Οι μεγαλύτερες εξαγορές εταιρειών στον Τομέα της Υγείας το 2022

Συναλλαγές ύψους 137,8 δις δολ. μειωμένες κατά 49% σε σχέση με το 2021 σε αξία

Με την Johnson & Johnson να εξαγοράζει την εταιρείας ιατροτεχνολογικών προϊόντων Abiomed, έναντι 16,6 δις. δολ., μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων της χρονιάς στον τομέα υγείας, έκλεισε το 2022.

Η χρονιά ήταν γεμάτη προκλήσεις στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς επί σειρά ετών οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην υγεία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, όπως παρατηρεί σχετική έκθεση της PWC.

Η έκθεση κάνει λόγο για συναλλαγές ύψους 137,8 δις. δολ. μειωμένες κατά 49% σε σχέση με το 2021 σε αξία, για 266 συναλλαγές, που ήταν κατά 28% λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη  χρονιά (2020)/

Για το 2023, προβλέπει το ύψος των καινούριων deals της αγοράς να κυμαίνεται γύρω στα 225-275 δις δολ. με την κάθε συναλλαγή να κινείται μεταξύ 5-15 δις. δολ.

Ελκυστικοί τομείς για εξαγορά στον τομέα του φαρμάκου, θα συνεχίσουν να αποτελούν οι τομείς της ογκολογίας και της ανοσολογίας, καθώς επίσης και το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εμβόλια.

Popular

Το επίκεντρο είναι η θεραπευτική, ιδίως σε ότι αφορά τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, όμως στη βάση της διαφοροποίησης και σε επιλογές όπου τα κεφάλαια δεν αντιμετωπίζουν ρίσκο, καθώς ο στόχος είναι η επιλογή επώνυμων συνεργατών, αλλά και οι αποδόσεις των μετοχών. Δομικές αλλαγές στη διάρθρωση των εταιρειών, νέες προσεγγίσεις στη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης και αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου είναι επίσης πεδία που θα ευνοήσουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στις φαρμακευτικές.

Σε ότι αφορά τον τομέα των ιατροτεχνολογικών, παρά τη μείωση των συμφωνιών στη διάρκεια του 2022, η PWC, χαρακτήρισε αισιόδοξες τις προοπτικές του κλάδου, που εστιάζει στη ρομποτική χειρουργική και υλικά που σχετίζονται με τη δομή της καρδιάς  καθώς και την περίθαλψη που σχετίζεται με τους δύο τομείς. Τονίζοντας ότι η καρδιολογία και η ορθοπεδική αποτελούν παραδοσιακούς τομείς της ιατρικής τεχνολογίας, η έκθεση περιμένει ότι οι εταιρείες θα επιδιώξουν να προσθέσουν καινοτόμες τεχνολογίες στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς εισέρχονται σε νέες αγορές και υιοθετούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. 

Οι 10 μεγαλύτερες εξαγορές του 2022

 Τα 10 σημαντικότερα deals του 2022, ήταν τα εξής:

  1. Η Amgen ανακοίνωσε συμφωνία εξαγοράς της Horizon Therapeutics, ύψους 27,8 δις. δολ. κατά την οποία θα καταβάλλει 116,50 δολάρια ανά μετοχή σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα των βιολογικών φαρμάκων. Το 2021, η Horizon είχε τζίρο 3,23 δις. δολ., αυξημένο κατά 47% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πριν τη συμφωνία με την Amgen, η Horizon βρισκόταν σε συζητήσεις εξαγοράς με την Janssen Global Services και τη Sanofi.
  2. Παράλληλα, τον Αύγουστο, η Amgen ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε την ChemoCentryx με έδρα το Σαν Κάρλος της Καλιφόρνια για 52 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, συναλλαγή που μεταφράζεται σε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.
  3. Η Pfizer εξαγόρασε την Biohaven Pharmaceuticals για 11,6 δις. δολ. αποκτώντας έτσι τη θεραπεία διπλής δράσης κατά της ημικρανίας με την φαρμακευτική ουσία rimegepant, συνολικής αξίας 462 εκατ. δολ. το 2021. Οι προβλέψεις για τη θεραπεία αυτή την ανεβάζουν σε διεθνείς ετήσιες πωλήσεις 2 δις. δολ. ως το 2026. Η Biohaven επιδιώκει επίσης την διάθεση στην αγορά ενός ενδορινικού σπρέι για τη θεραπεία της οξείας ημικρανίας που περιέχει την ουσία zavegepant στις ΗΠΑ, και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το FDA το 2023.
  4. Η Pfizer ολοκλήρωσε επίσης την εξαγορά της Global Blood Therapeutics έναντι 5,4 δις. δολ. τον Οκτώβριο, καταβάλλοντας 68,50 δολάρια ανά μετοχή. Η συμφωνία δίνει στην Pfizer πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο υποψηφίων φαρμάκων της GBT για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία. Η συμφωνία προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο της Pfizer το voxelotor, έναν νέο αναστολέα της δρεπανοειδούς αιμοσφαιρίνης, που το 2021 είχε πωλήσεις 194,7 εκατ. δολαρίων, που αντιστοιχούν σε αύξηση 57% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
  5. Η Bristol Myers Squibb αγόρασε τον Ιούνιο την Turning Point Therapeutics για 76 δολ. ανά μετοχή, μια συμφωνία ύψους 4,1 δις. δολ. Η Turning Point διαθέτει μια σειρά από ερευνητικά ογκολογικά φάρμακα, μεταξύ των οποίων το repotrectinib, έναν νέο αναστολέα κινάσης που στοχεύει τους ογκογόνους παράγοντες ROS1 και TRK του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και των προχωρημένων συμπαγών όγκων.
  6. Η Biocon Biologics με έδρα το Bengaluru της Ινδίας, προσέφερε 3 δις. δολ. για την εξαγορά της επιχείρησης βιο-ομοειδών της Viatris, συμφωνία η οποία έκλεισε στα τέλη Νοεμβρίου. Η Biocon συμφώνησε να καταβάλει στη Viatris προκαταβολικά 2 δισεκατομμύρια δολάρια και άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε υποχρεωτικά μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές.
  7. Η GSK εξαγόρασε την βιοφαρμακευτική Affinivax προς 2,1 δις. δολ. τον Αύγουστο. Η Affinivax με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα τεχνολογίας εμβολίων που ονομάζεται Σύστημα Παρουσίασης Πολλαπλών Αντιγόνων (MAPS) και το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση Β-κυττάρων και Τ-κυττάρων.
  8. Ένα μήνα νωρίτερα, η GSK εξαγόρασε τη Sierra Oncology για 1,9 δις. δολ. ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της στον τομέα της ογκολογίας με έναν νέο αναστολέα JAK, το momelotinib θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες ασθενών με αναιμία, η οποία έχει προκληθεί από μυελοΐνωση. Ο φάκελος για έγκριση του νέου αυτού φαρμάκου υπεβλήθη για έγκριση στο αμερικανικό FDA και τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ, το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
  9. Η Novo Nordisk ανακοίνωσε την 1η Σεπτεμβρίου ότι θα εξαγοράσει την Forma Therapeutics Holdings έναντι 1,1 δις. δολ.. Η βιοφαρμακευτική Forma, ειδικεύεται στην ανάπτυξη θεραπειών για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία και τις σπάνιες αιματολογικές διαταραχές.
  10. Η Johnson & Johnson έκλεισε την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής ιατρικών συσκευών Danvers Abiomed Inc. την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία έφτασε στα 16,6 δις. δολάρια, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές της χρονιάς. Η Abiomed που ειδικεύεται σε προϊόντα για την αποκατάσταση της καρδιάς είναι πλέον μέρος της Johnson & Johnson και θα λειτουργεί ως αυτόνομη επιχείρηση στο τμήμα ιατροτεχνολογικών προϊόντων της Johnson & Johnson.