Έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας υπενθυμίζεται ότι, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας από τον Ιούλιο του 2022 προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό, ο οποίος διασφαλίζει την πρόσβαση των δικαιούχων του ΓεΣΥ σε υπηρεσίες φροντίδας από Προσωπικούς Ιατρούς (ΠΙ), ενηλίκων και παιδιών (Παιδιάτρους) σε περιβάλλον πρωτοβάθμιου ιατρείου για τις περιπτώσεις έκτακτων προβλημάτων υγείας, κατά τα σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες.

Πώς και πότε λειτουργούν

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών παρέχονται δωρεάν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, σε καθορισμένα νοσηλευτήρια (Κέντρα Εφημερίας ΠΙ), σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Στελεχώνονται από ΠΙ ενηλίκων και παιδιών, όπως επίσης νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

Το ωράριο λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις Δημόσιες Αργίες είναι από τις 11.00 έως τις 17.00.

Τα βήματα που ακολουθούμε για να επισκεφθούμε τις Υπηρεσίες

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας λειτουργούν μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού.

Ως εκ τούτου, ο δικαιούχος πρέπει να καλέσει στο τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών Εφημερίας που επιθυμεί και να ενημερώσει για το έκτακτο πρόβλημα υγείας που έχει προκύψει.  

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο δικαιούχος δίνει λεπτομέρειες για τα συμπτώματα που εμφανίζει, ώστε οι λειτουργοί του Κέντρου να αξιολογήσουν το θέμα υγείας του. Εάν πράγματι κριθεί αναγκαίο, τότε θα διευθετηθεί ραντεβού εντός της ημέρας και των ωρών λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας.

Ο ΠΙ σε εφημερία μπορεί να παράσχει στον δικαιούχο πλήρεις υπηρεσίες ΠΙ, δηλαδή εξέτασης, διάγνωσης, χορήγησης θεραπείας, παραπομπής σε ΕΙ ή σε μονάδα ενδονοσοκομειακής φροντίδας. Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο εφημερεύων ΠΙ έχει επίσης δυνατότητα πρόσβασης στο ιατρικό ιστορικό του δικαιούχου, μέσω του Συστήματος Πληροφορικής του ΓεΣΥ.

Πότε απευθυνόμαστε στις Υπηρεσίες Εφημερίας

Όπως αναφέρεται πιο πάνω, οι Υπηρεσίες Εφημερίας ΠΙ δε λειτουργούν ως Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ μπορούν να απευθύνονται στις Υπηρεσίες Εφημερίας μόνο για έκτακτα προβλήματα υγείας, δηλαδή σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων, απότομο και έντονο πόνο, επιδείνωση συμπτωμάτων σοβαρής χρόνιας ασθένειας ή υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, στις Υπηρεσίες Εφημερίας δεν εξυπηρετούνται δικαιούχοι για έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών ή έκδοση παραπεμπτικών για άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ. Επιπλέον, στο πλαίσιο λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας, δεν πραγματοποιούνται αιματολογικές αναλύσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, αλλαγές πληγών ή συρραφή τραυμάτων. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ότι για σοβαρά περιστατικά που απειλείται η ζωή τους, όπως σε καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά, πρέπει να καλέσουν άμεσα το 112 για ασθενοφόρο ή να απευθυνθούν στο πλησιέστερο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ). 

Τα Κέντρα Παροχής Υπηρεσιών Εφημερίας

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχώρησε στον καθορισμό Κέντρων Εφημερίας σε όλες τις επαρχίες. Το τηλεφωνικό κέντρο ξεκινά τη λειτουργία του 30 λεπτά πριν από την έναρξη λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας.

Τα Κέντρα, στα οποία παρέχονται Υπηρεσίες Εφημερίας για ενήλικες και παιδιά και τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας, φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα:

ΚEΝΤΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΝΤΡΟ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΑμμόχωστοςΠολυκλινική ΛητώΛεωφόρος Σωτήρας 8, 528623  849000
ΛάρνακαΓενικό Νοσοκομείο Λάρνακας (ΠΙ για Παιδιά μόνο)Ηνωμένων Πολιτειών, 630124 206132 24 800438
ΛάρνακαΙατρικό Κέντρο Αγία ΜαρίναΠαύλου Βαλδασερίδη 10, 601824 636343
ΛεμεσόςΓενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (ΠΙ για Παιδιά μόνο)Νίκαιας 1, 4131  25 202816
ΛεμεσόςMediterranean HospitalΣτυγός 9, 311726 200194
ΛευκωσίαΙπποκράτειο ΝοσοκομείοΨαρών 6-12, 240822 502019
ΠάφοςΙδιωτικό Νοσοκομείο ΕυαγγελισμόςΒασιλέως Κωνσταντίνου 82, 802126 848113

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ www.gesy.org.cy καθώς και τους επίσημους λογαριασμούς του ΟΑΥ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.