Η πανδημία κορονοϊού προστίθεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές έγκυες και νέες μητέρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μία στις 7 γυναίκες βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη αμέσως πριν ή μετά τον τοκετό με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση.
«Τα μέτρα κοινωνικής και φυσικής απομόνωσης που είναι άκρως απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία πολλών από εμάς», δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Margie Davenport, αναπληρώτρια καθηγήτρια κινησιολογίας και αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά.
Στη μελέτη συμμετείχαν 900 γυναίκες, οι 520 εκ των οποίων ήταν έγκυες, ενώ οι 380 είχαν γεννήσει στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχος πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την απομόνωση λόγω των συνθηκών.
Πριν από την πανδημία, το 29% είχε μέτρια έως υψηλά επίπεδα άγχους, ενώ το 15% ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν σε 72% και 41%, αντίστοιχα.
Οι γυναίκες ρωτήθηκαν επίσης αν έκαναν κάποιας μορφής άσκηση. Οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν η αδυναμία πρόσβασης στα γυμναστήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα έπαιξε αρνητικό ρόλο, καθώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την κατάθλιψη.
Το 64% των γυναικών δήλωσαν ότι έκαναν λιγότερη άσκηση, το 15% ότι έκαναν περισσότερη και το 21% ότι δεν άλλαξε κάτι στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Οι γυναίκες που έκαναν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Γνωρίζουμε ότι το άγχος και η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο μετά τον τοκετό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του μωρού που μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια» σύμφωνα με την Davenport.
Οι επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν πρόωρη γέννηση, καθυστέρηση της ανάπτυξης στα βρέφη, αλλά και να επηρεάσει τον δεσμό της μητέρας με το νεογέννητο.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ο αντίκτυπος της απομόνωσης στην ψυχική υγεία των εγκύων και των νέων μητέρων, καθώς η αυξημένη ευαισθητοποίηση καθιστά πιο πιθανή τη διάγνωση και τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Frontiers in Global Women’s Health.
Πηγή: Onmed.gr