην παρασυρθείτε σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας απλώς και μόνο επειδή δεν είναι αμέσως άρρωστο. Κάθε κατάποση τοξικών ουσιών είναι λόγος ανησυχίας και θα πρέπει να οδηγεί σε άμεση κλήση του κτηνιάτρου σας ή της τοπικής μονάδας επειγόντων περιστατικών για ζώα.

Εάν ανησυχείτε για τα έξοδα που σχετίζονται με τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων μπορεί να σας βοηθήσει. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.

 • Συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μπορεί το δοχείο να είναι ασφαλές για παιδιά, αλλά ο σκύλος σας θα είναι επίμονος στο να μασήσει το καπάκι και να φτάσει στα χάπια που βρίσκονται μέσα. Όλα τα φάρμακα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από σκύλους και παιδιά.
 • Φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή. Οι ίδιοι κίνδυνοι ισχύουν και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένα OTC φάρμακα δεν θα έχουν την ίδια επίδραση στα κατοικίδια ζώα. (Η ασπιρίνη, για παράδειγμα, μπορεί να είναι επικίνδυνη).
 • Φυτά. Τα κατοικίδια ζώα είναι διαβόητα για τη δημιουργική καταστροφή των φυτών τους. Για τους σκύλους, τα περισσότερα χόρτα δεν είναι τοξικά, ενώ η κατάποση των στελεχών και των φύλλων του poinsettia μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και εμετό.
 • Προϊόντα οικιακής χρήσης και καθαριστικά. Τα οικιακά προϊόντα και τα καθαριστικά ποικίλλουν αρκετά ως προς τη χημική σύνθεση και την τοξικότητα. Τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, οι αλκοόλες, τα πετρελαϊκά αποστάγματα και τα οξέα είναι μερικά κοινά συστατικά. Μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, διάρροια ή χημικά εγκαύματα, οδηγώντας σε βλάβες οργάνων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα; – Γιατί δεν πρέπει...

Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε τον εκπληκτικό λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να πιάνετε το μπουκάλι με το στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών...
×