Νέα έρευνα λύνει πρόβλημα 60 ετών: Μία 10λεπτη εξέταση μπορεί να θεραπεύσει την πιο κοινή αιτία υψηλής πίεσης

Μια νέα 10λεπτη εξέταση θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα να ανιχνευθεί και να θεραπευτεί η πιο κοινή αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 Χρησιμοποιώντας έναν νέο τύπο αξονικής τομογραφίας, οι γιατροί μπόρεσαν να θεραπεύσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση «φωτίζοντας» οζίδια (μικροσκοπικούς όγκους) και αφαιρώντας τα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους 20 ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση έχει αυτούς τους μικροσκοπικούς όγκους, όπως μεταδίδει η Independent.

Τα οζίδια αυτά αρχίζουν και λάμπουν λίγο μετά τη χορήγηση μιας ένεσης και αναδεικνύουν μία προφανή αιτία για την πάθηση, δήλωσαν οι επιστήμονες. Τα νέα ευρήματα λύνουν ένα πρόβλημα 60 ετών, το οποίο αφορούσε τον τρόπο ανίχνευσης της ορμόνης που παράγει την ανάπτυξη -χωρίς να είναι απαραίτητη μία δύσκολη διαδικασία που είναι διαθέσιμη μόνο σε λίγα νοσοκομεία και συχνά αποτυγχάνει.

18 στους 24 «ρύθμισαν» την πίεσή τους χωρίς φάρμακα

Ο Morris Brown, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ενδοκρινικής υπέρτασης στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτά τα οζίδια που παράγουν αλδοστερόνη είναι πολύ μικρά και εύκολα παραβλέπονται σε μια τακτική αξονική τομογραφία. Όταν λάμπουν για λίγα λεπτά μετά την ένεσή μας, αποκαλύπτονται ως η προφανής αιτία της υπέρτασης, η οποία συχνά μπορεί στη συνέχεια να θεραπευτεί».

«Μέχρι σήμερα, το 99% δεν διαγιγνώσκεται ποτέ λόγω της δυσκολίας και της μη διαθεσιμότητας των εξετάσεων. Ας ελπίσουμε ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει», πρόσθεσε.

 Οι γιατροί χρησιμοποίησαν τη νέα σάρωση σε περίπου 128 άτομα, αφού διαπίστωσαν ότι η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) τους προκαλούνταν από μια στεροειδής ορμόνη, την αλδοστερόνη.

Η εξέταση διαπίστωσε ότι στα δύο τρίτα των ασθενών με αυξημένα επίπεδα της ορμόνης, αυτό προέρχεται από μια καλοήθη ανάπτυξη σε ένα μόνο από τα επινεφρίδια, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να αφαιρεθεί με ασφάλεια. Η ακτινογραφία χρησιμοποιεί μια πολύ μικρής διάρκειας δόση μιας ραδιενεργού χρωστικής που κολλάει μόνο στον όζο που παράγει την ορμόνη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η εξέταση ήταν εξίσου ακριβής με την παλιά εξέταση με καθετήρα, αλλά πιο γρήγορη, ανώδυνη και τεχνικά επιτυχής σε κάθε ασθενή. Μέχρι τώρα, η εξέταση με καθετήρα δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ποιοι ασθενείς θα θεραπεύονταν πλήρως από την υπέρταση με τη χειρουργική αφαίρεση του αδένα.

Ωστόσο, ο συνδυασμός της νέας εξέτασης και του τεστ στεροειδών στα ούρα εντόπισε 18 από τους 24 ασθενείς που πέτυχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση χωρίς να λαμβάνουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.