Δρ Χρύσανθος (΄Αθως) Γεωργίου: «Καυτή καρέκλα» το υπουργείο Υγείας – Οι προσδοκίες των γιατρών από τον Μιχάλη Δαμιανού

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ» του Αντιπροέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

Το υπουργείο Υγείας αποτελεί μια καυτή καρέκλα και οι προσδοκίες, οι απαιτήσεις του ιατρικού κόσμου είναι μεγάλες, τονίζει ο Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ,  Δρ Χρύσανθος (‘Αθως) Γεωργίου,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», προσθέτοντας: Αναμένουμε από τον νέο Υπουργό να κινηθεί αποφασιστικά και να δώσει ικανοποιητικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα στον Τομέα της Υγείας.

Ο Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ στη συνέντευξη του αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • Τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες είναι πάρα πολλά για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει όραμα, σχεδιασμός, προγραμματισμός και υλοποίηση πολιτικών
  • Αναγκαιότητα η  αναδιοργάνωση στις δομές του Υπουργείου Υγείας οι οποίες ήταν σχεδιασμένες να εξυπηρετούν κάποιες άλλες ανάγκες, άλλων εποχών και οι οποίες έχουν αλλάξει με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, την πανδημία
  • Δυνατά δημόσια νοσοκομεία σε συνεργασία με τα ιδιωτικά, σε ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού ποιότητας φροντίδας υγείας. Αυτός θα πρέπει να είναι ο δρόμος.
  • Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου στην Κύπρο
  • Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία που έχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και καλεί ακόμη μια φορά την πολιτεία να τα στηρίξει
  • Ο ιατρικός κόσμος και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αποτελούν βασικό πυλώνα ο οποίος θα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά στην διαμόρφωση των πολιτικών υγείας

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρ Χρύσανθου Γεωργίου στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

  • Δρ. Χρύσανθε Γεωργίου, τρία χρόνια μετά την εκλογή σας στη θέση του αντιπροέδρου του ΠΙΣ,  θα θέλαμε να επαναλάβουμε ένα ερώτημα που σας θέσαμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας στα πλαίσια συνέντευξης σας στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ: Υπήρξε όντως συμβολισμός στην εκλογή σας στο τιμητικό αυτό αξίωμα του συλλογικού οργάνου της ιατρικής κοινότητας της χώρας μας;  

ΔΡ. Χρύσανθος ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την συνέντευξη. Στο ερώτημα σας αν υπήρχε συμβολισμός στην εκλογή μου ως αντιπρόεδρος του ΠΙΣ η απάντηση είναι σαφέστατα ΝΑΙ, αφού μετέφερε το μήνυμα της ενότητας του ιατρικού κόσμου.  Ο ΠΙΣ εκπροσωπεί το σύνολο του ιατρικού κόσμου και η επιλογή μου ως αντιπροέδρου στέλνει το μήνυμα ότι ιατροί του Δημοσίου και μη Δημόσιου τομέα, ιατροί εντός και εκτός ΓεΣΥ μπορούν να εργαστούν μαζί, συλλογικά για την συνεχή αναβάθμιση της ιατρικής στη χώρα και τη συνεχή βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας προς τον Κύπριο ασθενή.

  • Δρ Γεωργίου, όταν ως ηγεσία το ΠΙΣ ζητάτε μεγαλύτερη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων τι περιεχόμενο δίνετε;

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

ΔΡ. ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ:  Όταν ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού

Συλλόγου κάθε λίγο και λιγάκι δηλώνει απευθυνόμενος προς την

Πολιτεία «στηρίξετε τα δημόσια νοσηλευτήρια», απαντάει ακριβώς αυτό το ερώτημα. Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΙΣ, για την αναγκαιότητα ύπαρξης δυνατών δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι πολύ ξεκάθαρες και η πανδημία επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές. Το  σύστημα υγείας για να υπάρχει και να συνεχίσει να αναπτύσσεται  χρειάζεται στιβαρά δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία αποτελούν απαραίτητο συστατικό για να στηρίξουν την συνεχή, ποιοτική, αναβάθμιση στου συστήματος υγεία. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία που έχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και καλεί ακόμη μια φορά την πολιτεία να τα στηρίξει.

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


– Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, τι αναμένετε από το νέο Υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, έχοντας υπόψη τι υποσχέθηκε προεκλογικά;

ΔΡ. ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ:  Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον κ Μιχάλη Δαμιανού για την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Υγείας. Το υπουργείο Υγείας αποτελεί μια καυτή καρέκλα και οι προσδοκίες, οι απαιτήσεις μας είναι μεγάλεςΑναμένουμε από τον νέο Υπουργό να κινηθεί αποφασιστικά και να δώσει ικανοποιητικές λύσεις σε θέματα όπως στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τους ιατρούς και αναφέρομαι στον περί ιατρών νόμο, να παρέμβει αποφασιστικά για να βελτιωθούν οι αδυναμίες στο ΓεΣΥ, να βελτιώσει διαχρονικά προβλήματα στην υγεία, να επιλύσει τα προβλήματα των ΤΑΕΠ, να στηρίξει τα Δημόσια νοσοκομεία, να προχωρήσει στην δημιουργία του Εθνικού κέντρου τεκμηρίωσης, στη δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, να δημιουργήσει ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πολιτική για τους επαγγελματίες υγείας να μεριμνήσεις για την  εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων και medical audit που θα οδηγήσει περαιτέρω στην βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας.

Τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες είναι πάρα πολλά για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει όραμα, σχεδιασμός, προγραμματισμός και υλοποίηση πολιτικών.

Θα πρέπει όμως να σημειώσω ότι σε όλα αυτά ο ιατρικός κόσμος και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αποτελεί βασικό πυλώνα ο οποίος θα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά στην διαμόρφωση των πολιτικών υγείας και τον οποίο ο Υπουργός Υγείας, θα πρέπει να ακούσει με σεβασμό. Είναι αυτονόητο ότι η συμβολή των επαγγελματιών Υγείας και για μας η συμμετοχή των ιατρών στον σχεδιασμό πολιτικής υγείας και στην επίλυση προβλημάτων είναι απαραίτητη και κυρίως χρήσιμη.

ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

  • Ποια κρίνετε ότι είναι τα πλέον επείγοντα από τα μεγάλα ζητήματα στον Τομέα της Υγείας στα οποία θα πρέπει ο νέος υπουργός και το υπουργείο Υγείας να ενδιατρίψουν και να δώσουν λύσεις;

ΔΡ. ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ:  Όπως ήδη σας ανέφερα, τα ζητήματα είναι πολλά. Ίσως το ΓεΣΥ και η λειτουργία του να αποτελεί το πιο βασικό ζήτημα με το οποίο όμως είναι συνδεδεμένα σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα όπως τα δημόσια νοσηλευτήρια, η εκπαίδευση, το εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης, η ακαδημαϊκή ιατρική κ.ά.

Δεν είναι τυχαίο που αποκάλεσα το Υπουργείο Υγείας καυτή καρέκλα. Η επιβίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι αναγκαία και φάνηκε η αξία τους κατά την διάρκεια της πανδημίας. Δυνατά δημόσια νοσοκομεία σε συνεργασία με τα ιδιωτικά, σε ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού ποιότητας φροντίδας υγείας. Αυτός θα πρέπει να είναι ο δρόμος.

Σημειώνω την ίδια στιγμή ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των ιατρικών σχολών και των πανεπιστημιακών κλινικών λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της Κύπρου. Ήρθε επιτέλους η ώρα μέσα από ένα δημόσιο, διάφανο διάλογο να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ όλων των συνιστωσών για το καλό του ασθενή μας.

Ο κεντρικός μακρόπνοος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Τομέα Υγείας στην Κύπρο (capacity planning) είναι αναγκαίος όσο ποτέ. Η άτακτη ανάπτυξη του Τομέα Υγείας μόνο καλό δεν θα κάνει μελλοντικά. Τα ποιοτικά κριτήρια και ο έλεγχος θα πρέπει να αποτελούν πυλώνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η υγεία στη χώρα μας. Τεράστια είναι η ανάγκη να δημιουργηθούν εθνικά κέντρα καταγραφής των διαφόρων παθήσεων καρκίνου, τραύματος, χρόνιων νοσημάτων κα. Μέσα από αυτή την διαδικασία θα βοηθηθεί η έρευνα που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της ιατρικής.

Για να μπορέσουν αυτά τα λίγα που ανάφερα να γίνουν πραγματικότητα ίσως το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι η αναδιοργάνωση στις δομές του Υπουργείου Υγείας οι οποίες ήταν σχεδιασμένες να εξυπηρετούν κάποιες άλλες ποιοτικά ανάγκες, άλλων εποχών, οι οποίες δεν υπάρχουν πλέον, ή έχουν αλλάξει με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, την πανδημία κα.

ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • Δρ Γεωργίου, πώς κρίνετε το επίπεδο ιατρικής στην Κύπρο;

ΔΡ. ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ:   Το επίπεδο ιατρικής στην Κύπρο είναι αξιοζήλευτο, υπάρχουν εξαίρετοι συνάδελφοι, εξαίρετα κέντρα και στο λεγόμενο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αντιλαμβάνεστε ότι η εκπαίδευση, η έρευνα στα λόγω και της πανδημίας έχει μείνει λίγο πίσω. Και ήταν αναμενόμενο, είναι κάτι το οποίο συνέβη ανά τω παγκόσμιω. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι οι συνάδελφοι σε όλο το σύστημα υγείας αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες και έτσι γίνεται εκπαίδευση σε ένα βαθμό στους διάφορους τομείς. Κι αυτό  χάρη στις πρωτοβουλίες κυρίως του ΠΙΣ και των Επιστημονικών Εταιρειών του.  Συνεχίζει όμως να υπάρχει η ανάγκη για δια βίου εκπαίδευση και ενημέρωση για τις εξελίξεις στους διάφορους κλάδους της ιατρικής.

Όσον αφορά τον τομέα της έρευνας, θα μπορούσε να είναι πολύ αναβαθμισμένη και αυτό που λέμε σαν Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος είναι ότι η εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου πρέπει να ιδωθεί μέσα από ένα άλλο πλαίσιο, δεδομένου ότι όλοι ανήκουν σε ένα σύστημα υγείας πλέον, το εκπαιδευτικό σύστημα της ιατρικής κοινότητας πρέπει ιδωθεί στρατηγικά. Πώς εκπαιδεύονται συνεχώς οι ιατροί μας, ο ιατρικός κόσμος, πώς αναπτύσσει δεξιότητες, πως καλύπτει κενά που πιθανόν να εντοπίζουμε μέσα από το σύστημα υγείας ότι υπάρχουν στην Κύπρο, τι κίνητρα δίνουμε για να κατευθύνουμε ιατρούς για να εκπαιδευτούν σε συγκεκριμένους τομείς της ιατρικής.

Οπότε, χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου στην Κύπρο, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα και ευελπιστούμε ότι θα γίνει στην πορεία.

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για να προχωρήσουμε με αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση και παράλληλα παίρνει και ο ίδιος πρωτοβουλίες, διοργανώνοντας συνεχώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα κέντρο κλινικής τεκμηρίωσης το οποίο θα ετοιμάζει πρωτόκολλα, κατευθυντήριες γραμμές σε συνεργασία με τις επιστημονικές του εταιρείες. Οπότε βλέπετε ότι μας απασχολεί σαν ιατρική κοινότητα η εκπαιδευτική μας δράση, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε συνεχώς.

Ο ΠΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

  • Καταληκτικά Δρ Γεωργίου ποιο είναι το μήνυμα σας προς το νέο υπουργό Υγείας και προς τους συναδέλφους σας;

ΔΡ. ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ:   Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ως εκ του θεσμικού ρόλου του θα εκφράζει την άποψη του και θα συμβουλεύει τον Υπουργό Υγείας για το τι θεωρεί ότι είναι καλύτερο για παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας προς τον ασθενή αλλά και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των Ιατρών.

Χρειάζεται επιτέλους να μπουν στόχοι αλλά και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους, τα οποία να παρακολουθούνται στενά.

Σε κάθε προσπάθεια να βελτιωθεί η υγεία της χώρας μας θα είμαστε συμπαραστάτες, χωρίς να ακυρώνουμε την ύπαρξη μας, αν διαφωνούμε.  Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει ως αποστολή την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στον Κύπριο ασθενή αλλά και την προάσπιση της αξιοπρέπεια και των βέλτιστων συνθηκών εργασίας για τους ιατρούς μας. Οι καλές συνθήκες εργασίας για τους ιατρούς σημαίνει αυτόματα  βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας προς τους ασθενείς. Την αποστολή μας αυτή θα την υλοποιήσουμε!

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.