ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ακόμη πιο μεταδοτική νέα υπο-παραλλαγή της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ!

Ομάδα ειδικών διαπίστωσε ότι μία υπό-παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού είναι έως και 15% πιο μεταδοτική από την ίδια την μετάλλαξη.

Η υπό-παραλλαγή της Δέλτα ονομάζεται ΑΥ 4.2 και απομονώθηκε πρόσφατα από ιολόγους που ασχολούνται με την μετάλλαξη Δέλτα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία η υπό-παραλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως σημειώνεται σε άρθρο των Financial Times, ο επιπολασμός της νέας παραλλαγής, αυξάνεται ραγδαία, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο η αρχική μετάλλαξη Δέλτα όταν έφτασε στη Βρετανία από την Ινδία στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Δύο ειδικοί-ο Jeffrey Barrett, από το Wellcome Sanger Institute στο Cambridge και ο Francois Balloux, διευθυντής του University College London Genetics Institute- ανέφεραν ότι το AY.4.2 φαίνεται να είναι 10 έως 15% πιο μεταδοτικό από ό, τι η αρχική παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο. Εάν επιβεβαιωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία, το AY.4.2 μπορεί να είναι το πιο μολυσματικό στέλεχος του κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας, δήλωσε ο Balloux.

«Πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο”, πρόσθεσε. «Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα στην οποία έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος και δεν αποκλείεται η ανάπτυξη αυτή να είναι ένα τυχαίο δημογραφικό γεγονός».

Ορισμένοι επιστήμονες στις ΗΠΑ συνέδεσαν την εμφάνιση του AY.4.2 με τα πολύ υψηλά επίπεδα κρουσμάτων Covid, νοσηλειών και θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο – πολύ υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν αλλού στη δυτική Ευρώπη.

Ο Scott Gottlieb, πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, έγραψε στο Twitter πως το στέλεχος περιλαμβάνει τη μετάλλαξη Κ417Ν που είχε προκαλέσει ανησυχία όταν είχε εντοπιστεί και στην παραλλαγή Βήτα (της Νότιας Αφρικής), επειδή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

“Χρειαζόμαστε αμέσως έρευνα για να εντοπίσουμε εάν αυτή η νέα υπο-παραλλαγή της Δέλτα είναι πιο μεταδοτική, και αν έχει μερική δυνατότητα παράκαμψης της ανοσίας. Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη πως είναι σημαντικά πιο μεταδοτική, αλλά πρέπει να εργαστούμε περισσότερο για να δούμε τα χαρακτηριστικά και αυτής και των άλλων παραλλαγών του κορονοϊού”, πρόσθεσε.

Ο Barrett σημειώνει ακόμη στους FT ότι: “Ενώ η AY.4.2 μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, δεν εξηγεί από μόνη της το πρόσφατο υψηλό φορτίο περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σημαντικά στη Βρετανία κυρίως λόγω της μειωμένης έμφασης σε μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο εξαερισμός και η εργασία από το σπίτι”.

Επίσης ο Ravi Gupta, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge, επισήμανε ότι ήταν δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση των μεμονωμένων μεταλλάξεων στη συμπεριφορά των ιών, επειδή επηρεάζουν το σχήμα και τη συμπεριφορά της πρωτεΐνης ακίδας με τρόπο που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει. «Δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς η ίδια η Δέλτα επιτυγχάνει τόσο υψηλή μολυσματικότητα», δήλωσε.

Η παραλλαγή Άλφα που εξαπλώθηκε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι ήταν περίπου 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό από τη Γουχάν και η Δέλτα πρόσθεσε περίπου 60% επιπλέον από το Άλφα. Η AY.4.2 δεν αναμένεται να προσθέσει μεταδοτικότητα σε τέτοια κλίμακα, σημείωσε ο Gupta.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κινητό τηλέφωνο και καρκίνος του εγκεφάλου. Τι αποδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα αναθεώρηση των διαθέσιμων δημοσιευμένων...
×