ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΓεΣΥ: Δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα για όλους

Ο κάθε δικαιούχος έχει το δικαίωμα μιας επίσκεψης το χρόνο σε οδοντίατρο βάσει του πλαισίου που έχει καθορίσει ο ΟΑΥ

Η ένταξη των Οδοντιάτρων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, τον Δεκέμβριο του 2020, έδωσε τη δυνατότητα στους δικαιούχους να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια σημαντική ειδικότητα.

Από πολύ νωρίς εκπαιδευόμαστε να φροντίζουμε ενδελεχώς και συστηματικά τη στοματική μας υγιεινή: Σωστό και καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και τακτικές επισκέψεις στους οδοντιάτρους, με σκοπό την πιο επαγγελματική φροντίδα και περιποίηση. Ωστόσο, το υψηλό κόστος των συγκεκριμένων υπηρεσιών αποτελούσε για πολλούς αποτρεπτικό παράγοντα, με αποτέλεσμα να παραμελούνται χρόνια προβλήματα, τα οποία εν τέλει δημιουργούσαν άλλα, πιο σοβαρά, με εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2020, με την ένταξη της προληπτικής οδοντιατρικής στο Σύστημα, οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ έχουν τη δυνατότητα σε ένα οδοντιατρικό καθαρισμό το χρόνο δωρεάν.


ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Ο δικαιούχος επιλέγει τον Οδοντίατρο που επιθυμεί να επισκεφτεί, δεδομένου ότι είναι συμβεβλημένος με το Γενικό Σύστημα Υγείας. Αυτό σημαίνει πως ένας δικαιούχος μπορεί να εξετάσει τις επιλογές που του δίνονται, μέσα από τη λίστα των συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ οδοντιάτρων και να επιλέξει όποιον επιθυμεί. Εντούτοις αυτό δεν σημαίνει πως είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται τον ίδιο οδοντίατρο κατ’ επανάληψη για τη λήψη υπηρεσιών οδοντιατρικής.

Ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί τον οδοντίατρο Α την πρώτη φορά και τη δεύτερη φορά τον οδοντίατρο Β, χωρίς απαραίτητα να ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό ή το Σύστημα.

ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΩ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Ο δικαιούχος επισκέπτεται τον Οδοντίατρο της επιλογής του απευθείας, κατόπιν διευθέτησης ραντεβού, χωρίς να είναι αναγκαία η έκδοση παραπεμπτικού από τον Προσωπικό Ιατρό ή άλλο πάροχο.


ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

Οι υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας υγείας, αποζημιώνονται πλήρως από τον ΟΑΥ, με τον δικαιούχο να μην καταβάλλει καμία συμπληρωμή. Ο κάθε δικαιούχος έχει το δικαίωμα μιας επίσκεψης το χρόνο σε οδοντίατρο  βάσει του πλαισίου που έχει καθορίσει ο ΟΑΥ.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει του καταλόγου που βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, οι δικαιούχοι -μέχρι 4 ετών– καλύπτονται για μία (1) επίσκεψη το χρόνοπου αφορά στον έλεγχο της στοματικής κοιλότητας. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο Οδοντίατρος ενημερώνει τον δικαιούχο/γονέα/κηδεμόνα για τη σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού, την αποφυγή τερηδόνας, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας κλπ) και την αντιμετώπισή τους κ.α.

Για δικαιούχους από 4 μέχρι 6 ετών ισχύει επίσης μία (1) επίσκεψη το χρόνο, η οποία αφορά σεαποτρύγωση (οδοντιατρικός καθαρισμός), έλεγχο στοματικής κοιλότητας και ενημέρωση δικαιούχου/γονέα/κηδεμόνα για τη σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού για την αποφυγή τερηδόνας, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας κλπ) και την αντιμετώπισή τους κ.α.

Σε δικαιούχους από 6 έως 12 ετών, το ΓεΣΥ καλύπτει μία (1) επίσκεψη το χρόνο για αποτρύγωση, τοπική εφαρμογή φθορίου και έλεγχο στοματικής κοιλότητας.

Τέλος, για τους δικαιούχους από 12 ετών και άνω, το Σύστημα καλύπτει  επίσης μία (1) επίσκεψη το χρόνο η οποία καλύπτεται και αφορά σε αποτρύγωση και έλεγχο στοματικής κοιλότητας.

Σημειώνεται ότι το Σύστημα καλύπτει τις πιο πάνω υπηρεσίες από οδοντίατρους συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ, δεδομένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την προηγούμενη επίσκεψη του δικαιούχου σε οδοντίατρο στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας και παροχή μιας από τις πιο πάνω δραστηριότητες. Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε δικαιούχος μέσω της Πύλης Δικαιούχων και συγκεκριμένα μέσω του  Αρχείου Δικαιούχου, έχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του, όπως αυτό έχει συμπληρωθεί από υπηρεσίες που έχει λάβει στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

  • Για τις υπόλοιπες οδοντιατρικές εργασίες που δεν περιλαμβάνονται και δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους δικαιούχους εκτός ΓεΣΥ.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Η αυτοάνοση νόσος που προτιμά τις γυναίκες και προκαλεί...

*Γράφει η Λίνα Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο ΑλεξάνδραRemaining Time-0:00 Υποθυρεοειδισμός είναι η κλινική κατάσταση εκείνη στην...
×