Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ ζητεί εντατικοποίηση των ελέγχων

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρκοβ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πάνω από 20 χώρες

Mock-up vials labeled "Monkeypox vaccine" are seen in this illustration taken, May 25, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 100 ύποπτα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα εκτός των χωρών, στις οποίες κυκλοφορεί συνήθως η ασθένεια, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παροτρύνοντας τις χώρες να εντείνουν τους ελέγχους.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ήπια λοίμωξη, η οποία είναι ενδημική στο Καμερούν, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Νιγηρία.

Το πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας σε χώρες όπου δεν είναι ενδημική, προκάλεσε ανησυχίες. Το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο θεωρείται πως έχει βαθμό θνητότητας περίπου 1%, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες.

Κρούσματα σε πάνω από 20 χώρες

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρκοβ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πάνω από 20 χώρες, όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός αναμένει αύξηση του αριθμού τους.

«Αναμένουμε περισσότερα κρούσματα. Ζητούμε από τις χώρες να αυξήσουν τους ελέγχους… Αυτή η κατάσταση μπορεί να περιοριστεί. Θα είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να περιοριστεί σε χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική».