ΠΙΣ: Μηδενική ανοχή στις απειλές κατά της ζωής ιατρών!

Καταδικάζει τις ακραίες συμπεριφορές και καταγγέλλει δημόσια την στοχοποίηση επιστημόνων, αλλά και επιθετικές συμπεριφορές που δέχονται κατά καιρούς μέλη του

Με αποφασιστικότητα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), υπερασπίζεται τα μέλη του που δέχονται απειλές ακόμη και κατά της ζωής τους. Απειλές δέχτηκαν ανάμεσα σ’ άλλους, ο Πρόεδρος  της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και Γραμματέας του ΠΙΣ Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Χάρης Αρμεύτης και ο  Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλία.

Η πρώτη, έντονη αντίδραση του ΠΙΣ εκδηλώθηκε στις 09 Σεπτεμβρίου, αμέσως μόλις έγινε η πρώτη δημοσιοποίηση απειλών που αφορούσε τον  Δρ Αβραάμ Ηλία.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ Ηλία είπε πως δέχθηκε τηλεφώνημα στο ιατρείο του από άγνωστο, ο οποίος του ζητούσε βεβαίωση ότι το παιδί του δεν θα πάθει κάτι μετά τον εμβολιασμό.

Όπως ανέφερε, ο άγνωστος άντρας προειδοποίησε τον γιατρό με έντονο ύφος ότι πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει τον κόσμο και τα παιδιά ειδικά να εμβολιαστούν και ότι αν δεν σταματήσει θα πάει να τον «καθαρίσει».

Εξάλλου, για το γεγονός έχει ενημερωθεί η Αστυνομία, στην οποία ο Δρ Ηλία προέβη άμεσα σε καταγγελία.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου το τηλεφώνημα που δέχθηκε ήταν ανώνυμο, ωστόσο, σημείωσε πως έχει καταγραφεί ο αριθμός του τηλεφώνου του άγνωστου άντρα και έχει ήδη δοθεί στην αστυνομία.

Σημειώνεται πως η αστυνομία έχει ήδη επικοινωνήσει με τον άγνωστο, ο οποίος δεν αρνήθηκε το γεγονός και απολογήθηκε, λέγοντας πως βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση.

Όπως υποστήριξε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Ηλία ο άγνωστος κατά τη συνομιλία τους του άφησε αιχμές ότι χρηματίζεται και επαναλάμβανε συνεχώς τη φράση ότι «είναι πολλά τα λεφτά», με τον ίδιο να του απαντά πως «με όσα εκατομμύρια του κόσμου δεν θα εμβολίαζα τα παιδιά μου αν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος να τους προκαλέσω κάτι».

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΣ

Ο ΠΙΣ με ανακοίνωση του καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τις απειλές κατά της ζωής του  Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στον συνάδελφο όπως και σε όλους τους συναδέλφους που γίνονται δέκτες απειλητικών ή υβριστικών μηνυμάτων.

Είναι απαράδεκτο, τονίζει ο ΠΙΣ,  γιατροί να δέχονται τέτοιου είδους απειλές επειδή υπηρετούν την πολιτεία και την επιστήμη τους στη βάση τεκμηριωμένων δεδομένων και συμβάλλουν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στη θωράκιση της υγείας των πολιτών, ενηλίκων και παιδιών.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, προστίθεται,  εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία και καταγγέλλει δημόσια την στοχοποίηση επιστημόνων, τις απειλές αλλά και επιθετικές συμπεριφορές που δέχονται κατά καιρούς μέλη μας.

Αυτή η στοχοποίηση και η δράση όσων αμφισβητούν την επιστημονική γνώση με κάθε ευκαιρία, αποτελούν μία θλιβερή μειοψηφία ατόμων που δείχνουν μία αντικοινωνική στάση γύρω από τα όσα βιώνουμε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

  • Οι ακραίες αντιδράσεις που φθάνουν ακόμη και στο σημείο να απειλούν μία ανθρώπινη ζωή, δεν είναι ανεκτές.

Για ακόμη μία φορά ο ΠΙΣ τονίζει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την όποια ασέβεια προς την επιστημονική αξιοπρέπεια των γιατρών, η οποία κατατίθεται εμπράκτως και επί καθημερινής βάσεως στα ιατρεία μας, στις κλινικές και στα νοσηλευτήρια, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΣΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΙΑΤΡΩΝ

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του ΠΙΣ και πολιτειακών φορέων, δυστυχώς οι απειλές συνεχίζονται και η ηγεσία το Συλλόγου επανήλθε με νέα δριμύτατη ανακοίνωση, με αφορμή προσωπικές  απειλές εναντίον και άλλων μελών του ΠΙΣ.

Μετά λύπης μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου,  παρατηρούμε ότι οι απειλές και οι λεκτικές επιθέσεις κατά ιατρών από άτομα τα οποία αντιτίθενται στους εμβολιασμούς συνεχίζονται.

Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θεωρούμε απαράδεκτες τις λεκτικές επιθέσεις, απειλές και ύβρεις εναντίον ιατρών.

Είμαστε βέβαιοι, αναφέρει ο ΠΙΣ, ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν, επιδεικνύουν τον ανάλογο σεβασμό που χαρακτηρίζει ένα πολιτισμένο και δημοκρατικό κοινωνικό σύνολο.

Για ακόμη μία φορά ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος προτρέπει τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το πράξουν. Όσοι προβληματίζονται για τυχόν παρενέργειες, είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι αυτές είναι εξαιρετικά πιο σπάνιες σε σχέση με τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου αν κάποιος έρθει σε επαφή με τη νόσο Covid-19.