ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΓεΣΥ: Δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα για όλους

Από την 1η Δεκεμβρίου 2020, με την ένταξη της προληπτικής οδοντιατρικής στο Σύστημα, οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ έχουν τη δυνατότητα σε ένα οδοντιατρικό καθαρισμό το χρόνο δωρεάν.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε ανακοίνωση του δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους οδοντιάτρους, ανά ηλικιακή ομάδα δικαιούχων:


ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Ο δικαιούχος επιλέγει τον οδοντίατρο που επιθυμεί να επισκεφτεί, δεδομένου ότι είναι συμβεβλημένος με το Γενικό Σύστημα Υγείας. Αυτό σημαίνει πως ένας δικαιούχος μπορεί να εξετάσει τις επιλογές που του δίνονται, μέσα από τη λίστα των συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ οδοντιάτρων και να επιλέξει όποιον επιθυμεί. Ο δικαιούχος μπορεί να βρει τη λίστα με τους συμβεβλημένους οδοντιάτρους και τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας τους, μέσω της ιστοσελίδας του ΓεΣΥ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.gesy.org.cy/provider-search και κατόπιν επιλέγοντας την κατηγορία υπηρεσιών «Οδοντίατρος».

Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει πως είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται τον ίδιο οδοντίατρο κατ’ επανάληψη για τη λήψη υπηρεσιών οδοντιατρικής. Ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί τον οδοντίατρο Α την πρώτη φορά και τη δεύτερη φορά τον οδοντίατρο Β, χωρίς απαραίτητα να ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό ή το Σύστημα.

ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΩ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Ο δικαιούχος επισκέπτεται τον οδοντίατρο της επιλογής του απευθείας, κατόπιν διευθέτησης ραντεβού, χωρίς να είναι αναγκαία η έκδοση παραπεμπτικού από τον Προσωπικό Ιατρό ή άλλο πάροχο.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

Οι υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας υγείας, αποζημιώνονται πλήρως από τον ΟΑΥ, χωρίς να απαιτείται η καταβολή συμπληρωμής από τον δικαιούχο. Ο κάθε δικαιούχος έχει το δικαίωμα μιας επίσκεψης το χρόνο σε οδοντίατρο.

Συγκεκριμένα, βάσει του καταλόγου που βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, οι δικαιούχοι μέχρι 4 ετών καλύπτονται για μία (1) επίσκεψη τον χρόνο, που αφορά στον έλεγχο της στοματικής κοιλότητας. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο οδοντίατρος ενημερώνει τον δικαιούχο/γονέα/κηδεμόνα για τη σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού, την αποφυγή τερηδόνας, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας κλπ), την αντιμετώπισή τους κ.α.

Για δικαιούχους από 4 μέχρι 6 ετών ισχύει επίσης μία (1) επίσκεψη το χρόνο, η οποία αφορά σεαποτρύγωση (οδοντιατρικός καθαρισμός), έλεγχο στοματικής κοιλότητας και ενημέρωση δικαιούχου/γονέα/κηδεμόνα για τη σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού για την αποφυγή τερηδόνας, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας κλπ) και την αντιμετώπισή τους κ.α.

Σε δικαιούχους από 6 έως 12 ετών, το ΓεΣΥ καλύπτει μία (1) επίσκεψη το χρόνο για αποτρύγωση, τοπική εφαρμογή φθορίου και έλεγχο στοματικής κοιλότητας.

Τέλος, για τους δικαιούχους από 12 ετών και άνω, το Σύστημα καλύπτει  επίσης μία (1) επίσκεψη το χρόνο η οποία καλύπτεται και αφορά σε αποτρύγωση και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας.

Σημειώνεται ότι, το Σύστημα καλύπτει τις πιο πάνω υπηρεσίες από οδοντίατρους συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ, δεδομένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την προηγούμενη επίσκεψη του δικαιούχου σε οδοντίατρο στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας και παροχή μιας από τις πιο πάνω δραστηριότητες. Υπενθυμίζεται ότι, ο κάθε δικαιούχος μέσω της Πύλης Δικαιούχων και συγκεκριμένα μέσω του  Αρχείου Δικαιούχου, έχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του, όπως αυτό έχει συμπληρωθεί από υπηρεσίες που έχει λάβει στο πλαίσιο του ΓεΣΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Οι επαναμολύνσεις είναι παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση από...

Οι επαναμολύνσεις από κορονοϊό έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, αναφέρει μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Medicine». Πόσοι...
×