ΠΙΣ: Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει. Απαραίτητη η πειθαρχία στην τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων

Με ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:

Εκφράζουμε ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός ότι διαπιστώνεται μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον Covid-19 με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να παραμείνει στη συνείδηση του κοινού ότι χωρίς πειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ατομικής προστασίας, είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούμε σε νέους περιορισμούς.

Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος απευθύνουμε έκκληση προς το κοινό όπως ακολουθεί πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όπως τηρεί με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Παρά το γεγονός ότι συγκριτικά με άλλες χώρες, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είναι καλύτερη, εντούτοις δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Η καμπή στην οποία βρισκόμαστε τώρα, καθιστά την επιδημία διαχειρίσιμη μόνο εάν πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) Πιστή τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων

β) Αυστηρή τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας (αντισηψία, χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων)

γ) Άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της πολιτείας, εκεί και όπου απαιτείται προκειμένου εν τη γενέσει της να περιορίζονται εστίες ενδεχόμενης έξαρσης.

Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά ότι ο κορωνοϊός, δυστυχώς, ήρθε για να μείνει. Τα στοιχεία που καθιστούν αυτή την χρονική περίοδο επικίνδυνη για πισωγυρίσματα είναι η απουσία εμβολίου και η συννοσηρότητα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους χρόνιους πάσχοντες συνανθρώπους μας και άλλες ευάλωτες ομάδες.

Συστήνουμε λοιπόν προσοχή και καλούμε το κοινό όπως ακολουθεί τα μέτρα που απαιτούνται, τόσο στους χώρους εργασίας τους όσο και σε ατομικό επίπεδο.