To 2021 έχουμε κάθε λόγο να κάνουμε τη διακοπή του καπνίσματος πραγματικότητα

Μπορεί η φετινή χρονιά να διαφέρει από όλες όσες είχαμε βιώσει μέχρι σήμερα όμως, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αυτή την περίοδο, θα θέσουμε τους στόχους μας για το νέο έτος και πολύ περισσότερο τους στόχους που αφορούν στην υγεία, την ευεξία μας και κατά συνέπεια, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Ειδικότερα φέτος που τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, όπως η τηλεργασία και ο περιορισμός των μετακινήσεών μας, έχουν κάνει τον καθιστικό τρόπο ζωής μέρος της καθημερινότητάς μας περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι σημαντικό να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της νέας καθημερινότητας και για να συμβεί αυτό, αξίζει αναμφίβολα να κάνουμε την αρχή από τη διακοπή του καπνίσματος.

Αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα «σκοτώνει» κάθε χρόνο πάνω από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, για να αναλογιστούμε ότι η διακοπή του καπνίσματος, αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου σε πολλές περιπτώσεις.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι, πως όσο δύσκολο και αν φαντάζει το εγχείρημα της διακοπής του καπνίσματος, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν στόχο εφικτό και ρεαλιστικό, τον οποίο σίγουρα αξίζει να θέσουμε, αν θέλουμε να κάνουμε μία θετική αλλαγή στην καθημερινότητά μας και να θέσουμε τις βάσεις για μία πιο ωφέλιμη καθημερινότητα.

Ιδού, λοιπόν, πώς μπορούμε να κάνουμε τη διακοπή του καπνίσματος πραγματικότητα τη νέα χρονιά και ποια είναι τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσουμε από αυτή την απόφαση.

nicorette1

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία μας είναι αναμφίβολα πολλά. Για αυτό και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση για κάθε καπνιστή, την ίδια ώρα είναι ένας στόχος για τον οποίο αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους και σε αυτή την περίπτωση. Αρκεί να αναφέρουμε ότι 20 μόλις λεπτά έπειτα από το τελευταίο τσιγάρο η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί μας επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ έπειτα από 24 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα έχει αποβληθεί πλήρως από το σώμα μας και οι πνεύμονές μας αρχίζουν να αποβάλλουν τα κατάλοιπα του τσιγάρου. Όσο οι ώρες και οι ημέρες περνούν δε, τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία μας γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Για παράδειγμα, αρκούν δύο ημέρες μετά το τελευταίο τσιγάρο για να αισθανθούμε σημαντική βελτίωση στη γεύση και την όσφρησή μας, ενώ μετά από 72 ώρες αναπνέουμε πιο εύκολα και τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό μας αυξάνονται. Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Δύο έως 12 εβδομάδες χωρίς τσιγάρο αρκούν για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα μας, ενώ μέσα σε εννιά μήνες ο βήχας και τα αναπνευστικά προβλήματα υποχωρούν αισθητά. Καταφέρνοντας να μείνουμε χωρίς τσιγάρο για έναν χρόνο, μπορούμε να μειώσουμε κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ μένοντας χωρίς τσιγάρο για δέκα χρόνια, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στο μισό (σε σύγκριση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής).

treximo

Η αναβάθμιση της κοινωνικής μας ζωής και η οικονομική σημασία της απόφασης

Εκτός από τα μεγάλα οφέλη για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας, ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επηρεάσει θετικά την κοινωνική μας ζωή και την ίδια ώρα, να αποδειχθεί ωφέλιμη και από οικονομική άποψη.

Πιο αναλυτικά, δίνοντας ώθηση στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας μέσα από τη βελτίωση της εμφάνισής μας (πιο υγιές δέρμα, λευκότερα δόντια, απαλότερα και πιο λαμπερά μαλλιά), το να πούμε «αντίο» στο κάπνισμα μπορεί να αποδειχθεί μια απόφαση με σημαντικά οφέλη και για την κοινωνική μας ζωή. Πέρα από το κομμάτι της βελτίωσης της αυτοπεποίθησής μας, η διακοπή του καπνίσματος, θα περιορίσει επίσης τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μας και ταυτόχρονα, θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε και την υγεία των δικών μας ανθρώπων. Ουσιαστικά, διακόπτοντας το κάπνισμα δημιουργούμε ένα πιο καθαρό περιβάλλον, ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνού, για τους αγαπημένους μας και ειδικότερα για τα παιδιά μας. Όσο για τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει σε οικονομικό επίπεδο, να σημειώσουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε οικονομία, από το πρώτο κιόλας πακέτο.

Πώς θα κάνουμε πραγματικότητα τη διακοπή του καπνίσματος

Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να βγάλουμε από τη ζωή μας την ανθυγιεινή συνήθεια του καπνίσματος και για να συμβεί αυτό, το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το να σχεδιάσουμε βήμα-βήμα το «ταξίδι» μας.

Όσο δύσκολη και αν φαντάζει η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να γίνει εφικτή μέσα από απλά, καθημερινά βήματα, όπως το να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, το να περιορίσουμε την καθιστική ζωή και να στραφούμε σε επιλογές που μπορούν να μας βοηθήσουν να διπλασιάσουμε τις πιθανότητες επιτυχημένης διακοπής του καπνίσματος (σε σύγκριση με τη δύναμη της θέλησης μόνο), όπως οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης.

Τι είναι οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης και πώς μπορούν να βοηθήσουν έναν καπνιστή να κάνει τα πρώτα βήματα σε μία ζωή χωρίς τσιγάρο; Ουσιαστικά μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο, απελευθερώνοντας συγκεκριμένες ποσότητες φαρμακευτικής νικοτίνης στον οργανισμό μας.

Η θεραπεία με ένα προϊόν υποκατάστασης νικοτίνης διαρκεί περίπου 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων, οι καπνιστές περιορίζουν σταδιακά τις ποσότητες νικοτίνης που λαμβάνουν, μέχρι να απαλλαγούν τελείως από αυτή την επιθυμία.

Τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης που μπορούν να μας βοηθήσουν σήμερα στη διακοπή του καπνίσματος είναι πολλά: Από τσίχλες νικοτίνης για ευελιξία στη χρήση και γρήγορη ανακούφιση μέχρι διαδερμικά έμπλαστρα νικοτίνης για την καταπολέμηση της έντονης επιθυμίας για τσιγάρο και από πιπάκια που απελευθερώνουν νικοτίνη και υποκαθιστούν την έντονη εξάρτηση από τις κινήσεις του καπνίσματος μέχρι καινοτόμα στοματικά σπρέι νικοτίνης που προσφέρουν ανακούφιση από την ανάγκη για τσιγάρο σε μόλις 30 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, για να καταφέρουμε να επιτύχουμε πιο άμεσα τον στόχο μας, είναι σημαντικό να βρούμε το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις δικές μας ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας να διακόψουμε το κάπνισμα και να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες για οριστική διακοπή, μπορούμε να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε συνδυαστικά διάφορα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης, όπως εκείνα που προαναφέραμε, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνες, έχουμε σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κόψουμε το κάπνισμα χρησιμοποιώντας συνδυαστική θεραπεία με δύο προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης.

gunaika orimi

Το γιατί τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να διακόψουμε το κάπνισμα, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό. Διότι μπορεί η νικοτίνη να προκαλεί εθισμό στο κάπνισμα, ωστόσο, η χρήση θεραπειών υποκατάστασης νικοτίνης μας επιτρέπει να μειώνουμε σταδιακά τα τσιγάρα που καπνίζουμε και έτσι, να περιορίζουμε την ποσότητα καπνού που εισπνέουμε και κατά συνέπεια, τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας στόχος που κάθε καπνιστής αξίζει να θέσει για τον εαυτό του, αλλά και τους αγαπημένους του το 2021. Με όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε να το πραγματοποιήσουμε, είναι σημαντικό να οργανώσουμε βήμα-βήμα αυτό το «ταξίδι» προς μία καλύτερη και πιο ωφέλιμη καθημερινότητα και προτού το κάνουμε, να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης για εμάς, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές ενός ειδικού, όπως του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας.