Ένα νέο τεστ που αποσκοπεί στην πρόβλεψη του κινδύνου επανεμφάνισης ή εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού δοκιμάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ.

Η διαδικασία, που ονομάζεται Ran Diagnostics, λειτουργεί με τον εντοπισμό δύο πρωτεϊνών στα κύτταρα του αρχικού καρκίνου.

Τα πρώτα ευρήματα έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων αυτών των πρωτεϊνών και των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ ελπίζουν ότι θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και πιο αποδοτική από τις υπάρχουσες γενετικές εξετάσεις.

Η δοκιμή έχει σχεδιαστεί για ασθενείς με τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του μαστού.

Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να είναι έτοιμη για κανονιστική έγκριση σε δύο έως τρία χρόνια.

Μια πιλοτική μελέτη εξέτασε 181 ιστορικά δείγματα όγκων από διάφορες μορφές καρκίνου του μαστού και διαπίστωσε ότι το 98% των ασθενών με χαμηλά επίπεδα των πρωτεϊνών δεν εμφάνισαν δευτερογενή καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν τώρα άλλα 600 δείγματα με την πιο κοινή μορφή καρκίνου του μαστού για να συγκρίνουν τα αποτελέσματα με τα υπάρχοντα γενετικά τεστ που χρησιμοποιούνται από το NHS.

Ο καθηγητής Chris Twelves, κλινικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Θεραπείας του Καρκίνου του πανεπιστημίου, δήλωσε: “Όταν οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού, ο ογκολόγος τους θα θέλει να συζητήσει εάν μπορεί να επωφεληθούν από επιπλέον φαρμακευτική αγωγή για να μειωθεί ο κίνδυνος επιστροφής και εξάπλωσης του καρκίνου.

“Ένας από τους τρόπους που το κάνουμε αυτό τώρα είναι μέσω μιας γενετικής εξέτασης του καρκίνου, αλλά αυτή η εξέταση είναι ακριβή και μπορεί να είναι αργή”.

Συνέχισε: “Εάν, όπως ελπίζουμε, η [Ran Diagnostics] είναι εξίσου καλή στον εντοπισμό των ατόμων που μπορεί να επωφεληθούν από μια τέτοια πρόσθετη θεραπεία, θα είναι ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή, βοηθώντας μας να εξατομικεύσουμε καλύτερα τη θεραπεία του καρκίνου για τους ασθενείς μας”.

Ο Δρ Mohammad Isreb, αναπληρωτής καθηγητής στην ανάπτυξη της ιατρικής, δήλωσε: “Η Ran Ran είναι η καλύτερη λύση για την ανάπτυξη της ιατρικής: “Μπορεί να βοηθήσει να υποδείξει ποιοι μπορεί να ωφεληθούν από την επιπλέον θεραπεία και ποιοι έχουν χαμηλό κίνδυνο, οι οποίοι μπορεί να είναι σε θέση να γλιτώσουν την επιπλέον θεραπεία και να αποφύγουν τις επώδυνες και δυσάρεστες παρενέργειές της”.

Πηγή: bbc.com