Ενημερώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι γονείς για την εφαρμογή του “test to stay” στα σχολεία, από τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και Πρόδρομο Προδρόμου, αντίστοιχα. Ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι θα ενημερώσει σήμερα Τρίτη πότε θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο δεν θα ανασταλεί, καθώς αποτελεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως είπε.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι άκουσαν τις απόψεις, τις σκέψεις αλλά και τις επιφυλάξεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και πρόσθεσε πως θα εξεταστεί πως θα λειτουργήσει το μέτρο με αποκλειστικό στόχο ένας αριθμός παιδιών «να μην στερούνται τη φοίτηση, εφόσον αποδεικνύεται ότι έχουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο».
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και έθεσαν σωρεία ερωτημάτων, με την ΟΕΛΜΕΚ να ζητεί από τους Υπουργούς «να κάνουν δεύτερες σκέψεις» και να θέτει το θέμα για αξιολόγηση στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης. Το θέμα θα τεθεί από την ΠΟΕΔ στα συλλογικά της όργανα και από την ΟΛΤΕΚ στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.
Προβληματισμούς κατέθεσαν και οι οργανωμένοι γονείς και έλαβαν απαντήσεις τις οποίες θα μεταφέρουν στα μέλη τους.
Στη σύσκεψη πέραν των 2,5 ωρών, που πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Παιδείας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Τσιούτης, η Συντονίστρια του Προγράμματος Πληθυσμιακού Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας Καρολίνα Στυλιανού, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας συμμετείχαν ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Μάριος Στυλιανίδης, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης και ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηλίας Μαρκάτζιης.
Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι στόχος της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί η απόφαση του «test to stay» στα σχολεία.
Υπογράμμισε ότι «το σκεπτικό της απόφασης -μετά από εισήγηση των ειδικών και πιστεύοντας ότι θα έχουμε όλες τις δικλίδες για να διατηρήσουμε την υγειονομική ασφάλεια- ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά, τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως στενές επαφές, μετά από συνεχή διαγνωστικό έλεγχο να μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο, εφόσον συνεχίζουν να έχουν αρνητική ένδειξη.
Σημείωσε ότι τις λεπτομέρειες θα τις χειριστεί το Υπουργείο Υγείας, αφού το θέμα είναι υγειονομικό.
Από πλευράς δικής μας, είπε ο Υπουργός, ακούσαμε τις απόψεις, τις σκέψεις και επιφυλάξεις που έχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.
«Υπογραμμίζουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα λάβουμε τώρα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει και βεβαίως ο αποκλειστικός στόχος μας είναι ένας αριθμός παιδιών -δεν είναι μεγάλος αριθμός, αλλά αξίζει τον κόπο- να μην στερούνται τη φοίτηση, εφόσον αποδεικνύεται ότι έχουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο», πρόσθεσε.
Τα υπόλοιπα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, θα τα διευκρινίσει το Υπουργείο Υγείας.
«Εμείς ως Υπουργείο Παιδείας πάντοτε ευθυγραμμιζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και με τις συστάσεις των ειδικών συμβούλων, για θέματα υγειονομικής ασφάλειας και έχουμε ως κοινό στόχο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά, αλλά με ασφάλεια», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι θα ενημερώσει αύριο Τρίτη πότε θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο δεν θα ανασταλεί, καθώς αποτελεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχουν κινητές μονάδες από το Υπουργείο Υγείας σε όλα τα σχολεία, ενώ σημείωσε ότι το μέτρο θα είναι προαιρετικό
Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Τσιούτης, είπε ότι κατά την σύσκεψη τέθηκαν πολλά θέματα, κατατέθηκαν απόψεις και λύθηκαν πολλές απορίες και ανησυχίες.
«Εξηγήθηκε η φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης, η οποία φιλοσοφία έχει στόχο ουσιαστικά αυτό που λέμε εδώ και καιρό, ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας», ανέφερε.
Η πραγματικότητα, πρόσθεσε, «είναι ότι η μετάδοση συνεχίζει και άρα θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε, να επιστρατεύσουμε όσα όπλα μπορούμε, για να παραμείνουμε ασφαλείς και για να κρατάμε τους χώρους μας, την κοινωνία μας όσο πιο γίνεται ανοικτά, λειτουργικά, σε ασφαλή πλαίσια».
Ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δούμε πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί αυτή η προσέγγιση στα σχολεία». Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, το μέτρο θα μπορέσει να λειτουργήσει ώστε να κρατηθούν τα σχολεία ανοικτά και σε ασφαλή πλαίσια.
Ερωτηθείς πότε θα λειτουργήσει το μέτρο, είπε πως «αυτό δεν το ξέρω ακριβώς, δεν εξαρτάται από μένα. Είναι πάρα πολλά τα θέματα και οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και ακριβώς επειδή είναι ένα αρκετά νέο μέτρο, το έχουμε δει και σε άλλες χώρες να εφαρμόζεται, αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι ότι εφόσον ξεκινήσει θα μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία».
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι σε μελέτες και στην πράξη έχει φανεί ότι τα συγκεκριμένα τεστ βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό κάποιου που είναι θετικός, ο οποίος θα απομονωθεί και άρα δεν θα έχει προλάβει να μεταδώσει.
«Κατά ακρίβεια το είδαμε ήδη να λειτουργεί στην Κύπρο. Εφαρμόζεται πάνω από ένα χρόνο στους οίκους ευγηρίας με τα συχνά τεστ και έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να εντοπίζονται έγκαιρα οι θετικοί και να απομονώνονται. Άρα δεν είναι μια νέα προσέγγιση», επεσήμανε.
Γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι τα καθημερινά τεστ βοηθούν ειδικά σε χώρους αυξημένου κινδύνου, σε χώρους με διάφορες δραστηριότητες και σε κλειστούς χώρους που είναι συγκεκριμένες οι ομάδες και οι πληθυσμοί.
«Θα κάνει αυτή η προσέγγιση; Σίγουρα αφού θα γίνονται καθημερινά τεστ θα βρίσκεις καινούργια περιστατικά», σημείωσε.
Σε αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Τσιούτης, «θα πρέπει να διαχωρίσουμε το ότι όσο πιο πολλά τεστ κάνεις τόσο πιο πολλούς θα βρίσκεις. Αυτό δεν σημαίνει αύξηση, αυτό σημαίνει ότι γίνεται έγκαιρος εντοπισμός, απομόνωση-απομάκρυνση αυτών που είναι θετικοί, και ουσιαστικά κόβεις την αλυσίδα μετάδοσης».
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας είπε ότι θέση της οργάνωσης είναι «λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία μαθητών, εκπαιδευτικών, με ασφάλεια και υγεία, χωρίς την παραμικρή έκπτωση σε θέματα υγείας».
Ανέφερε ότι η ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε «επιφυλάξεις και προβληματισμούς» για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και έθεσε σωρεία ερωτημάτων, καταθέτοντας τις απόψεις της, ενώ ζήτησε από τους Υπουργούς «να κάνουν δεύτερες σκέψεις για αυτό το ζήτημα, διότι εκείνο το οποίο φαίνεται είναι κατάργηση του πρωτοκόλλου εντός των σχολικών μονάδων σε σχέση με τα πρωτόκολλα που ισχύουν έξω από τις σχολικές μονάδες αναφορικά με τον ορισμό της στενής επαφής».
«Εκείνο το οποίο παρατηρούμε αυτή την στιγμή είναι η ανομοιομορφία στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός των σχολικών χώρων σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται έξω από τις σχολικές μονάδες», πρόσθεσε.
Ο κ. Χατζησάββας είπε ότι «υπάρχει πραγματικά σοβαρός προβληματισμός» και πρόσθεσε πως το θέμα θα αξιολογηθεί και στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ την ερχόμενη Πέμπτη.
Ανέφερε ότι «υπεράνω όλων είναι η προστασία της ασφάλειας και υγείας οποιουδήποτε εργάζεται εντός του σχολικού χώρου», ενώ σε σχέση με το ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι πάνω από όλα να μπαίνει η λογική και οποιαδήποτε απόφαση να λαμβάνεται με περίσκεψη έτσι ώστε να μην φθάνουμε στο σημείο να συζητούμε για μέτρα».
Είπε ακόμη ότι εντός των σχολείων υπάρχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές «με σοβαρότατα προβλήματα υγείας» και «τίθεται ένας σοβαρός κίνδυνος» και πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να υπάρχει αύξηση της διασποράς του ιού και να θέσουν σε κίνδυνο και την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και κατ΄ επέκταση των οικογενειών πρωτίστως εκείνων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας».
Ερωτηθείς κατά πόσον παραβιάζεται το πρωτόκολλο στην περίπτωση που είναι αρνητικό το τεστ, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι «ο ορισμός της στενής επαφής αναφορικά με τους ανεμβολίαστους είτε είναι μαθητές είτε δεν είναι μαθητές λέει ξεκάθαρα ότι παραμένουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό».
«Για πιο λόγο τα παιδιά που είναι στενές επαφές και είναι ανεμβολίαστα, να έρχονται στο σχολείο, να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και των συμμαθητών και των εκπαιδευτικών τους και οποιουδήποτε εργάζεται στον σχολικό χώρο αλλά όταν βγαίνουν από το σχολείο να τίθενται σε αυτοπεριορισμό, να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν ούτε σε καφετέριες, ούτε στα γήπεδα, ούτε αλλού», διερωτήθηκε.
Επίσης, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι την ΟΕΛΜΕΚ την ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πρωτόκολλο όπως αυτό «εφαρμόζεται έξω από το σχολείο να εφαρμόζεται και εντός των σχολείων» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να εφαρμόζεται διαφορετικός ορισμός της στενής επαφής για ανεμβολίαστους μέσα στο σχολείο σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται έξω από το σχολείο».
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΚ Μύρια Βασιλείου είπε ότι θέση της οργάνωσης είναι σχολεία ανοικτά αλλά με ασφάλεια και πρόσθεσε ότι η ΠΟΕΚ κατέθεσε προβληματισμούς καθώς «υπήρχαν κάποιες γκρίζες ζώνες, κάποια σημεία που μας προβλημάτιζαν».
Ανέφερε ότι αρκετά από τα σημεία αυτά έχουν προβληματίσει τους ειδικούς και πρόσθεσε ότι τα όσα έχουν ειπωθεί θα κατατεθούν στα συλλογικά όργανα της οργάνωσης και «αναλόγως να τοποθετηθούμε για το συγκεκριμένο μέτρο».
Είπε ότι αύριο θα υπάρξει συνεδρία της γραμματείας της ΠΟΕΔ και θα δούμε πότε και αν θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου είπε ότι θέση της οργάνωσης είναι ανοικτά σχολεία με ασφάλεια και πρόσθεσε ότι «από τον κ. Τσιούτη λέχθηκε ότι όταν κάποιος μαθητής κάνε τεστ το πρωί πριν μπει στην τάξη, τις επόμενες ώρες η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό είναι ελάχιστη».
Ανέφερε ότι θα ενημερωθούν τα σώματα της οργάνωσης και την ερχόμενη Πέμπτη έχουν συνεδρία Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως αν χρειασθεί θα έρθουν εκ νέου σε επαφή με τον κ. Τσιούτη με στόχο να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου είπε ότι θέση της οργάνωσης είναι τα σχολεία να είναι ανοικτά με φυσική παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών και πρόσθεσε ότι κατέθεσαν κάποιους προβληματισμούς και απορίες στην επιδημιολογική ομάδα και «έχουμε πάρει τις απαντήσεις τις οποίες θα μεταφέρουμε στους γονείς που εκπροσωπούμε».
«Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο, αν στην πορεία το μέτρο δείχνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται τότε θα σταματήσει», όπως είναι και «η διαβεβαίωση που έχουμε πάρει από τον Υπουργό Υγείας», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Φρίξος Ζεμπύλας είπε ότι έθεσαν «κάποια πρακτικά ερωτήματα», όπως πως θα γίνονται τα τεστ και από ποιους, ποιοι θα έχουν την φύλαξη των παιδιών κατά τη διάρκεια των τεστ και «πως θα ενημερώνονται οι γονείς».
Ανέφερε ότι ενημερώθηκαν πως το πρωτόκολλο θα είναι εθελοντικό και θα τύχει κάποιας περισσότερης επεξεργασίας μέχρι αύριο και «θα ενημερωθούμε το πότε θα εφαρμοστεί είτε την Δευτέρα είτε την Πέμπτη».
Ο κ. Ζεμπύλας είπε ότι θα ενημερωθούν τα μέλη της Συνομοσπονδίας σε σχέση με το μέτρο και «θα επανέλθουμε για περαιτέρω ενημέρωση προς το Υπουργείο».
Ενημερώθηκαν εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένοι γονείς για το ‘test to stay’ από Υπ. Υγείας και Παιδείας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Κινητό τηλέφωνο και καρκίνος του εγκεφάλου. Τι αποδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη
Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα αναθεώρηση των διαθέσιμων δημοσιευμένων...