Πρωτοποριακές θεραπείες «Σιαλενδοσκόπησης» και «Αρθροσκόπησης» στην Κύπρο

Της Δρος Ζωής Νικολάου*

Ξέρατε ότι πέτρες δεν εντοπίζονται μόνο στα νεφρά; Όσο παράδοξο και να ακούγεται σε πολλούς, πέτρες μπορούν να εμφανιστούν και στην περιοχή της κεφαλής! Το Κυπριακό Κέντρο Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Δρος Ζωής Νικολάου, εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο την πρωτοποριακή μέθοδο της «Σιαλενδοσκόπησης».

  • Τι είναι όμως η Σιαλενδοσκόπηση; 

Αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο σε ό,τι αφορά στη διάγνωση και θεραπεία των φλεγμονωδών και αποφρακτικών παθήσεων, καθώς και των νεοπλασματικών διαταραχών των σιελογόνων αδένων και του ευρύτερου συστήματος των αδενικών πόρων. Ως μια νέα διαδικασία και σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους, η Σιαλενδοσκόπηση εκμεταλλεύεται τις τάσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διείσδυσης ενός διαυλικού ενδοσκοπίου που επιτρέπει την απεικόνιση των σιελογόνων αδένων. Αυτός ο μικρός και εύκαμπτος σωλήνας έχει ενσωματωμένη μια προηγμένη μικροσκοπική κάμερα (ενδοσκόπιο) που επιτρέπει την οπτικοποιήση του πόρου των μεγάλων σιελογόνων αδένων.

 Παθήσεις όπως η «Υποτροπιάζουσα Σιαλαδενίτιδα», η «Εφηβική Σιαλαδενίτιδα» ή και η πιο συχνή «Σιαλολιθίαση» – που εμφανίζεται ακόμα και στα παιδιά, έχουν ως χαρακτηριστικό την ύπαρξη πέτρας στους σιαλογόνους αδένες. Πλέον, εύκολα και αναίμακτα αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται μέσω του ενδοσκοπίου. Το ενδοσκόπιο έχει διάμετρο μόλις 1 χιλιοστό και εισάγεται στον εκφορητικό πόρο μέχρι να φτάσει στην πέτρα. Η αφαίρεση της πέτρας γίνεται με έναν ειδικά σχεδιασμένο γάντζο ή μέσω ακτινών (λέιζερ), εάν είναι μεγαλύτερη και χρειάζεται Λιθοτριψία.

 Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα της Σιαλενδοσκόπησης, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ η οποία πραγματοποιείται χωρίς τομές και ουλές. Επιπρόσθετα, προσφέρει άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, επιτρέπει επιστροφή πίσω στις καθημερινές υποχρεώσεις την ίδια κιόλας ημέρα και χρησιμοποιεί εξελιγμένη ρομποτική τεχνολογία που μπορεί να διεξαχθεί τόσο με τοπική όσο και με γενική αναισθησία  και πραγματοποιείται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του «Mediterranean Hospital of Cyprus» στη Λεμεσό. Με τη μέθοδο της Σιαλενδοσκόπησης είναι δυνατή η εισαγωγή μικροσκοπικών οργάνων στους αδένες για την αφαίρεση των σιαλόλιθων και άλλων υπολειμμάτων, η έγχυση φαρμάκων και η διεύρυνση των πόρων του αδένα χωρίς να χρειάζεται να καταστρέφουμε τον αδένα αλλά να τον διατηρούμε άρτιο!

Αρθροσκόπηση

Με την ίδια λογική λειτουργεί και η τεχνική της  «Αρθροσκόπησης» η οποία χρησιμοποιείται για την θεραπεία των παθήσεων που σχετίζονται με τις κροταφογναθικές μας αρθρώσεις  (Temporomandibular Joints – TMJ). Συχνά οι παθήσεις αυτές αφορούν ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο σύνολο συνυφασμένων προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν δύσκολα ζητήματα διάγνωσης και θεραπείας και συνήθως η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται μόνο σε περίπου 5% των ασθενών με διαταραχές του TMJ. Παρομοίως, χρησιμοποιείται μια συσκευή που λέγεται «αρθροσκόπιο» και επιτρέπει την προβολή του εσωτερικού των αρθρώσεων ούτως ώστε να γίνει έλεγχος των αιτιών των προβλημάτων της περιοχής.

 Σε πολλές περιπτώσεις, ο χειρουργός όχι μόνο δεν κοιτάζει μέσα στις αρθρώσεις για να πραγματοποιήσει πλύσεις αλλά προχωράει και σε χειρουργικές διαδικασίες όπως μετακίνηση των μαλακών ιστών που συχνά προκαλούν πόνο και φλεγμονή, εξομάλυνση των οστών ακόμα και επανατοποθέτηση του δίσκου των κονδύλων. Με την Αρθροσκόπηση, ο πόνος στις γνάθους μπορεί να μειωθεί ή να υποχωρήσει.

 Ήδη μέχρι στιγμής, επιτεύχθηκαν με απόλυτη επιτυχία αρκετές επεμβάσεις τόσο από ντόπιους ασθενείς που δεν χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού, όσο και από ασθενείς που μας επισκέπτονται από γειτονικές χώρες, αφού η Σιαλενδοσκόπηση και η Αρθροσκόπηση, δεν είναι διαθέσιμες παντού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Παρά το γεγονός ότι είναι δυο τεχνικά δύσκολες διαδικασίες και πραγματοποιούνται κυρίως κάτω από γενική αναισθησία, η ορθή εφαρμογή τους από έμπειρο χειρουργό μπορεί να ολοκληρωθεί με ποσοστά επιτυχίας άνω του 85%.

  • Η Δρ Ζωή Νικολάου είναι Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Η αυτοάνοση νόσος που προτιμά τις γυναίκες και προκαλεί...

*Γράφει η Λίνα Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο ΑλεξάνδραRemaining Time-0:00 Υποθυρεοειδισμός είναι η κλινική κατάσταση εκείνη στην...
×