Κοντά στον στόχο του 65% με την 1η δόση η Κύπρος που παραμένει στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ

Κοντά στον στόχο του 65% με την 1η δόση η Κύπρος που παραμένει στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ

Η Κύπρος βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της, για εμβολιαστική θωράκιση τουλάχιστον με την 1η δόση του 65% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου ενώ παραμένει στις πρώτες θέσεις σε σχέση με τη χορήγηση δόσεων εμβολίων (χορήγηση 65,35 δόσεων ανά 100 κατοίκους), ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με γοργούς ρυθμούς με σκοπό η προστασία του πληθυσμού, ενώ σημειώνει πως η θετική ανταπόκριση των πολιτών για εμβολισμό επιτρέπει τη βαθμιαία υλοποίηση της στρατηγικής, για επανεκκίνηση της κοινωνικής δραστηριότητας και της οικονομίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Εξέλιξη εμβολιαστικού προγράμματος

Όπως σημειώνει το αρμόδιο Υπουργείο παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς, το Εθνικό Εμβολιαστικό Πλάνο προχώρησε με ταχύτερους ρυθμούς και έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία διευθέτησης ραντεβού από όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πλέον, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, δίνεται ξανά η δυνατότητα για διευθέτηση ραντεβού σταδιακά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα δεδομένα μέχρι και τις 28 Μαΐου είναι ενθαρρυντικά, αφού 52% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου (384,890 άτομα), αρκετά πιο πάνω από το ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φτάνει το 43,5%.
Εξάλλου, στο 26,9% έφτασε το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (198,994 άτομα), κατατάσσοντας τη χώρα μας 3η ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ ως προς την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος των πολιτών.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με το ECDC στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό του πληθυσμού που συμπλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα είναι μόλις 19,5%.

Εμβολιασμοί και βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών

Στο μεταξύ, με θετικό πρόσημο εξελίσσεται η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα, γεγονός που συντείνει στη μεγάλη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, ενώ ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και των ατόμων που νοσούν βαριά και χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης καταγράφει σταδιακά μείωση και συμβάλλει στην προσπάθεια για επάνοδο στην κανονικότητα και επαναλειτουργία της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Το Υπουργείο Υγείας προσθέτει ότι σταθερή, αλλά αισθητή αύξηση, καταγράφεται στην εμβολιαστική κάλυψη τόσο ανά ηλικιακή ομάδα όσο και ανά Επαρχία, με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης να αυξάνεται, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερης ηλικίες, όπου η ανάγκη για προστασία από τον ιό είναι μεγαλύτερη.

Παράλληλα, εμφανές είναι το αυξημένο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις Επαρχίες, με την Πάφο να εξακολουθεί να έχει την πρωτιά με 57,1%, τη Λευκωσία να ακολουθεί με 52%, την Αμμόχωστο με 50,1%, την Λάρνακα με 49,3% και την Λεμεσό με 49,2%.