Η κατανάλωση νερού με λεμόνι είναι τόσο ευεργετική όσο ισχυρίζονται κάποιοι;

Pouring a glass of water with lemon, ice and mint on a white table Copy space

Το νερό με λεμόνι έχει γίνει το νέο αγαπημένο πρωινό ρόφημα του διαδικτύου. Είναι όμως πραγματικά τόσο ευεργετικό όσο ισχυρίζονται κάποιοι;

Στο TikTok, οι άνθρωποι λένε ότι η κατανάλωση νερού με λεμόνι τους βοήθησε να αποτοξινωθούν, να απαλλαγούν από την ακμή και, το πιο δημοφιλές, να διαχειριστούν ή να χάσουν βάρος.

Ένα βίντεο, που έχει προβληθεί πάνω από 14 εκατομμύρια φορές, υπόσχεται ότι μέσα σε μια εβδομάδα κατανάλωσης νερού με λεμόνι, οι άνθρωποι θα δουν “αύξηση στην καύση θερμίδων, βοηθώντας ενδεχομένως στη διαχείριση του βάρους”, καθώς και βελτιωμένη συγκέντρωση, περισσότερη ενέργεια και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκτός από την απλότητά του, έχει επίσης υποστηριχθεί από διασημότητες όπως η Gwenyth Paltrow και η Miranda Kerr. Ως αποτέλεσμα, το νερό με λεμόνι έχει γίνει δημοφιλές ως ένα απαραίτητο ποτό για όσους ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος ή να βελτιώσουν την υγεία τους.
Αλλά θα πρέπει πραγματικά το νερό με λεμόνι να είναι το ρόφημά σας αν θέλετε να διαχειριστείτε το βάρος σας; Ή μήπως πρόκειται για άλλη μια ψευδο-ευεξία τάση που δεν αξίζει τον κόπο;

Η τάση της κατανάλωσης του νερού με λεμόνι, εξηγείται

Η έναρξη της ημέρας με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι έχει γίνει ένα δημοφιλές πρωινό τελετουργικό για πολλούς ανθρώπους, ακόμη και πριν από την πρώτη γουλιά καφέ.

“Δεν είναι απολύτως σαφές από πού προήλθε αυτή η αμυχή, αλλά το να πίνετε νερό με λεμόνι είναι μια παλιά λαϊκή θεραπεία που πιστεύεται ότι εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου”, δήλωσε στο Health η Melissa Mitri, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συγγραφέας διατροφής με έδρα το Κονέκτικατ.

Η παρασκευή νερού με λεμόνι είναι σχετικά απλή: Κόψτε και χυμώστε ένα λεμόνι και προσθέστε το σε ένα ποτήρι νερό. Σερβιρισμένο ζεστό, κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου, το νερό με λεμόνι είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε μια γεύση εσπεριδοειδών χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Αν και το νερό με λεμόνι δεν είναι απαραίτητα μια νέα τάση, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές την τελευταία δεκαετία περίπου.

“Όταν μια ιαπωνική μελέτη του 2008 συνέδεσε τα αντιοξειδωτικά του λεμονιού με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους [σε ποντίκια], το ενδιαφέρον του κοινού για αυτή την πρακτική αυξήθηκε”, εξήγησε ο Mitri. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το οξύ στα λεμόνια “διασπά” τα λιποκύτταρα. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Τι λέει η έρευνα για το νερό με λεμόνι και την απώλεια βάρους

Η κατανάλωση νερού με λεμόνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε περισσότερη ενυδάτωση στην ημέρα σας και το λεμόνι μπορεί να είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και μικρών ποσοτήτων μαγνησίου, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β-6 και άλλων. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το αφέψημα δεν θα βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος.

“Το νερό με λεμόνι δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από το κανονικό νερό για τη διαχείριση του βάρους”, δήλωσε στο Health η Samantha Turner, MPH, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του OakStone Health and Nutrition.

“Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι το νερό με λεμόνι είναι καλύτερο από το σκέτο νερό για την απώλεια βάρους”, πρόσθεσε ο Mitri. “Η κατανάλωση περισσότερου νερού, γενικά, συνδέεται με ενισχυμένο κορεσμό, απώλεια βάρους και υγιέστερο μεταβολισμό”.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού συνδέεται με αυξημένη διάσπαση του λίπους και μειωμένη πρόσληψη τροφής. Η αύξηση της ενυδάτωσης έχει επίσης συνδεθεί με μια πιο υγιή σύνθεση σώματος – μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι, καθώς αυξανόταν η κατανάλωση νερού, μειωνόταν το σωματικό βάρος, η μάζα σωματικού λίπους και η περίμετρος της μέσης.

Ενώ το νερό με λεμόνι συγκεκριμένα δεν έχει έρευνα για να υποστηρίξει τυχόν υποτιθέμενα οφέλη, ο ίδιος ο χυμός λεμονιού μπορεί να είναι ευεργετικός.

Η οξύτητα του χυμού λεμονιού έχει συνδεθεί με θετική επίδραση στη γλυκαιμική απόκριση του οργανισμού ή στον τρόπο με τον οποίο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του οργανισμού αυξομειώνονται μετά την κατανάλωση υδατανθράκων.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν 250 χιλιοστόλιτρα χυμό λεμονιού (περίπου ένα φλιτζάνι) είχαν χαμηλότερη αιχμή σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός κομματιού ψωμιού σε σύγκριση με άτομα που έπιναν την ίδια ποσότητα τσαγιού ή νερού.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν επίσης ότι ο χυμός λεμονιού αύξησε τόσο τις γαστρικές εκκρίσεις όσο και τον ρυθμό κένωσης, γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το νερό λεμονιού είναι ένα υγιεινό ρόφημα μετά το γεύμα, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.

Εκτός από την οξύτητά του, το λεμόνι περιέχει επίσης βιταμίνη C, και ανάλογα με το πόσο θα προσθέσετε, θα μπορούσε να προσφέρει ορισμένα οφέλη.

Σε μελέτες σε ανθρώπους και ποντίκια, η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο αναφέρεται σε αυξημένη περιφέρεια μέσης, σάκχαρο, αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια και/ή χαμηλότερη “καλή” χοληστερόλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C ή η λήψη επαρκούς ποσότητας μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα.

Θα πρέπει να προσθέσετε το νερό με λεμόνι στην καθημερινή σας ρουτίνα;

Το συμπέρασμα είναι ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ισχυρά δεδομένα που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι το νερό με λεμόνι μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους περισσότερο από το απλό νερό.

Ωστόσο, η κατανάλωση αρκετού νερού είναι ζωτικής σημασίας, οπότε το άλμα στην τάση του νερού με λεμόνι θα πρέπει να είναι γενικά ασφαλές και υγιεινό.

“[Το νερό με λεμόνι] μπορεί να βοηθήσει στην παροχή πρόσθετης γεύσης στο νερό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των ζαχαρούχων ποτών που καταναλώνονται, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους”, δήλωσε ο Turner.

Τα λεμόνια δεν είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να πάρετε βιταμίνη C ή να προσθέσετε γεύση στο νερό – οι άνθρωποι μπορούν επίσης να στηριχτούν σε άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες, τα ακτινίδια και τα πορτοκάλια, αν δεν τους αρέσει το νερό με λεμόνι (ή αν δεν έχουν ένα λεμόνι πρόχειρο).

Και η κατανάλωση νερού με λεμόνι για την απώλεια ή τη διαχείριση του βάρους θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλες υγιεινές συνήθειες. “Όταν καταναλώνεται παράλληλα με την οικοδόμηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών γεμάτων φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και τακτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της καλύτερης διαχείρισης του βάρους”, δήλωσε ο Turner.

Αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το νερό με λεμόνι, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας μερικά πράγματα. Η υψηλή οξύτητα των λεμονιών θα μπορούσε να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Για να ελαχιστοποιήσετε αυτόν τον κίνδυνο, σκεφτείτε να πίνετε νερό με λεμόνι μέσω ενός καλαμακίου, ακολουθούμενο από ένα ξέπλυμα με σκέτο νερό.

Επίσης, όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή παρόμοια πάθηση μπορεί να διαπιστώσουν ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών όπως τα λεμόνια επιδεινώνει τα συμπτώματά τους, όπως καούρες ή πόνο στο στήθος.

Όπως συμβαίνει με κάθε διατροφική αλλαγή, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε επιλογές που υποστηρίζουν τις ατομικές ανάγκες της υγείας σας.

Πηγή: health.com