Υπ. Υγείας: Διερωτάται κανείς γιατί οι συντεχνίες έχουν επιλέξει την 24ωρη απεργία

Mε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου για την εξαγγελθείσα απεργία των νοσηλευτών αναφέρει:

«Με λύπη παρακολουθώ από την Παρασκευή να εκτυλίσσεται διά αέρος μια προσπάθεια εκ μέρους των συντεχνιών των νοσηλευτών ακύρωσης των ενεργειών που έγιναν από πλευράς ΟΚΥπΥ αναφορικά με το ζήτημα της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Μετά από δική μου παρέμβαση, στις 4 Ιουνίου, αποφασίστηκε όπως συντεχνίες και ΟΚΥπΥ προβούν σε οριστική αξιολόγηση και καταγραφή των πραγματικών αναγκών των Κλινικών σε όλα τα νοσηλευτήρια και το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχα από τον ΟΚΥπΥ, συμφωνήθηκε μέσα από το διάλογο ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη 295 νοσηλευτών, εκ των οποίων οι 150 αφορούν στην κάλυψη υφιστάμενων υπηρεσιών (63 νοσηλευτές – άμεσες ανάγκες) και νέων υπηρεσιών (87 νοσηλευτές) ανάλογα με την ανάπτυξη νέων Κλινικών που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν άμεσα, όπως η στελέχωση της νέας ΜΕΘ και του Μεταμοσχευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Παράλληλα, 105 θέσεις αφορούν στη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων με τον πλήρη διαχωρισμό της από τα ΤΑΕΠ, προγραμματισμός που έχει θέσει ο ΟΚΥπΥ σε προσλήψεις τους επόμενους μήνες, και αφού καταλήξει ο διάλογος μεταξύ ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ για τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας εντός ΓεΣΥ.

Επιπλέον, 45 θέσεις θα καλυφθούν από ανακατανομή του υφιστάμενου προσωπικού από υπηρεσίες που δεν εργάζονται σε πλήρη ανάπτυξη.

Δεδομένου ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών ο τελικός αριθμός των νοσηλευτών και βάσει του οποίου ο ΟΚΥπΥ προχωρά στη στελέχωση, εύλογα διερωτάται κανείς γιατί οι συντεχνίες έχουν επιλέξει την 24ωρη απεργία, η οποία το μοναδικό που θα πετύχει είναι να προκαλέσει αχρείαστη και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία στους ασθενείς. Σέβομαι το δικαίωμα στο συνδικαλίζεσθαι, όμως αν η απεργία προγραμματίστηκε ως μορφή αντίδρασης για την καθυστέρηση που υπήρξε από πλευράς ΟΚΥπΥ, υπάρχουν κι άλλες πρακτικές διαμαρτυρίας προτού καταφύγουμε σε ακραία μέτρα.

Εύχομαι και ελπίζω ότι στη συνάντηση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα ανάμεσα στον Οργανισμό και τις συντεχνίες, θα πρυτανεύσει η λογική και η συναίνεση και θα ανασταλεί έστω και την υστάτη η εξαγγελθείσα απεργία. Κοινός στόχος όλων είναι η εξυπηρέτηση ασθενών και αυτές οι πρακτικές τιμωρούν τους ασθενείς που έχουν επιλέξει να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσηλευτήρια».