Συνάντηση Χατζηπαντέλα με τον Υπ. Υγείας της Ιταλίας για διερεύνηση συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα είχε την Παρασκευή 6 Μαΐου συνάντηση στη Ρώμη, με τον Υπουργό Υγείας της Ιταλίας, κ. Roberto Speranza. Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξερεύνηση κοινού εδάφους για συνεργασία στον τομέα της υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επιτήρησης και ελέγχου  λοιμωδών νοσημάτων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση επικεντρώθηκαν σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη συλλογή, ανάλυση και  διάθεση δεδομένων, τη διερεύνηση συρροών κρουσμάτων και επιδημιολογική διερεύνηση πρωτοεμφανιζόμενων ή επανεμφανιζόμενων λοιμωδών νοσημάτων, την εκπαίδευση σε θέματα επιδημιολογίας και γενικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας σε σχέση με τα  λοιμώδη  νοσήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκε η σημαντική πείρα των Ιταλικών Αρχών σε θέματα επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων και διερευνήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας στον σχεδιασμό στρατηγικών σχεδίων για αντιμετώπιση τους.

Καταληκτικά, αποφασίστηκε όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων αρχίσουν τη συνεργασία για τη διαμόρφωση του μνημονίου συναντίληψης που θα υπογραφεί σε μεταγενέστερο στάδιο μεταξύ των δύο χωρών.