Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ο συνδυασμός που επιδεινώνει τα συμπτώματα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κοιλιακού άλγους, αλλαγών στην κινητικότητα του εντέρου και φούσκωμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφορά περίπου το 11% των ανθρώπων, παγκοσμίως.

Αμερικανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνύπαρξη δύο παραγόντων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια εξέτασαν 43 υγιείς ενήλικες και 49 που είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μέτρησαν στα κόπρανά τους την καλπροτεκτίνη, μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα φλεγμονώδη κύτταρα και αποτελεί δείκτη εντερικής φλεγμονής. Τα αυξημένα επίπεδα καλπροτεκτίνης ήταν ένδειξη πρόδρομου σταδίου ευερέθιστου εντέρου.

Οι 19 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ήταν σε πρόδρομο στάδιο και όχι σε φάση νόσησης. Τα άτομα με φλεγμονή στο βλεννογόνο και αλλαγές στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος θεωρείται ότι είναι ένα στάδιο πριν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Από την επιμέρους αξιολόγηση των δεδομένων προέκυψε ότι, όλοι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πολλά λιπαρά και έκαναν χρήση αντιβιοτικών είχαν σχεδόν εννεαπλάσιο κίνδυνο να έχουν πρόδρομο ευερέθιστο έντερο, συγκριτικά με όσους έκαναν διατροφή με λίγα λιπαρά και χωρίς ιστορικό χρήσης αντιβιοτικών.

Οι ασθενείς με την υψηλότερη κατανάλωση λιπαρών είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να έχουν πρόδρομο ευερέθιστο έντερο, ενώ η πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών σχετιζόταν με σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο.

«Η μελέτη δείχνει ότι το ιστορικό χρήσης αντιβιοτικών σε άτομα που καταναλώνουν πολλά λιπαρά σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόδρομου ευερέθιστου εντέρου. Μέχρι σήμερα δεν αξιολογούσαμε σωστά πως διαφορετικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να λειτουργούν συνεργατικά για την πυροδότηση μιας ασθένειας», εξηγεί ο Andreas Bäumler, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας και επικεφαλής της μελέτης.

Πηγή: Onmed.gr